FELLES LØSNING: I garasjen til Bryggerikvartaleter det lagt opp et system som kan takle opp til 140 el-biler. – Så langt har vi installert 25 ladere, forteller prosjektleder Bjarne Kjærran hos Ovesen Elektriske AS.

Smart lading øker verdien på boligen din

Skrevet for Ovesen Elektriske AS
01.03.2019 09:05 - OPPDATERT 01.03.2019 09:41

Bor du i et sameie eller borettslag vil valget av ladere for el-biler bety forskjellen på rent tap og en solid gevinst.

– Dette er et område hvor det hersker mye forvirring og uvitenhet, sier prosjektleder Bjarne Kjærran hos Ovesen Elektriske AS.
 
NULL STYRING GIR KAOS
Det startet som kjent med at de færreste trodde el-biler ville bli en suksess, så fortsatte det med at det ofte ble overlatt til det enkelte medlemmet å sørge for lading av el-bilen.
 
– Og det var her det gikk galt, sier Kjærran.

Saken fortsetter under bildet.

VERDIFULL INVESTERING: For potensielle kjøpere har det nå svært stor verdi at det finnes smarte ladesystemer hvis de skal kjøpe bolig i et borettslag eller sameie.
 
For hvis man ukritisk begynner å sette opp én lader per husstand, går det kort tid før hele strømnettet kollapser.
 
LADERNE SNAKKER SAMMEN
Nøkkelen her er smarte ladesystemer, hvor enhetene rett og slett snakker sammen.
 
– Det betyr at hvis det bare står én bil til lading, så får den full kapasitet. Når det kommer flere biler, blir strømmen fordelt. Og når den første er ferdigladet, frigjøres det forbruket til de andre kjøretøyene, sier Kjærran.

Saken fortsetter under bildet.

RIKTIG STRØMKOBLING:Det går fort helt galt hvis den enkelte beboer skal sette opp egne ladere. Her en korrekt versjon hvor strømmen blir fordelt via en felles kabel i garasjen
EFFEKTIV BETALING
En annen og stor fordel med å sette opp en samordnet lading, er at du får også får enkle og effektive betalingssystemer. Her er det også mulig for et borettslag eller sameie å legge på en liten fortjeneste som går inn i felleskassa.
 
Ovesen Elektriske AS har et tett samarbeide med OfficeLink AS, som har utarbeidet løsningen ”Charge 365”. Det betyr at du kan betale via SMS eller en egen nøkkelbrikke.

Saken fortsetter under bildet.

SØMLØS BETALING: – En liten app er alt du trenger for å få tilgang til laderne og gjennomføre en effektiv betaling, sier direktør for forretningsutvikling hos OfficeLink, Espen Limstrand.  
LANSERER NYE TILBUD
– Vi jobber nå også for fullt med en tilleggsfunksjon hvor du kan få tilgang til ladere hos venner og bekjente. Disse svarer da ja på en SMS, noe som gir deg tilgang til deres ladestasjon, sier direktør for forretningsutvikling i OfficeLink, Espen Limstrand.
 
Og han er veldig godt fornøyd med samarbeidet med Ovesen Elektriske AS:
– De er det firmaet som har jobbet lengst og mest aktivt med dette og besitter en høy kompetanse.
 
I tillegg til kontakten med OfficeLink har også Ovesen en avtale med Bodø Energi Kraftsalg, hvor kundene har mulighet til å få selve laderen nedbetalt over tid via strømregningen.

Saken fortsetter under bildet.

FORBLØFFENDE ENKELT: Kontrolltavlen som styre laderne i garasjen til Bryggerikvartalet er forbløffende liten. – Dette er igjen et bevis på hvor viktig det er med høy kompetanse når du skal velge lade-system, sier prosjektleder Bjarne Kjærran i Ovesen Elektriske.
SKAPER A- OG B-LAG
Etter som stadig flere sameier og borettslag får øynene opp for verdien av smarte ladesystemer, kan det også fort oppstå et A- og B-lag. For det blir stadig færre som er villige til kjøpe seg inn et sted hvor det ikke er lagt til rette for en fremtidsrettet lading av el-biler.
 
– Det blir som på 80-tallet hvor man reklamerte med at boligen hadde installert kabel-tv. Og ingen vil jo i dag vurdere å flytte inn et sted hvor du ikke har tilgang til internett, sier Limstrand.
 
KOST-EFFEKTIVT
Hva er så prisen?
– I snitt ligger prisen for selve infrastrukturen på fra 2.500-5.000 kroner per parkeringsplass. Så kommer selve laderen som ferdig installert kommer på mellom 20.000 og 25.000 kroner inklusiv merverdiavgift, sier daglig leder hos Ovesen Elektriske AS, Grete Ingebrigtsen.
 
Dette er da utgifter som fordeles over fellesutgiftene, slik at den månedlige belastningen for beboerne ikke blir plagsomt høy.

Saken fortsetter under bildet.

     BRIKKE-STYRT LADING:Om du ønsker det, kan tilgangen til en ladestasjon styres ved en liten databrikke som du har hengende sammen med bilnøkkelen din.    
NYE STATLIGE KRAV
Men det er ikke bare borettslag og sameier som trenger smarte løsninger. En ny forskrift pålegger alle offentlig tilgjengelige parkeringsplasser å ha minst sju prosent av plassene lagt til rett for el-biler.
 
– Dette gjelder også offentlige bygg og her ser vi at det er et stort etterslep, sier Ingebrigtsen.
 
Du kan lese mer om Ovesen Elektriske AS her.