IKONISK FONTENE: Neptun-statuen i Gdansk ble reist i 1549 og omdannet til en fontene i 1633. Dette er det eldste ikke-kristne monumentet i hele Polen.

Tre byer på fire dager

Skrevet for Avinor
10.09.2019 22:32 - OPPDATERT 25.02.2020 11:14

Bodøs nye direkterute til Gdansk gir deg tredobbel valuta for pengene når du på en enkel måte får tre byer til prisen for én.

En tur til Gdansk er en reise inn i historien. Hvilket for så vidt er et lite paradoks, siden byen omtrent ble utslettet under andre verdenskrig. Men takket være en ufattelig innsats er veldig mye restaurert på en særdeles troverdig måte.

Saken fortsetter under bildet.

VAKKER BY: Tar du deg opp de 405 trappetrinnene til toppen av Maria-kirken, er du sikret en fenomenal oversikt over idylliske Gdansk.Gdansk ble grunnlagt rundt år 980, hvor Motlawa-elven dannet en naturlig transportvei for folk og varer fra innlandet og ned til kysten. Et annet fortrinn er at det i området finnes noen av Baltikum største forekomster av rav.

Opp gjennom århundrene har Gdansk vokst sammen med nabobyene Sopot og Gdynia og omtales i dag som «the tricity» - trippelbyen. Men det skal vi komme nærmere tilbake til.

Saken fortsetter under bildet.

STEMNINGSFULL GAMLEBY: Gdansk byr på opplevelser i alle kategorier og gamlebyen er på mange måter det bankende, kulturelle hjertet.

Så hva bør du så oppleve når du tar turen fra Bodø. Vi tok turen for å sjekke og her er våre vurderinger:

TAK OVER HODET

Gdansk har et bredt utvalg av hoteller i alle prisklasser og det er også fullt mulig å leie en leilighet i sentrum - noe du kan få fra 2.500 kroner og oppover for fire dager. Når du lander med flyet fra Bodø ved 18-tiden onsdag kveld er det raskeste å ta en taxi inn til byen. Det koster rundt 100-110 kroner. Det går også tog, men du kan risikere at det blir et stykke å gå fra jernbanestasjonen til der du skal bo. Så på dag én er taxi det klart lureste.

MAT OG DRIKKE

Det er billig å spise ute i Polen. Du får en fullverdig middag med øl eller vin for rundt 100 kroner. Det polske kjøkkenet har hente inspirasjon fra Ukraina, Hviterussland, Litauen, Tyskland, Italia og Frankrike. Én klassiker du bare må teste er pierogi, en polsk variant av den kjente pastaretten ravioli. Her kan du velge mellom fyll laget av alt fra kjøtt og ost til surkål eller ferske frukter. Ellers er også bigos en klassiker, en gryte med kål, surkål, ulike typer kjøtt eller pølser.

 Polen er også kjent som en ølbrygger-nasjon av rang og her er det mange lokale merker å velge mellom. I tillegg finnes det restauranter som serverer mat fra Thailand, Italia, India, USA, Kina og Japan. I det hele tatt, utvalget er bredt og særdeles fristende.

Saken fortsetter under bildet.

MARKANT MUSEUM: Museet for andre verdenskrig ligger en 10 minutters spasertur unna sentrum og er imponerende både utvendig og innvendig. ARKITEKTUR

Er du interessert i form og farge, er gamlebyen i Gdansk et funn. Her finner du et mylder av bygninger, museer og kirker. Maria-kirken er etter sigende verdens største mursteinskirke som har plass til hele 25.000 mennesker. Tårnet i kirken er 78 meter høyt og for å komme til toppen må du opp 405 trappetrinn. Men den fenomenale utsikten på toppen er verdt innsatsen.

Museet for andre verdenskrig ligger en 10 minutters spasertur unna sentrum og er imponerende både utvendig og innvendig. Her er det utviklet en hypermoderne formidling av krigens grusomheter. Det finnes også en egen avdeling som er spesielt egnet hvis du har med mindre barn.

