VED ENDEN AV BORDET: Administrerende direktør i Nobl, Mona Liss Paulsen, har endt opp som sjef fordi hun ble trigget av innholdet i de ulike jobbene hun har hatt: – Jeg liker å ha kontroll, men primært fordi dette gir meg muligheten til åskape verdier.

Topplederen som
aldri skulle bli sjef

Skrevet for nobl
28.02.2021 19:01 - OPPDATERT 28.02.2021 19:07

Hun har aldri hatt noen planer om å bli leder, men har jobbet som sjef siden hun var 27 år gammel.

– Det ligger nok rett og slett i DNA’et mitt, sier administrerende direktør Mona Liss Paulsen i Nobl.

Det er en oppfatning som deles av alle de som har jobbet og jobber sammen med Paulsen. Hun har en aura av naturlig autoritet.

INGEN SKJULT AGENDA

– For å si det sånn, det er aldri noen som mistenker meg for å ha en skjult agenda. Jeg er alltid tydelig på hva som er min mening. Slik hun var da hun kom inn i det som da het Bodø Boligbyggelag.

Med gamle og trange lokaler som hadde minnet mest om etterkrigs- Norge. Samtidig var det behov for en stor grad av omorganisering. Noe av det første hun prioriterte var et nytt kontor.

– Vi lagde lokaler som var mer åpne og transparente. Vi gikk fra låste dører til åpen dør og mer tilgjengelighet. Det var nok noen innvendinger mot dette, men da er det min plikt som leder å si: – Sånn blir det.

Saken fortsetter under bildet.

EN TYDELIG LEDER: – Jeg legger aldri skjul å hva jeg mener. Kanskje noen oppfatter meg som litt streng, men jeg har alltid fokus på hva jeg mener er det rette for bedriften vår, sier Mona Liss Paulsen.

SANDALFORBUDET

I samme omgang innførte Paulsen også sandalforbud på jobben.

– Når kundene kommer til oss og skal snakke med for eksempel en ingeniør, så skal vi fremstå som profesjonelle og det omfatter også hvordan vi kler oss, sier Paulsen.

Så var det en stor fordel at flytteprosessen var starten på en ny tid. For alle ville flytte, alle elsket de nye og lyse lokalene på Jakhelln Brygge.

Så gikk ting slag i slag. I dag har Nobl mer enn 17.500 medlemmer, blant annet etter en fusjon med Lofoten. Disse medlemmene har forkjøpsrett på omtrent 7.600 boliger i Nordland og på til sammen rundt 90.000 boliger i hele landet gjennom Storbysamarbeidet.

– I dag bistår vi over 270 boligselskaper med økonomisk, teknisk og juridisk forvaltning – fra Andøya i nord til Sandnessjøen i sør.

Saken fortsetter under bildet.

EN MILEPÆL: Ramsalt ble en arkitektonisk og visuell milepæl i nye Bodø og markerer at man er på vei opp og frem.

TAKTISK OG STRATEGISK KLOK

Underveis ble navnet endret til Nobl. I forbindelse med lanseringen av det nye navnet oppdaget Paulsen at Glimt hadde ledig plass på draktryggen. Hun slo øyeblikkelig til og dermed fikk Nobl-navnet en perfekt eksponering.

Det hører med til denne historien at da Paulsen hyret inn et byrå for å gi Bodø Boligbyggelag et nytt navn, ble hun møtt med skepsis og hoderisting. Det ville være svært uklokt å fjerne en så sterk merkevare. Men igjen, hun vant frem – og fikk rett. Det var mulig.

– Paulsen er en taktisk og strategisk klok leder, sier de som har jobbet tett med henne.

Saken fortsetter under bildet.

NYE UTLEIEBOLIGER: Nobl er i gange med skissene for 29 utleieboliger på Alstad / Jensvoll. Etter planen skal det ferdigstilles leiligheter fordelt på to bygg, med balkonger til alle enhetene.

ARVELIG BELASTET

Paulsen har alltid elsket utfordringer og det å skape ting. Dette henger kanskje sammen med en far som var involvert i en rekke store bruprosjekter. Hvor mer enn én sommerferietur ble innom de samme bruene.

Da er det kanskje ikke så rart at Paulsen har vært med fra idé til ferdigstillelse av Ramsalt. Hvor lista ble lagt rimelig høyt:

– NOBL sin filosofi er at vi hele tiden skal gi noe tilbake til byen. Da kunne vi ikke laget en billig, firkantet kloss. Ramsalt skal være et visuelt signal om at vi vil opp og frem.

SOSIAL BÆREKRAFT

Nobl har røtter tilbake til 1946 og har gått hånd i hånd med byen i med- og motgang. Kjerneoppdraget er å skaffe boliger til folk. Og i 2021 må dette skje i en bærekraftig sammenheng.

– En ting er hensynet til miljøet og de grønne verdiene. Dette er håndfaste og konkrete forhold som det er lett å håndtere. Men vi vil også jobbe hardt for å få styrket den sosiale bærekraften. Vi jobber med å utvikle både Nobl Pluss for eldre kjøpere og Nobl Ung for de yngre.

SKAL IKKE BO PÅ JOBBEN

Paulsen blir beskrevet som en leder som er rask, rasjonell, effektiv og som alltid ligger i front.

Dette var egenskaper som kom godt med da hun som nybakt mamma utdannet seg til siviløkonom. Paulsen har også klare forventninger om hva hennes mellomledere skal levere. Samtidig har hun null tro på at folk skal «bo på jobb».

– Jeg vurderer aldri innsatsen basert på hvor mye folk jobber, men hvilke resultater som skapes. En god kombinasjon av arbeid og fritid er viktig.

Saken fortsetter under bildet.STØ KURS FREMOVER: Mona Liss Paulsen er en leder som aldri slår seg til ro. Ikke har hun spesielt lyst til å se seg tilbake heller. Blikket er festet på veien. På neste sving. Neste utfordring. Nye markeder.

JAKTER PÅ TALENTER

Under Paulsens lederskap har det også kommet en rekke nye med- arbeidere inn i Nobl. Og er det noe hun virkelig liker, så er det å jakte på talenter. Finne de rette folkene. Bygge de optimale teamene.

– Jeg er med på samtlige ansettelser hos oss. Og vi har tett samarbeid med Nordnorsk Lederutvikling under alle rekrutteringsprosesser.

Mona Liss Paulsen er en leder som aldri slår seg til ro. Ikke har hun spesielt lyst til å se seg tilbake heller. Blikket er festet på veien. På neste sving. Neste utfordring. Nye markeder.

– Vi er åpne for å jobbe sammen med flest mulig, enten det er på Helgeland eller i Indre Salten.

Det er det store bildet Paulsen hele tiden jobber med. Hun vil selge inn sin versjon, sin visjon.

– Når vi vet hvor viktig en bolig er for hver enkelt av oss, så gir dette en enorm motivasjon for å skape flere og bedre bomiljøer.

REINSLETTA ALLÉ: Her blir Nobl-boligene blir lyse og moderne med store vindusflater. Du kan velge mellom ett til fem roms leiligheter med areal fra 33 til 127 m2. Leilighetene er utarbeidet svært arealeffektive, som gjør at du får mest mulig ut av hver kvadratmeter.

Du kan lese mer om Nobl her.