DEN GODE OPPLEVELSEN: – Det er ingenting som slår en god bilferie, men da må du sørge for at alt er sjekket i forkant, sier daglig leder Ole Kristian Os hos Sveins Auto.

Slik gjør du bilen ferieklar!

Nesten halvparten av alle nordmenn drar på bilferie om sommeren. Her får du de gode rådene for hvordan du skaper harmoni og lykke på turen.


– Her er det mange ting som spiller inn, men det grunnleggende er at du vet at bilen er i god form. Derfor kan det være lurt å ta en service eller sjekk i god tid, sier daglig leder Ole Kristian Os hos Sveins Auto i Bodø.

For når alt kommer til alt, det er mange detaljer som skal klaffe. Du vil kanskje ha med deg sykkel og kajakk. Har du hund, trenger du et bur. Her kommer en rask guide:

DEKK

En ferieklar bil er ofte mye tyngre enn vanlig. Det betyr at du kanskje må fylle ekstra luft i dekkene. Kontroller alltid dekktrykket på kalde dekk. Sjekk mønsterdybde på dekkene. Vannplaning er en risiko om mønsterdybden er under fire millimeter. Kontroller at dekkene ikke har kutt eller skader. Undersøk også at reservehjulet/dekk, jekk og annet verktøy er i bilen.

Saken fortsetter under bildet.

TUNGT LASTET: En ferieklar bil er ofte mye tyngre enn vanlig. Det betyr at du kanskje må fylle ekstra luft i dekkene. Kontroller alltid dekkrykket på kalde dekk.

MOTOR

Ta servicen før sommerferien, ikke vent til den er over. Du bør få utført service på bilen årlig eller ut fra kjørelengde - det som kommer først.

VINDUER

Reparer en eventuell sprekk i frontruten før ferien. Du vil ikke at den sprekker mens du er på tur.

REN LUFT

Sjekk at aircondition-anlegget virker slik det skal. For at dette skal gi deg avkjøling i sommervarmen er det viktig at du gjennomfører en service hvor det etterfylles med gass, og at kupéfilteret blir byttet.

NØKKELEN TIL SUKSESS

Husk alltid å ha med deg en reservenøkkel på ferie. Har du mistet reservenøkkelen, kan du bestille en ny hos din lokale Ford-forhandler.

Saken fortsetter under bildet.

BEHAGELIG ATMOSFÆRE_ For at aircondition-anlegget skal gi deg avkjøling i sommervarmen er det viktig at du gjennomfører en service hvor det etterfylles med gass, og at kupéfilteret blir byttet.

BAGASJEN - HELT I BOKS

Har du for lite plass til feriebagasjen inne bilen, er takboks en mulighet. Da er det viktig å sjekke bilens vognkort for å finne tillatt vekt på biltaket.

Saken fortsetter under bildet.

LAV VEKT: Pakk fortrinnsvis myke ting som klær, badehåndklær og lignende i takboksen. Da holder du vekten på taket lavest mulig.

Det er også viktig å sikre lasten inne i takboksen slik at den ikke forflytter seg ved en nødbrems. Pakk fortrinnsvis myke ting som klær, badehåndklær og lignende i takboksen. Da holder du vekten på taket lavest mulig.

PAKKING

Legg den tyngste bagasjen nederst og lengst inn i bagasjerommet. Da ligger dette stabilt ved en nødbrems.

Pass på løse gjenstander som kan bli kastet rundt i kupeen ved en nødbrems. En iPad på en halv kilo vil komme med en kraft tilsvarende 12 kilo ved en bråstopp i 50 km/t. Det skal kun være myke ting som ligger løst inne i bilen.

Du kan lese mer om Sveins Auto her.