– Noen ganger tar bare livet noen vendinger som absolutt ikke var planlagt.
John Kristian Karlsen hadde egentlig karrieren planlagt. Med Led Zeppelin som det store forbildet, drømte den unge trommeslageren om et liv i rampelyset.
Og da han forlot Arnøy i 1987, var det aldri aktuelt å se seg tilbake.
Saken fortsetter under bildet.
Noen få hytter …
Etter travle år i Oslo med jobber innen salg og ledelse, fikk han med seg kona på at de skulle bruke 1,5 år på Arnøy for å bygge opp et lite hyttefelt sammen med familien.
– Men det var også alt. Så skulle vi tilbake til Oslo.
For med en kone som var utdannet ballettpedagog var det ikke bare lett se for seg en fremtid på øya.
Saken fortsetter under bildet.
To sentrale bedrifter
Selvfølgelig dro de ikke tilbake. For i kjent John Kristian-stil ble det brått mange baller i luften og det ene førte til det andre. I dag sitter familien med to sentrale bedrifter og til sammen nærmere 40 ansatte.
Bare i år har de investert 20 millioner kroner i Arnøy Brygge. I 2016 hadde bedriften en omsetning på 4 millioner kroner, budsjettet for 2019 ligger på 12 millioner kroner.
Saken fortsetter under bildet.
Jobber aktivt mot utlandet
– Vi ønsker i økende grad å satse mer på bedriftskunder og jobber også aktivt mot de utenlandske markedene, sier John Kristian. Blant annet har bedriften vært på workshop i Russland sammen med Innovasjon Norge.¨
Saken fortsetter under bildet.
Som et svært levende øysamfunn, med kort vei fra flyplassen i Bodø, kan Arnøy tilby urørt natur og svært gode tur- og fiskeopplevelser. Nylig investerte bedriften også i en ny 37 fots Targa for å sørge en enda bedre transport for kundene.
– Så nå er jeg i full gang med å ta kystskippereksamen, sier John Kristian.
Saken fortsette under bildet.
Eneboliger og hytter
Den andre delen av aktiviteten er koblet opp mot Arnøybygg, som i hovedsak konsentrerer seg om eneboliger og hytter. Selskapet er med i BoligPartner-kjeden og har eget salgskontor i Bodø.
Så er det slik at det er ekstra krevende å etablere nye arbeidsplasser i distrikts-Norge. Akkurat nå kjemper øysamfunnet med nebb og klør for å få beholde båtruter som er tilpasset folks arbeidstid.
Saken fortsetter under bildet.
Trenger gode båtruter
– Vi går gjerne i spissen for å skape vekst og aktivitet, men da forventer vi også at storsamfunnet tar sin del av ansvaret og legger forholdene best mulig til rette, særlig med tanke på kommunikasjon, skoler og helsevesen.
Sånn sett er det også betegnende at da John Kristian startet arbeidet i 2005, var det kun prehistoriske ISDN-linjer som sørget for datatrafikken. Det var ingen selskaper som anså det som lønnsomt å skaffe øya et skikkelig bredbånd.
Saken fortsetter under bildet.
Trådløst og knirkefritt
Og det var her NK Nett kom inn med sitt trådløse bredbånd. Dette fungerer i dag knirkefritt og er helt avgjørende for at bedriftene kan overleve.
– Vi kjører tunge videokonferanser uten problemer. Nå er jeg selv ingen gamer, men jeg har heller ikke hørt at ungene klager over hastigheten på nettet, sier John Kristian Karlsen.
Null kabel – rett på veggen
– Med radioteknologi, sendemaster og mottakere som kan monteres rett på husveggen, kan hvem som helst få bredbånd uten at man behøver å grave ned en kabel, sier markedssjef Vemund Kristiansen i NK Nett.
Selskapet konkurrerer ikke med de største aktørene når det gjelder hastighet og kapasitet, men det er ikke alltid kundene trenger en motorvei.
På Arnøy har NK Nett investert over 600.000 kroner i 2018 for å oppgradere den tekniske infrastrukturen. Dette har igjen bidratt til et stabilt og sikkert nettverk - ikke bare for kundene på Arnøy - men også for de på vestsiden av Sandhornøya og Fleinvær som får signaler fra masta på Sør-Arnøy.
Saken fortsetter under bildet.
– Fordelen med oss er at du kan bestille nett og være online to dager senere. I tillegg kan man velge hvilken tv-leverandør man vil og hvilket hjemmeutstyr man vil ha, understreker Kristiansen.
Du kan lese mer om NK Nett her.