VAKKER DESIGN: Den nye smykkeserien til Opal Gullsmedforretning har hentet sin inspirasjon av retningsskiven som ble designet av Carl A. Boe. Her i sølv.

Smykker med
innsikt og utsikt

Skrevet for opal gullsmedforretning
23.02.2021 16:01

Keiservarden er det sentrale temaet når Opal Gullsmedforretning lanserer en ny smykkekolleksjon.

Først ut er et smykke som er en tro kopi av den ikoniske retningsskiva som står på toppen av Keiservarden. Den ble i sin tid tegnet og konstruert av Carl A. Boe. Skiven ble satt opp og eies av Bodø og Omegn Turistforening (BOT).

Saken fortsetter under bildet.

ORIGINALEN: Her er retningsskiven som Carl A. Boe skapte og som BOT fikk satt opp på toppen av Keiservarden.

BOE FIKK IDEEN

– Jeg hadde sett mange slike skiver rundt om i Norge, av varierende kvalitet. Da jeg kom over en gammel opptegning som viste hva du kunne se fra toppen av Keiservarden bestemte jeg meg for å lage en retningsskive som kunne stå der, sier Boe.

Med god hjelp fra Statens Kartverk og Jordskifteverket fikk Boe målet opp retning og avstand til de 61 fjellene du fysisk kan se fra Keiservarden. Og Drag Industrier produserte skiven.

BLÅSTE BORT

I 2015 ble skiven tatt av stormen og blåste vekk. Men BOT-medlem og medarbeider på Drag Industrier Knut Storteig regnet seg frem til vindretningen og startet en leteaksjon. Han fant skiven og fikk den restaurert. Så ble den festet på nytt, denne gangen med både lim og skruer.

Saken fortsetter under bildet.

GULL VERDT: Smykkene lages også i gull, men disse er nummerert og blir produsert i et begrenset antall.

I GULL OG SØLV

Nå har skiven fått et nytt liv, som smykker. Du får dem i sølv og gull og med ulike kjedevalg. Fronten er en eksakt miniatyrvariant av retningsskiva. På baksiden er navnet Keiservarden gravert inn.

– Smykkeserien er i 925 sølv med sort diamant og 585 gull med hvit diamant, forteller Katrin Elise Engan hos Opal Gullsmedforretning A/S

Gull-smykkene er nummerert og produseres kun i et begrenset antall.

– Etter hvert vil vi utvide serien med anheng, ørepynt, armbånd, slipsnål og mansjettknapper, sier Engan.

Saken fortsetter under bildet.

UNIKT MINNE: Keiservarden-smykkene gir deg en unik mulighet til å gi en gave som vil huskes for livet.

Carl A. Boe synes det er stor stas at skiven han tegnet nå har fått et nytt liv som smykker.

– Veldig hyggelig og så har de jo også blitt så uendelig vakre, skryter han.

ATTRAKTIVT BYFJELL

Keiservarden har alltid vært en attraksjon for fastboende og tilreisende. Bokstavelig talt et høydepunkt hvor du kan få utsikt og finne innsikt – 366 meter over havet.

Det opprinnelige navnet Bodøs byfjell var Veten. Et navn som stammer fra det gammelnorske navnet Vete – som betyr varde. For dette var en av flere fjelltopper som ble brukt til å varsle om krig og ufred, ved at det ble tent et bål (varde) der.

Navnet Keiservarden dukket opp etter at den tyske keiseren Wilhelm II besøkte fjelltoppen 19. juli i 1891.

Saken fortsetter under bildet.

ARMBÅND: En røff lærstropp forvandler smykke til et stilig armbånd.

EN HYLLEST TIL BODØ

Nå er Keiservardens kraft smidd inn i unike smykker. Og som en takk til den uvurderlige innsatsen som BOT legger ned hvert år, gir Opal 50 kroner per solgte smykke til foreningen.

– For oss er det en ære å kunne skape smykker som har hentet sin inspirasjon fra byfjellet og den retningsskiven som Carl A. Boe skapte. Dette er smykker som er en hyllest til naturen rundt byen og folkene som bor her, sier Katrin Elise Engan.

Her kan du lese mer om

Opal Gullsmedforretning

Butikken finner du i Professor Schyttes gate 2A i Bodø.