UNIKT OG VARIERT: Du er aldri i tvil om at det er et gundersons-bilde du ser på. – Vi jobber tett sammen og har en klar idé om hvordan det hele skal se ut til slutt, sier Robin og Rudi Gundersen.

Tvillingsjeler

Med Nike, Liverpool, Puma, Bayern München, Dortmund og fotballandslaget på kundelista, har de skapt kunst som berører og forfører.


– Ja, det er et aldri så lite eventyr. Noen ganger må vi nesten klype oss i armen, sier Robin og Rudi Gundersen.

Tvillingene som har gått den lange og harde veien, hele tiden med et ustoppelig ønske om å skape. Formidle. Kommunisere.

FARGERIK BARNDOM

Allerede som seks-åringer kunne de fortape seg i blanke ark og tegneblyanter. Når de var med mamma på jobb, kunne de sitte i åtte konsentrerte timer – fargerikt fascinert av hvordan en visjon tok form.

Saken fortsetter under bildet.

Ikke at de forsto ordet visjon der og da. Men det var denne indre drivkraften, den som dro dem gjennom to år på Norges Kreative Høyskole. Et studieår som var så intenst at flere droppet ut i løpet av det første året.

DEN LANGE VEIEN

Så fulgte et par strevsomme år som frilansere hvor de faktisk konkurrerte om de samme kundene.

– Det gjorde vondt, for å si det mildt, hvis Robin stakk av med den store kunden og jeg ble sittende igjen med det lille oppdraget, minnes Rudi.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ INNSIDEN AV KUNSTEN: De er tvillinger, krangler av og til og skaper kunst som har vakt oppsikt verden over. Rudi og Robin Gundersen har – med base i Bodø – fått internasjonal oppmerksomhet.

Dette kunne ikke fortsette og i 2017 slo de seg sammen. Nok en start på en lang og kronglete vei. Så: Sakte, men sikkert begynte det å løsne. Stadig flere oppdaget tvillingenes unike strek og fargevalg.

– Det er klart, når du blir kontaktet av Puma så kjenner du sommerfuglene flagre i magen, innrømmer Robin.

ABSURD OG ÆREFULLT

I dag har de blant annet et fast innslag i de offisielle magasinet til Bayern München, hvor de lager en tegning av en av spillerne.

En tegning som kan klippes ut og blir til en papirdukke. Et oppdrag som føles like absurd som ærefullt.

Saken fortsetter under bildet.

De har designet to versjoner av gullølet til Bådin i forbindelse med Glimts seriemesterskap. De har latt seg inspirere av både Game of Thrones og Squid Games. Men i bunnen ligger det noe unikt, noe ingen har klart å feste til et ark før.

Som nevnt, de vokste opp i en analog verden, men slo gjennom ved hjelp av digitale teknikker. Nå har de lyst til å vende tilbake til det taktile. Silketrykk, bomullspapir og signerte kunstverk i begrensede opplag.

SIN EGEN MERKEVARE

Så blir jo spørsmålet, hvem er det som er sjefen i et lite selskap som kun består av to tvillinger?

– Det er Robin som er registrert som daglig leder, men i praksis jobber vi jo side om side, sier Rudi.

Saken fortsetter under bildet.

Det faktum at folk tidvis har hatt problemer med å skille de to fra hverandre, har faktisk blitt til en stor fordel. For i dag er det ikke Robin eller Rudi som dukker opp. Eller som kundene forholder seg til. Nei, det er merkevaren Gundersons.

Dette er også et bevis for at du kan ha lokal tilhørighet med studio i Mediegården og butikk på City Nord og samtidig nå ut til en hel verden. Og setter du sammen ordene global og lokal, så får du glokal.

– Det er en fin oppsummering av det vi driver på med, sier tvillingene.

UNIKT FINGERAVTRYKK

Mange av kontaktene og kontraktene har de sikret seg via sosiale medier og bransjerettede nettsteder. Som oftest er det internasjonale kunder som tar kontakt med dem, de har sett tidligere arbeider og fått sansen for uttrykket.

Saken fortsetter under bildet.

Her ligger noe av forklaringen til Gundersons suksess. Du ser at det er de som står bak et bilde i løpet av et par sekunder. De har klart å skape sin egenart, et kunstnerisk fingeravtrykk.

I en verden hvor du teppebombes av visuelle ut- og inntrykk, er det balsam for sjelen å finne bilder som får deg til å stoppe opp. En scene, et snap-shot av virkeligheten, en stemning fanget inn mellom fire sider.

LATENT SKAPERKRAFT

Dette er noe Gundersons har lyst til å bringe videre. Derfor drar de ut på turné i regi av Den Kulturelle Skolesekken (DKS). Med seg i kofferten har de nettbrett, penner og programvare. Så får ungdomsskole-elever muligheten til å bli guidet inn i et visuelt og frigjørende univers.

Saken fortsetter under bildet.

– Dette er noe som virkelig gir oss mye. Det ligger så mye latent skaperkraft der ute. Hvis vi kan forløse noe av den, så har vi opp-nådd uendelig mye.

I en verden hvor man hele tiden jakter på nye mål, nye oppgaver, så blir spørsmålet hva som kunne være Gundersons neste drømmekunde?

– NASA?

Navnet henger litt i luften på kontoret i Mediegården. Ute snør det tett. Lyset er flatt og grått.

– Astronauter er et forlokkende konsept. Rommet. Vektløshet. Universet.

Saken fortsetter under bildet.

EN INDRE DRIVKRAFT

Et intervju med Gundersons blir fort til en springende digresjon hvor vi hopper fra coveret på The New Yorker til belgiske og franske tegneserier. Georges Remi’s Tin-Tin, André Franquin´s Viggo og uforlignelige Asterix skapt av René Goscinny og Albert Uderzo.

Men, når alt kommer til alt, så koker det ned til én ting. Hva er det som driver Gundersons til å utforske nye veier, andre teknikker?

– Reaksjonen på det vi gjør. Når du ser at det vi skaper inne i vår egen, lille boble blir verdsatt av andre. Når vi klarer å fremkalle en gjenkjennelse. Når våre bilder treffer en nerve. Når våre bilder blir en del av folks hverdag, når de henger dem opp på veggen.

– Det blir ikke bedre enn det.

Du kan lese mer om Gundersons her.