KLAR VED TEGNEBRETTET: I dag skjer det meste digitalt, men tegnebrettet har fortsatt en sentral posisjon på kontoret til Byggsøk Norge. – Vår oppgave er å sørge for at du som privatperson eller næringsdrivende får en effektiv og kvalitetssikret prosess når du skal sikre deg de nødvendige tillatelsene og godkjenningene, sier ingeniør Jørgen Kristian Mortensen (t.v.) og daglig leder Jarle Pedersen.

Slik unngår du de
dyre byggetabbene

Skrevet for byggsøk norge
19.01.2021 20:00 - OPPDATERT 19.01.2021 20:11

Skal du innrede kjeller eller loft? Utvide hytta? Da kan du spare store penger og øke verdien ved å snakke med de rette folkene før du går i gang.

– Vi ser det gang på gang. Folk starter et prosjekt, prøver å få det godkjent hos kommunen og så går de seg fast i en jungel av paragrafer og forskrifter, sier daglig leder Jarle Pedersen hos Byggsøk Norge.

KOMPLISERT REGELVERK

Bodø-bedriften har hele Norge som marked og hjulpet privatpersoner og bedrifter i 170 ulike kommuner. For uansett om du skal bygge nytt eller renovere, så skal det svært lite til før du må forholde deg til et komplisert regelverk hvor ulike hensyn kolliderer med hverandre.

Saken fortsetter under bildet.

LITEN TUE ...:  – Det som for en privatperson kan se ut som en liten detalj kan være nok til å velte store lass når du skal i gang med et prosjekt. Derfor er det alltid lurt å sjekke med fagfolk før du går i gang, sier ingeniør Jørgen Kristian Mortensen.

Mange er kanskje kjent med at du kan utføre en rekke tiltak på din egen eiendom uten å søke, blant annet garasjer. Men disse kan fort bli plassert feil eller stride med regelverket.

– Garasjen kan havne over vann- og avløpsrør eller komme for nært grenser om man ikke gjør en forhåndssjekk før bygging. Og når den først er oppført kan man havne i en komplisert situasjon som i verste fall betyr at bygget må rives, sier ingeniør Jørgen Kristian Mortensen hos Byggsøk Norge.

TUNG ERFARING OG SPISSET KOMPETANSE

Et tilbakevendende spørsmål er hva som skal til for å få en hybel godkjent:

– Her er det viktig å huske på at det er mennesker som skal bo her og som utleier har du et stort ansvar med tanke på blant annet brannsikring og rømningsveier, sier Mortensen.

Saken fortsetter under bildet.

GOD STEMNING: Det er travle dager hos Byggsøk Norge. – Også vi har merket at mange har benyttet pandemi-perioden til å ta et ekstra tak hjemme i boligen eller på fritidseiendommen, sier daglig leder Jarle Pedersen og ingeniør Jørgen Kristian Mortensen.

Byggsøk Norge sitter med tung erfaring og spisset kompetanse innen en rekke områder både på privatboliger og næringsbygg:

 • Utarbeidelse og levering av byggesøknader for næringslivet i tiltaksklasse 1 og 2.
 • Delesaker
 • Seksjonering
 • Ett-trinns søknad
 • Rammesøknad
 • Selvbygger
 • Dispensasjoner
 • Uavhengig kontroll
 • Søknad om skilting
 • Rådgiving
 • Komplette byggesøknadstegninger, terrengsnitt, arbeidstegninger og situasjonsplan

FAGFOLK ER GULL VERDT

– Det lønner seg alltid å spørre fagfolk før du går i gang med et prosjekt, lite eller stort. En bolig har stor verdi og den vil også øke med årene. Da er det gull verdt at du har solid dokumentasjon på alt som er utført av arbeid og at dette er gjort av fagfolk, fremholder Pedersen.

Saken fortsetter under bildet.

LANG ERFARING: – Dette er en erfaringsbasert bransje og også vi lærer noe nytt hver dag, sier daglig leder i Byggsøk Norge, Jarle Pedersen.

Her er det også viktig å huske på at dårlig håndverk kan føre til helsefarlige boliger, blant hvis det utvikler seg råte og sopp.

Byggsøk Norge har hatt en rekke oppdrag hvor de i etterkant har vært nødt til å bistå boligeiere med å rydde opp i floker og få de nødvendige godkjenningene på plass.

UNNGÅ UNØDIG HODEBRY

– Det som i utgangspunktet kan virke som en enkel og ukomplisert operasjon kan fort skape unødig hodebry hvis du ikke tar hensyn til viktige detaljer. Det kan være alt fra byggehøyde til utnyttelsesgrad av tomta, sier Mortensen.

Hensynet til naboene er også noe du hele tiden bør ha i bakhodet:

– Din eiendom er naboens utsikt. Det er det mange som glemmer, understreker Pedersen.

Saken fortsetter under bildet.

BEDRE FØRE VAR: – Det som i utgangspunktet kan virke som en enkel og ukomplisert operasjon kan fort skape unødig hodebry hvis du ikke tar hensyn til viktige detaljer, sier Jarle Pedersen og Jørgen Kristian Mortensen. 

Dagens kommunale regelverk kan virke komplisert for folk som ikke har satt seg grundig inn i temaet.

ALT BLIR KORREKT

– Vi er tiltakshavers representant ovenfor kommunen for å sikre at ønsket tiltak skjer i henhold til kommunens politikk og regelverk, sier Pedersen

Har du et lite prosjekt hvor du er i tvil om hvordan du skal gå frem? Du kan ta kontakt med Byggsøk Norge for en uforpliktende prat og så vil de raskt kunne fortelle deg hva som trengs og gi deg et prisforlag for jobben.

Du kan lese mer om Byggsøk Norge her.