DE KLOKE VALGENE: – Velger du rett utstyr og korrekte produkter, blir resulatet bedre og jobben går fortere, sier Randi Monsvoll. Hun er malingsansvarlig og driftsleder butikk hos Byggmakker Gunvald Johansen på Hunstad.

Gjør vårpussen
til en lek

Det er nå du skal planlegge vårpussen. Så kan du nyte sommeren i fred og ro.


– Det er tre ord som står helt sentralt når du skal male eller beise: Rent, fast og tørt, sier Randi Monsvoll. Hun er malingsansvarlig og driftsleder butikk hos Byggmakker Gunvald Johansen på Hunstad.

ÅRLIG VASK

Det første du bør tenke på er vasking. Og ja, huset ditt bør vaskes en gang i året. Dette for at maling eller beis skal beholde glans og farge.

– Sand og salt fungerer som slipepapir på malingen, derfor er det viktig med jevnlig rengjøring, presiserer Monsvoll.

Vil du spare tid så tar du grovspylingen i april og så en finvask når været blir varmere.

Saken fortsetter under bildet.

ÅRLIG VASK: Du vasker vel boligen din hvert år? Hvis ikke, er det noe du bør begynne med. Sjekk med fagfolkene bos Byggmakker Gunvald Johansen på Hunstad om hvordan du skal gå frem og hva du bør bruke.

HUS- OG KRAFTVASK

Skal du bare vaske, bruker du en husvask. Skal treverket males bør du brukte en kraftvask. Den påfører med en lavtrykkssprøyte. Selve vaskingen kan du fint ordne med hageslangen og en vaskekost for vegg.

Vil du bruke høytrykksspyleren bør du skru ned trykket, slik at du ikke presser vann inn i porene på treverket.

Det finnes gode teleskopstenger som gjør at du kan nå store områder under vaskingen.

TIPS: Kraft- og husvask påfører du ovenfra og ned. Vaskingen skal skje nedenfra og opp.

Så er det viktig at bordkledningen får tørke før du maler. Her kan det være lurt å bruke en fuktmåler.

Ser du løs maling, må den skrapes bort før du maler. Kommer du ned til bart treverk, må disse områdene grunnes med visir før maling. Malingen bør skje med to strøk. Da får treverket best beskyttelse og begge strøkene er med på å danne en malingsfilm som holder i vær og vind.

Saken fortsetter under bildet.

RETT KVALITET: I dag kan du velge mellom olje- eller akrylhybrid, som er det beste fra olje og akrylverden.  Oljemalingen trenger litt mer tid før den tørker. Når du skal velge maling kan det være lurt å gå litt opp i pris. Da vil du få produkter som holder i mange år

VELG KVALITET

I dag kan du velge mellom olje- eller akrylhybrid, som er det beste fra olje og akrylverden.  Oljemalingen trenger litt mer tid før den tørker.

– Når du skal velge maling kan det være lurt å gå litt opp i pris. Da vil du få produkter som holder i mange år. En god maling skal kunne holde seg i 15 til 20 år, sier Monsvoll.

RULLENDE LETT

I dag er det rull som er det beste redskapet når du skal males utendørs. Så kan du etterstryke med en pensel til slutt. Det finnes også egne ruller som egner seg perfekt hvis du har liggende panel på boligen din.

Saken fortsetter under bildet.

KJEKT Å HA: En fuktmåler er gull verdt når du skal sjekke om treverket er tørt nok for maling. Denne, en Limit 6101, koster bare 579 kroner.

Og tilbake til de tre ordene du må huske. Treverket må være rent, fast og tørt.

De samme reglene gjelder for terrassen. Den må rengjøres og tørke for du kan gå i gang. Hos Byggmakker Gunvald Johansen på Hunstad får du et eget terrasse-sett som inneholder absolutt alt du trenger.

Har du mur bør også den vaskes og eventuelt males opp. Har du fått litt større skader, får du kjøpt en egen filler som er laget for å fylle inn i mindre hull. Fargetrendene på murmaling er at man velger bort de klassiske hvite fargene og tilfører mer farger på grunnmur.

VELG DE RETTE PRODUKTENE

Slitte hagemøbler i tre blir som nye med vask og et par strøk med terrassebeis. Porter, flaggstenger og andre ting av metall renses med stålbørste før de friskes opp med Bengalack.

TIPS: Skale du beise, male eller lakke, bruk plast slik at du ikke får flekker på andre deler av huset eller hagen din.

– Vi vet at nordmenn elsker å pusse opp og ta vare på boligen sin. Da er det viktig å bruke de rette produktene og det rette verktøyet. Resultatet blir bedre, jobben går fortere og du blir mye mindre plaget, konkluderer Randi Monsvoll.

TIPS: Les alltid bruksanvisningen nøye. Er du i tvil, så spør ekspertene hos Byggmakker Gunvald Johansen på Hunstad. De er alltid klare til å gi det gode råd og tips.