BYEN I HANS HJERTE: Erik Tostrup mener det er et privilegium å få lov til å være med å utvikle Bodø til en bedre by. – Det er mine kompanjonger og medarbeiderne våre som sørger for de magiske opplevelsene.

Trygt i havn hos Favn

Han lever og ånder for å skape de magiske øyeblikkene.


De satt med syv meget sterke merkevarer, men manglet et navn. Det ble Favn.

– Vi kom inn i pandemien med solide selskaper og vi kom ut av pandemien med solide selskaper. Men klart, det ble tøft for alle parter. Selv fikk vi en ufrivillig tenkepause og det har vi i ettertid dratt stor nytte av.

EKSAMEN HVER DAG
Spørsmålet var hvordan de skulle markedsføre de sju ulike stedene samlet, slik at de som kom til byen raskt fikk en god oversikt over tilbudet. 

Saken fortsetter under bildet.

BJØRK:  Pizza bakt i steinovn, hjemmelaget pasta og grillretter fra Josper kullgrill. Bjørk er en italienskinspirert restaurant som holder til midt i hjertet av Bodø. Foto: FAVN SERVERING

– I tillegg ønsket vi en samlende side som vi trengte i det viktige arbeidet med rekruttering.

Det hjalp selvfølgelig at alle stedene fra før var godt inn- arbeidet i markedet, men i denne bransjen er du nødt til å drive kontinuerlig utvikling og forbedring. Du blir alltid dømt på den siste tallerkenen ut fra kjøkkenet, det siste glasset med øl eller hvordan din servitør tok i mot deg.

Eier og styreleder Erik Tostrup har liksom alltid vært der, et sted i Bodøs uteliv. Han har slitt ut sine par med sko som servitør og altmuligmann. Sammen med Andreas Spørck har han topplederansvaret for å lose Favn videre.

Saken fortsetter under bildet.

OHMA: Sentralt plassert ved havna og byens flotte kulturkvartal. Her kan du nyte en schezuansk- og japanskinspirert meny bestående av spennende småretter, hovedretter og et bredt utvalg sushi. Foto: FAVN SERVERING

– Jeg er overbevist om at det er en stor fordel som leder å kjenne bransjen din fra innsiden. Da vet du hvor skoen trykker, bokstavelig talt.

REKRUTTERING
En sentral utfordring er å skaffe nok flinke folk. Pandemien gjorde noe med arbeidsmarkedene også utenfor Norge. 

– Oftere må vi utenfor EU/Schengen for å finne folk, og det er mildt sagt krevende prosesser med UDI. Svært tunge, svært tidkrevende. Mange av de som kommer til landet, kommer uten familie og er her i hovedsak for å arbeide. For disse er det vanskelig å forstå de begrensninger som norsk lov gir. 

– De vet også at de har en god markedsverdi, og fra tid til annen må vi takke nei til noen. 

Saken fortsetter under bildet.

HUNDHOLMEN BRYGGHUS: Hjemmebrygget øl, kvalitetsmat basert på lokale råvarer og topp stemning i to etasjer. Her er du alltid velkommen, med eller uten dressjakke. Foto: FAVN SERVERING

NYTT LIV SOM PAPPA

Tostrup er ikke den som liker å stikke seg frem. Han trives egentlig best i bakgrunnen. Når han nå i tillegg har blitt småbarnspappa, har livet endret seg radikalt:

– Før jobbet jeg til jeg var ferdig, enten klokken var fire eller elleve om kvelden. 

Nå prøver han å få tid til de minste på ettermiddagen, og må strukturere arbeidsdagen annerledes. 

– Men, for all del, det er en stor berikelse å få lov til å bli pappa. Du er rett og slett over i en annen fase av livet hvor prioriteringene skifter.

Saken fortsetter under bildet.

BRØDRENE BERBUSMEL: Her handler filosofien om lokale råvarer og tradisjoner, rene smaker og godt håndverk. Godt bakverk, koselig kafé, butikk med stort utvalg av delikatestevarer, catering, selskaper og matpakker. Her finner du alt du trenger. Foto: FAVN SERVERING

FRIHET UNDER ANSVAR
Som leder er Tostrup opptatt av å ha en tett dialog med sine kompanjonger og de som jobber ute i bedriftene. Samtidig er det stor takhøyde og stor frihet:

– Sånn må det være. Her dreier det seg om folk med mye kreativitet og lidenskap for faget. Vi prøver å oppfordre både våre ledere og de andre, til selvstendighet. Det å ta ansvar, det å ta beslutninger. Som leder er det jo helt avgjørende.

