Få en mer oversiktlig privatøkonomi gjennom å refinansiere lånene dine.

Start året med
å refinansiere

Skrevet for Leading Web Solutions
01.02.2021 13:26 - OPPDATERT 01.02.2021 20:46

Ett nytt år betyr nye anledninger. Da er det fornuftig å legge gode planer, ikke minst for privatøkonomien. Mange oppfordrer privatpersoner til å vurdere en refinansiering minst hvert annet år. Her forklarer vi hvorfor du bør gjøre det, og hvordan du går fram for at gjelden din skal bli så rimelig som mulig å håndtere.

Refinansiering vil også kunne gi deg en mer oversiktlig privatøkonomi.

Hvorfor refinansiere

Det er flere grunner til å refinansiere med jevne mellomrom, blant annet:

  • Endringer i rentenivået
  • Endringer i størrelsen på din samlede gjeld
  • Endringer i din jobbsituasjon
  • Endringer i din faste eiendom

Endringer i rentenivået

I Norge har vi for tiden rekordlav rente. Det er heller ikke varslet snarlig økning fra Norges Bank. Dersom du i løpet av forrige år likevel ikke opplevde at renten ble satt ned på gjeld du har, bør du sørge for å dra nytte av den lave renten i tiden framover.

Endringer i størrelsen på din samlede gjeld

Hvor mye du har i gjeld kan påvirke renten du blir tilbudt. Dersom du har tatt opp flere mindre lån til ulike formål så har du antagelig blitt tilbudt en høyere rente enn det du ville blitt tilbudt ved å ta opp ett enkelt, større lån. Det er fordi bankene tjener relativt mindre på små beløp, og beregner seg ofte litt høyere rente på det enn på å låne ut et litt større beløp.

Det er fort gjort å «overse» dette, hvis man ikke hele tiden vurderer sin samlede gjeld. Hvis du for eksempel har brukt all kreditten på et kredittkort og har kjøpt nye møbler på avbetaling, så har du allerede to smålån som du betaler på hver for seg.

Ved en refinansiering kan de samles, og dermed kunne bli billigere totalt sett.

Endringer i din jobbsituasjon

Da du tok opp lån gjorde banken en vurdering av din betalingsevne. Din jobbsituasjon var da viktig. Dersom du har fått en bedre betalt jobb, eller kanskje gått fra halv stilling til full stilling, så vil det telle positivt i vurderingen av din betalingsevne.

Endring i fast eiendom

Hvis du har arvet eller på annen måte tatt over fast eiendom, så vil du kunne stille sikkerhet for gjelden din. Sikret gjeld får som regel lavere rente, fordi det betyr lavere risiko for banken.

Imidlertid vil det avhenge av hvorvidt eiendommen allerede er belånt, eller i hvor stor grad den er belånt. Dersom du refinansierer med bolig som sikkerhet er det svært viktig å likevel betale gjelden ned raskt, for å unngå at den forblir rentebærende i unødvendig mange år.

Usikret og sikret gjeld

Det finnes mange typer lån, både sikrede og usikrede. Sikret gjeld er for eksempel boliglån, men det finnes også andre.  Det som er felles er at den er tatt opp med sikkerhet i fast eiendom. Generelt har sikret gjeld lavere rente enn usikret gjeld, fordi den er forbundet med lavere risiko for banken.

Usikret gjeld er for eksempel kredittkortgjeld, kreditt tatt opp for møbler eller andre varer som er kjøpt på avbetaling, usikret lån til bil, forbrukslån og andre smålån.

Billigere og mer oversiktlig med et forbrukslån

Dersom du har mer enn et usikret lån betaler du avdrag, renter og betalingsgebyr på hvert enkelt av de hver måned. Det betyr at ved å slå de sammen sparer du allerede penger ved at du kun blir krevd et betalingsgebyr i måneden.

I tillegg får du som regel lavere rente ved å ha et litt større forbrukslån, i stedet for flere små, skriver Nordea på sine nettsider. Det er fordi finansieringsforetak vanligvis vil tilby lavere rente jo mer du låner.

Derfor vil det ofte lønne seg å ta opp et forbrukslån som er stort nok til å innfri all den usikrede gjelden du har. Da blir også privatøkonomien din mer oversiktlig.

Søk om lån i mange banker

Hvis du skal refinansiere kun ett lån så benytter du det eksisterende lånebeløpet når du skal innhente tilbud hos ulike banker. Dersom du skal refinansiere flere usikrede lån må du starte med å skaffe deg oversikt over all din usikrede gjeld. Det kan du enkelt gjøre hos Gjeldsregisteret.

Det er viktig å søke om lån fra flere finansinstitusjoner når du skal refinansiere. På den måten kan du sikre deg at du får det beste tilbudet.

På nettsiden Refinansiere.net kan du enkelt søke hos en rekke banker. Du kan også benytte lånemeglere, som innhenter flere ulike tilbud for deg. Dette er kostnadsfritt og uforpliktende. På denne måten får du tilbudene tilsendt, og kan i ro og mak selv velge det som er rimeligst.

Lånekalkulator

Hos Refinansiere.net finner du også lånekalkulator. Det er til god hjelp i planleggingen, fordi den viser deg hvor mye et lån vil koste deg i måneden. Da kan du enkelt sette opp et budsjett, og starte året med en realistisk nedbetalingsplan for gjelden din.