Det er fort å ta lyset for gitt. Men faktum er at riktig lys i en bolig gir energi, trivsel og overskudd.
– Ofte er det slik at vi ikke legger merke til riktig be- lysning, men vi oppdager veldig fort når lyssettingen er feil eller utilstrekkelig, sier daglig leder Grete Ingebrigtsen og service- koordinator Gunn Lekanger hos El Team Nord.
Saken fortsetter under bildet.
Det viktigste du kan gjøre når du skal velge belysning er å ta rom for rom.
FRA VARMT TIL KALDT
Stua er et flerbruksrom og mange ønsker å skape en lun og avslappende atmosfære. Det som gjør ting betydelig enklere i dag er at stadig flere produsenter kan tilby lys hvor du selv kan variere fargetemperaturen fra varmt, via nøytralt, til kaldt.
Saken fortsetter under bildet.
I stua kan det være lurt å tenke at det er veggene som skal lyssettes og ikke gulvet. Sorte downlights i sort tak gir et eksklusivt uttrykk. Ønsker du kontraster kan du velge down- lights i andre farger og kombinasjoner.
Har du en litt større stue, bør du vurdere flere lyspunkter, da er det også lettere å variere mellom flere soner. Du bør også sikre deg godt leselys hvis du har en godstol hvor du liker å fordype deg i en god bok.
Saken fortsetter under bildet.
ARBEIDSLYS OG STEMNING
På kjøkkenet er det ekstra viktig å kunne variere mellom mye og lite lys. Under selve matlagingen er det avgjørende at du faktisk ser hva som foregår. Har du en spiseplass koblet opp mot kjøkkenet, vil du gjerne kunne dempe lyset når folk har satt seg til bordet. Her er dimmere gull verdt.
Saken fortsetter under bildet.
Når du skal lyssette et kjøkken – del det gjerne opp i to soner. En sone med godt arbeidslys over kjøkkenbenken, og en sone med stemningslys. Dette er spesielt viktig i åpne kjøkken- løsninger. En slank pendel laget med LED-striper over kjøkken- øyen kan være med på å skape en fin atmosfære.
Saken fortsetter under bildet.
I dag er led-lampene både stilrene og lite ruvende. De gir godt lys, samtidig som de glir sømløst inn i miljøet.
SKREDDERSYDDE BAD
Badet kan være en utfordring, hvor det er flere forhold du bør ta hensyn til.
Du bør ikke ha downlights i tak som lyser rett ned foran speilet, for det er jo der du skal stå når du ordner deg. Et bra valg kan være å ha lys rundt speilet. Det skaper et skyggeløst lys som omkranser ansiktet. Du kan også ha lys på hver side av speilet eller ledstripe over speilet.
Saken fortsetter under bildet.
Unngå et altfor kaldt lys på badet, da ser du blekere ut enn i virkeligheten. Et godt tips kan også være å ha et eget lyspunkt inne i dusjen. Riktig belysning av nisjer og elementer kan gi økt velvære i tiden man bruker på badet.
Soverommet trenger flere løsninger. Alt fra leselys på senga, lys inne i garderober og et godt «vaskelys» i taket. Med dagens løsninger skal det lite til for å skape hotellfølelsen på ditt eget soverom.
Saken fortsetter under bildet.
GENIALE LED-STRIPER
Det som virkelig har skutt fart de siste par årene, er bruken av LED-striper. Disse får du i alle farger både med og uten dimmer. Det betyr at du kan sette lys under kjøkkenøya, langs sokler, bak hodegjerdet på senga, bak lister i taket og inne i over- og vitrineskap.
Lys er kanskje noe av det viktigste når du skal sette nettopp ditt fingeravtrykk på miljøet i boligen din.
Saken fortsetter under bildet.
GODE RÅDGIVERE
Skal du bygge nytt, pusse opp eller har lyst på en forandring, er det lurt å ta en prat med fagfolkene hos El Team Nord først.
– Vi kan ta en befaring for å komme opp med faglig begrunnede anbefalinger og få til riktig lyssetting. Innen lys og lamper skjer det en rivende utvikling og det er ikke alltid lett for den vanlige boligeier å være hundre prosent oppdatert på hva som finnes av muligheter, konkluderer daglig leder Grete Ingebrigtsen og service- koordinator Gunn Lekanger hos El Team Nord.