Et sted hvor derimot dialogen har blitt svakere, er forholdet til Bodø kommune. Da særlig med tanke på rammebetingelsene for bedriftene i sentrum.

PARKERING TIL BESVÆR

– Mye bra har skjedd de senere år, med reguleringsplaner som har lagt til rette for boligfortetting, satsning på Stormen og annet. Men, den dag i dag har jeg fortsatt ikke fått et godt svar på hvorfor man forlot de vedtatte planene om et parkeringshus under Rådhus-torget. 

– Det var en dårlig idé å legge det til Kvartal 99, i hvert fall sett i forhold til varehandelens behov. 

Saken fortsetter under bildet.

LARSEN MAT & VINBAR: Menyen består av småretter som passer for alle anledninger. De  har også et spennende vinkart med stort utvalg og mange typer på glass. Restauranten ligger på gateplan, sentralt plassert med Stormen konserthus som nærmeste nabo. Foto: FAVN SERVERING

Og varehandelen, enten man liker det eller ikke, er fortsatt ett ganske så avgjørende premiss for livet i sentrum. 

– Med det klimaet vi har, er det ikke vanskelig å forstå at dette med parkering opptar mange.

Dialogen mellom næringslivet og kommunen på disse områdene, er dessverre blitt dårligere med årene. Jeg håper det bedres fremover, uansett hvilken posisjon vi får etter høstens valg.

FAVN SERVERING består av:

 • BJØRK
 • OHMA
 • Larsen Mat & Vinbar
 • Brødrene Berbusmel
 • Sportsbaren Bodø
 • Hundholmen Brygghus
 • Piccadilly

LOKALE MULIGHETER

Tostrup er stolt av å skape lokale bedrifter, lokale merkenavn og lokalt eierskap sammen med sine kompanjonger. I tillegg til at bedriftene har skapt muligheter for unge arbeidstakere til å få en fot innenfor bransjen, og skape seg en karriere både i FAVN og andre steder. Det satses hardt på rekruttering, opplæring og oppfølging av lærlinger.

Saken fortsetter under bildet.

SPORTSBAREN BODØ: Ditt naturlige møtested når gode venner eller kollegaer skal treffes. Her kan du kose deg med god mat og drikke hele uken. De viser fotball på storskjerm fra alle de store ligaene og ellers alt av store sportsbegivenheter. Foto: FAVN SERVERING

Favn omfatter rene restauranter med ulik profil, en sportsbar, små barer, større barer og ett håndverksbakeri i sitt utvalg av gode serveringssteder.

– Det er faktisk ganske gøy å vite, at vi rett som det er, serverer opera og annen kultur av høy, internasjonal klasse - fra byens minste scene.

EKTE GÅSEHUD
Så kjenner Tostrup på en nesten gåsehudaktig følelse når han vet at medarbeiderne og kompanjongene sørger for brygging av eget øl, det lages hjemmelaget pasta, det serveres god italiensk pizza fra en vedfyrt ovn. Det er surdeigsbrød slik det skal bakes, den originale kanelsnurren og, ikke minst, tørrfisk. Enorme mengder tørrfisk, grillet og servert opp gjennom årene.

Saken fortsetter under bildet.

PICCADILLY: Liten nabolagspub med mye sjel og lange kulturtradisjoner.  Intimt og koselig med engelskinspirert miljø. Et populært møtested for byens lokalbefolkning og kulturpersonligheter. Her arrangeres det ofte operapub, jazzpub og andre kulturelle godbiter. Foto: FAVN SERVERING

– Sånn sett er det fint å tenke på at vi fortsatt har den samme tørrfiskleverandøren i Lofoten.Hvilket understreker et sentralt poeng. Kortreist mat og lokale produsenter får en økende plass på menyen i de sju bedriftene. Erik Tostrup har alltid vært en ihuga Bodø-patriot. At han nå har fått anledning til å være med å drive utviklingen av byen videre, synes han er artig:

– Ja, det har vært opp- og nedturer. Men i det taket nesten løfter seg på Sportsbaren når Glimt herjer ute i Europa, da må du bare kjenne på Bodø-patrioten i deg.

Det blir ikke bedre enn det!