Saken fortsetter under bildet.

SUVERENT SLOTT: I Malbork finner du et magisk slott hvor du godt kan tilbringe en hel dag.Verdens største slottsfestning av stein finner du i Malbork, en times togtur utenfor Gdansk. Greit nok, dette er ikke en del av trippel-byen, men er du først i Gdansk, bør du unne deg denne opplevelsen. Også tog er billig i Polen og en tur-retur billett kommer på en drøy femtilapp. Fra togstasjonen går du opp til slottet på 15 minutter eller du kan ta en taxi for 25 kroner. 

Saken fortsetter under bildet.

HISTORISK KUNST: Glassmaleriene inne i det gamle sluttet tar rett og slett pusten fra deg.Slottet ble bygget på 1300-tallet av de romersk-katolske munkeridderne av den tyske orden. Og dette er en opplevelse du nesten kan bruke en hel dag på. Du blir bombardert av inntrykk med massive konstruksjoner, magiske glassmalerier og en interaktiv ballett når lyset danser gjennom søyleganger og tørrlagte vollgraver. Inne på området serveres det også lokal mat i idylliske omgivelser. 

En kort togtur til Gdansk Zaspa bringer deg til et funn av moderne veggmalerier på boligblokker. Hele 60 kunstverk laget av 64 kunstnere fra 16 land gjør dette til en opplevelse av de sjeldne.

Saken fortsetter under bildet.

LEGENDARISK SKIP: Jageren Blyskawica er i dag forvandlet til et museum. I 1942 bisto skipet med å redde den engelske byen Cowe fra et kraftig, tysk luftangrep.TRIPPELBYEN

Som tidligere nevnt, Gdansk blir betegnet som en trippelby. Derfor er du også nødt til å besøke Sopot og Gdynia. Igjen, toget er det beste og rimeligste løsningen. Du rekker fint å besøke begge byene i løpet av én dag. 

I Gdynia bør du absolutt får med deg Stone Hill Funicular, en liten gondolbane som tar deg med opp til byens høyeste punkt. 

Havneområdet syder av aktivitet og her er det tett mellom iskrem-barer, puber og restauranter. En fin badestrand innbyr til en avkjølende dukkert og for de historisk interesserte er det vel verdt å besøke jageren Blyskawica som ligger som et flytende museum ved kaia. Et krigsskip som blant annet bisto sterkt med å redde den engelske byen Cowe fra et kraftig, tysk luftangrep i 1942.

Saken fortsetter under bildet.

MONUMENTAL MOLO: I Sopot finner du verdens lengste molo laget av tre. Sopot, som ligger midt mellom Gdansk og Gdynia, er badebyen fremfor noen. Her finner du verdens lengste molo laget av tre. Den ble åpnet i 1827 og er i dag 511,5 meter lang. Moloen ligger midt på en innbydende badestrand hvor det også er et yrende fugleliv. 

Saken fortsetter under bildet.

BADE-BYEN: Badestranda i Sopot er viden kjent og her er det bare å få på seg badetøyet.Monte Cassino er den sentrale handlegaten hvor det også finnes restauranter, kafeer og puber for en hver smak.

 SHOPPING

Det finnes flere store shoppingsentre i og rundt Gdansk. Her finner du det meste av kjente merkevarenavn innen klær, sminke, elektronikk og leker. I sentrum ligger Forum med rundt 170 butikker, 31 spisesteder, to lekeplasser og en kino med ni saler.

Saken fortsetter under bildet.

SENTRALT SENTER: I og rundt Gdansk finner det flere, flotte shoppingsentre. Det nærmeste er Forum som ligger midt i byen.Galleria Baltica ligger litt utenfor sentrum, men har en egen stasjon for lokaltoget - Gdansk Wrzeszcz. Senteret kan skilte med over 200 butikker.

