STOLTE KOLLEGER: Caverion er stolte over å få ha vært med på å skape det nye rådhuset i Bodø. F.v. nasjonal prosjektdirektør Stig Johansen, avdelingsleder prosjekt i Caverion Bodø Sture Karlsen og administrerende direktør Knut Gaaserud i Caverion Norge.

Unikt pilotprosjekt
bak det nye rådhuset

Skrevet for Caverion Bodø
22.09.2019 18:44

Kombinasjonen av tung, lokal fagkunnskap og nasjonal spisskompetanse har sørget for at Caverion har levert til terning seks på det nye rådhuset i Bodø.

– For oss har dette vært et pilotprosjekt hvor vi for første gang har kjørt et veldig tett samarbeid mellom prosjektavdelingen i Bodø og vårt nasjonale ”Large Project”, sier administrerende direktør Knut Gaaserud.

Det betyr at Caverions Project Management Office i Oslo har bidratt med planleggere, kontraktspesialister, controllere og prosjektledere. Dette har igjen skapt en vinn-vinn situasjon. Og leveransen av nødstrømsaggregatet er det Caverions nødstrømseksperter i Oslo som har stått for.

Saken fortsetter under bildet.

TRANGT OM PLASSEN:  Yngve Arntsen navigerer seg gjennom trange ganger med meter på meter med kabel som skal sørge for at det nye rådhuset fungerer på alle nivåer.

ALT ER MULIG

Selskapet sentralt har høstet erfaringer som de allerede har tatt med seg inn i nye, store prosjekter. Og avdelingen i Bodø har fått tilført kunnskap og kompetanse som de drar nytte av i fremtiden.

Saken fortsetter under bildet.

BATTERI-BANKEN: Ingenting er overlatt til tilfeldighetene og det er satt av et eget rom til en svær batteri-bank som skal sørge for at rådhuset har strøm – selv når alt går galt.

– Så er det også slik at i tillegg til dette, så har det nye rådhuset i Bodø blitt en jobb som har vist folkene våre at alt er mulig. De kommer ut av dette oppdraget med en følelse av mestring og økt selvtillit, sier Gaaserud.

 ALLE ER STOLTE

Caverions nasjonale prosjektdirektør Stig Johansen er, i likhet med Gaaserud, imponert over innsatsen til de lokale fagfolkene.

– Dette er et signalbygg som aller i konsernet er stolte over å ha vært med på.

Saken fortsetter under bildet.

 ENORME DIMENSJONER: I dette tekniske rommet er det installert et aggregat som veier 7,5 tonn og har en høyde på fem meter. – Det finnes ikke noe bedre enn å få lov til å takle utfordringer på dette nivået, sier avdelingsleder prosjekt hos Caverion Bodø, Sture Karlsen.

Prosjektet har bestått av både nybygg, rehabilitering av eksisterende bygningsmasse og – ikke minst – sørge for at gammelt og nytt ”snakker sammen”.

– Det er ikke til å legge skjul på at dette har vært et komplekst oppdrag med mange utfordringer, både teknisk og logistikkmessig. Da er det desto mer tilfredsstillende å se at leveransen har gått etter planen, Johansen.

For kunden, Bodø kommune, har det vært en ekstra trygghet at det er et tung aktør som har hatt ansvaret for rør, ventilasjon og el-installasjoner. Et oppdrag som også har omfattet brannsikring og adgangskontroll.

Les også:

 

EKSTRA TRYGGHET FOR KUNDEN

En av fordelene har vært at det alltid er kompetente folk tilgjengelig. Skulle det dukke opp ekstra utfordringer er det enkelt å hente inn fagfolk fra andre avdelinger i Norge, slik at arbeidet hele tiden går knirkefritt.

For Caverion Bodø har arbeidet med rådhuset vært både spennende og lærerikt.

– Det er ikke hver dag vi har bygg av denne dimensjonen. Da har det vært flott å kunne hente både råd og innspill fra våre egne eksperter i Oslo, sier avdelingsleder prosjekt, Sture Karlsen.

ENORME DIMENSJONER

For det er svimlende tall som skjuler seg bak jobben Caverion Bodø har utført:

 • 150.000 meter med kabel
 • 3.500 lysarmaturer
 • 2.500 meter med kabelbroer
 • 64 adgangskontrollerte dører
 • 98 bevegelsesdetektorer
 • 13 sirener
 • 30 kamera
 • 500 branndetektorer, inkludert manuelle meldere

Som om dette ikke var nok, så kommer følgende liste i tillegg:

 • 6.000 meter ventilasjonskanaler
 • 2.000 kvadratmeter rektangulære ventilasjonskanaler
 • 10.200 meter rør til forbruksvann, avløp, varme og kjøling
 • 6.000 meter sprinklerrør
 • 2.357 sprinklerhoder
 • 6.000 meter rør for snøsmelting
 • 6 stykk ventilasjonsaggregater med total luftmengde på 104.200 kubikkmeter i timen
 • 4 stykk røykgassvifter med en total luftmengde på 270.000 kubikkmeter i timen

ROS  TIL BODØ KOMMUNE

Når dimensjonene blir så svære som dette, er det avgjørende med en god og løpende dialog med kunden:

– Her må vi få komme med ros til Bodø kommune. De har hele tiden stått for et saklig og profesjonelt samarbeid, sier Gaaserud.

Jobben med å få rådhuset klart har krevd store ressurser og på det meste har Caverion Bodø hatt nærmere 40 medarbeidere inne i bygget.

Dette er også en jobb som de ikke hadde klart uten et tett samarbeid med sin egen service-avdeling som har stått for audiovisuelle løsninger, adgangskontroll, innbruddsikring, kameraovervåking og brannvarsling.

I tillegg har Caverion Bodø fått bistand fra Oras Bodø som har håndtert sprinkler-jobben, Kaefer har tatt alt av isolering på ventilasjon og rør og Elektrisk Byrå fra Bodø har levert alle el-fordelingene og strømskinnene.

STOR OG SOLID FAMILIE

Caverion, som er Norges ledende tekniske entreprenør, har rundt 2.500 medarbeidere fordelt på litt under 50 lokale avdelinger. Konsernet har en årlig omsetning på 3,6 milliarder kroner og betjener 35.000 kunder.

– For oss i Bodø betyr det at vi er del av en stor og solid familie hvor kvalitet og gjennomføringskraft alltid står sentralt, sier Sture Karlsen.

Da det gamle rådhuset ble åpnet i 1959, var det et banebrytende bygg – på linje med Domkirka, som ble tegnet av de samme arkitektene. Nå kommer det et nytt rådhus, som er like revolusjonerende:

– Da er det ikke til å unngå at hjertet banker litt ekstra hardt, konkluderer Karlsen.