TOPP INNSATS: De går «all in» - ungene som deltar på Sommeridrettsskolen til Innstranda IL.

Slik skaper de et
bedre nærmiljø

Møt ildsjelene som fjerner utenforskap og sørger for at absolutt alle får bli med.

Nærmiljø. Smak på ordet. Hva betyr det? Hvilke bilder dukker opp i ditt hode? Hvordan er ditt nære miljø. Der du jobber og bor. Barnehage og skole, fritid, sport, kultur og lek.

DRIVKRAFT I 102 ÅR

Nærmiljø. Et ord som kan bety alt – og ingenting. For du trenger folk som kan gi ordet et ekte innhold. Det er dette som er drivkraften til Innstranda IL. Stiftet i en veikant i Støverbakken 8. august 1920. 102 år siden, med et medlemstall på 25 og en omsetning på et par enslige hundrelapper. For dette var jo langt ute på «bøgda»

Saken fortsetter under bildet.

DEN VIKTIGE JOBBEN: – Vårt mål er å skape et varmt og inkluderende nærmiljø sier f.v. prosjektleder Kjell Nilsen og daglig leder Trond Seivåg i Innstranda IL.

I dag er Mørkved et bankende bydelshjerte og Innstranda IL har 1.150 medlemmer og en omsetning på 11 millioner kroner. Men det som virkelig skiller klubben fra mange andre, er det sosiale ansvaret de tar.

– Mottoet er «alle skal med», sier daglig leder Trond Seivåg.

Det er et motto som også SpareBank 1 Nord-Norges avdeling i Bodø falt for, hvilket betød en tildeling fra Samfunnsløftet på 300.000 kroner.

Saken fortsetter under bildet.

 VIKTIG TILBUD: Når barn og unge møtes til felles aktiviteter bygges det vennskapsbånd og skaper sosial bærekraft i nærmiljøet. 

UVURDERLIG STØTTE

– Vi hadde aldri klart å skape så mye breddeaktivitet uten hjelpen fra banken og våre andre samarbeidspartnere, understreker Seivåg.

I begynnelsen av august kunne de dermed arrangere «Sommeridrettsskole» - et gratis og svært populært tiltak. 

– Vi vet er det er mange som alltid står i fare for å falle utenfor i et lokalmiljø, av ulike årsaker. Når vi, med bankens hjelp, kan skape gratis arrangementer, så oppstår det sosial bærekraft i alle ledd, sier prosjektleder Kjell Nilsen i Innstranda IL.

LÆRING OG VENNSKAP

«Sommeridrettsskolen» fungerer også som en flott arena for unge medlemmer i idrettslaget som deltar som instruktører og ledere. Det skapes en vinn-vinn situasjon hvor det handler om læring og knytting av varige vennskapsbånd.

Saken fortsetter under bildet.

LANGE TRADISJONER: – Vi har vært her i 102 år og det er helt tydelig at et lokalt idrettslag har en stor betydning for de som bor her, sier daglig leder Trond Seivåg i Innstranda IL.

Et annet tiltak som skal settes i gang, takket være bidraget fra SpareBank 1 Nord-Norges avdeling i Bodø, er «ALLFRI».

– Dette er en fritidsordning med allidrett. Aktiviteter for barn fra 4. til 7.klasse. Også her har vi unge voksne i klubben som planlegger og driver tilbudet, sier Seivåg.

GRØNNE VERDIER

Da er det kanskje ikke så rart at Innstranda har gitt sine grønne verdier navnet MAUR. Et insekt som kan bære 10-20 ganger sin egen kroppsvekt og som er eksperter på samarbeid. MAUR står for Mangfold, Artig, Utvikling og Respekt.

Dette reflekteres også i det faktum at Innstranda er praksisplass for

idrettsfagelever og studenter. Laget har et tett samarbeid med grunnskole,

videregående skole og Nord Universitet.

– Til sjuende og siste handler det om å stimulere til et sosialt og trygt nærmiljø, konkluderer Trond Seivåg og Kjell Nilsen.

UVURDERLIG STØTTE:  – Vi hadde aldri klart å skape et komplett og moderne anlegg uten støtten fra Samfunnsløftet, sier styreleder Bjørnar Hegreberg i Bodø Skiklubb Alpinor.

EKTE VINTERGLEDE

Denne filosofien finner du også mye igjen av hos Bodø Skiklubb Alpinor og alpinanlegget Skarmoen. Lenge var det slik at hvis du hadde alpininteresserte barn, så ble det en biltur på flere timer for å komme frem til et anlegg.

Nå, takket være en tildeling fra Samfunnsløftet på 5,5 millioner kroner, fremstår Skarmoen som et komplett og moderne anlegg. Med ny heis, avansert tråkkemaskin og snøkanoner.

– Dette hadde selvfølgelig aldri vært mulig å gjennomføre uten støtten fra SpareBank 1 Nord-Norge sin avdeling i Bodø, sier styreleder Bjørnar Hegreberg i Bodø Skiklubb Alpinor.

Saken fortsetter under bildet.

AVANSERT TRÅKKEMASKIN: Takket være støtte fra SpareBank 1 Nord-Norge har Skarmoen fått sjansen til å skaffe seg en avansert tråkkemaskin. FOTO: Privat

GLØDENDE INTERESSE

Han mener det er en stor styrke for en by på størrelse med Bodø å kunne skilte med et skikkelig alpinanlegg.

– Allerede før vi fikk åpnet den nye versjon, under pandemien, var interessen svært stor. Nå håper vi på en fin vinter hvor alle er velkomne.

Så da blir jo spørsmålet til Hegreberg:

– Når får vi Bodøs svar på Aksel Lund Svindal?

Svaret begynner med en lett latter, før alvoret siger inn:

– Vi har mange talenter i klubben, så du skal aldri si aldri. Men én ting er helt sikkert, det er ikke bakken det skal stå på. Den er god nok til å fostre en ny verdensmester.

Saken fortsetter under bildet.

UTVIKLER LANDSDELEN: – Vi leter alltid etter de beste mulighetene for å bruke dette samfunnsutbyttet for å utvikle landsdelen, sier banksjef for privatmarkedet, Kristian Haubakk.

ET STORT LØFT

Og hos SpareBank 1 Nord-Norges avdeling i Bodø, er de ikke i tvil om hvor viktig det er å støtte lokale tiltak. Banksjef for privatmarkedet, Kristian Haubakk formulerer det slik:

– Vi er en bank som alle i Nord-Norge eier i lag. Når vi tjener penger, skal derfor det nordnorske samfunnet ha sin andel av overskuddet som er skapt av og i Nord-Norge. Vi leter alltid etter de beste mulighetene for å bruke dette samfunnsutbyttet for å utvikle landsdelen. 

– Det som skjer i Innstranda og i Skarmoen er svært gode eksempler på hvordan lokale ildsjeler er med på å skape lyst til både å bo her – og bli her.