Eller du kan ta toget til stasjonen Gdynia Orlowo og besøk Klif, som blant annet kan skilte med Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Michael Kors, Versace og Quicksilver.

For småhandel som tannkrem, potetgull, brus og lignende er det bare å holde en utkikk etter de grønne Zabka-skiltene. Dette er Polens svar på Brustad-buene, hvor du også får kjøpt det meste av nødvendige ting - også sent på kvelden.

Saken fortsetter under bildet.

SMYKKE-PARADISET: Gyllent rav er en lokal ressurs og det har ført til at du får kjøpt vakre smykker på hvert gatehjørne.Så må vi ikke glemme det som ble nevnt innledningsvis, at regionen har en stor forekomst av rav. Det betyr at du kan kjøpe ravsmykker i alle varianter på gata, på torget og i butikker. Polen har også en lang og stolt tradisjon innen porselen.

FOR STORE OG SMÅ

Gdansk dyrepark er en sikker vinner for barna. Ta toget til Sopot og en kort taxi-tur ut til parken. Gepard, elefanter, giraffer, pingviner, eksotiske fugler, slanger og muligheter for å fôre søte geiter.

Jumpcity Gdansk kan skilte med 2.000 kvadratmeter med trampoliner og klatrevegger. Anlegget ligger bare noen meter fra togstasjon Gdansk Przhymorze. Hvilket betyr at det tar rundt 20 minutter fra sentralstasjonen i Gdansk

PitStop-Gdansk ligger rett rett ved siden av den gigantiske fotballbanen Stadion Energa. Ta buss 158, trikk nummer til Stadion Energi, eller en taxi. Elektriske go-carts, zipliner, trampoliner og paintball. Energibasert underholdning for alle aldre.

Saken fortsetter under bildet.

GYLLEN MULIGHET: Gdansk er i dag et av de mest prisgunstige reisemålene ut fra Bodø og stemningen i den historiske byen svikter aldri.

PASSER FOR ALLE

En tur til Gdansk passer for alle aldre. Her får du garantert et stort utbytte enten du drar alene, sammen med venner, som kjærestepar eller foreldre med små og store barn.  Tempoet er rolig, alt er nært og du velger selv hva du vil oppleve. Sånn sett kan dette sammenlignes med en tapas-meny, hvor du hele tiden kan sette sammen personlige pakker etter budsjett og ønsker. 

 

SLIK REISER DU:

 • Wizzair flyr fra Bodø hver søndag og onsdag - hele året
 • Wizzair er et stort selskap som opererer på flere norske flyplasser, med en moderne flyflåte
 • Turen er kort, drøye to timer
 • Fra Gdansk er det kort vei ut i Europa, enten med fly, tog eller bil

 

GODE RÅD OG TIPS

 • Husk å sjekke inn på nettet og at du må betale ekstra for innsjekket bagasje.
 • Møt opp på flyplassen to timer før avgang
 • Ta med deg solide og inngåtte sko. Det blir mye brostein og ujevnt underlag. Gnagsår er det siste du vil ha på en slik tur.
 • Både butikker, restauranter, taxi og togstasjoner godtar betalingskort. Du får valget mellom på betale i norsk eller polsk valuta. Velg polsk, det gir deg den beste vekslingskursen.
 • Hvis du skal handle tax-free på flyplassen i Gdansk - på vei hjem - pass på at du går langt nok inn til at du kommer til avdelingen for Non-EU. Varene er billigere der, siden Norge ikke er medlem av EU.
 • Du trenger ikke bekymre deg for mobilbruk/SMS. Dagens avtaler gjør at du betaler det samme i Polen som hjemme i Norge.
 • De fleste hoteller har fri adgang til trådløst bredbånd og hastigheten er upåklagelig.
 • Husk å ta av deg caps eller lue når du går inn i en kirke.
 • I Polen, som i England, er første etasje det samme som andre etasje i Norge.

SE FLERE BILDER FRA TRIPPEL- BYEN HER: 

Bildeserie