Etter en vinter med både kulde, regn og saltede veier er det lurt å tenke vedlikehold av bilen før våren setter inn. Foto: Unsplash

Våren nærmer seg og det er tid for vedlikehold av bil.

Skrevet for Respons Nu
24.03.2021 15:17

Her får du noen gode tips fra aktører i Bodø som er eksperter på sine felt.

Et jevnlig vedlikehold av bilen er svært viktig, spesielt nå som det nærmer seg vår. Etter en vinter med snø, frost, regn og veisalt er det flere ting du bør tenke på.

DETTE BØR DU VITE OM HJUL OG DEKK

Rensåsen Dekk og Servicesenter er en lokal bedrift i Bodø, som kan tilby det meste av dekk og felger. De har 4 dekkhaller og tilbyr utvidet åpningstid i hjulskifte sesongen. Daglig leder Arne Lillegaard har lang fartstid innen bransjen, og er ekspert på området.

Her kommer noen gode tips til hva du som bileier bør være oppmerksom på:

 • Har du vinterdekk? Bestill gjerne time til hjul- eller dekkskifte rett etter påske, da kapasiteten er mindre på grunn av Covid-19 regler. Så får vi spredt etterspørselen over en lengre periode.
 • Sjekk mønsterdybden i dekkene. For liten mønsterdybde og slitte dekk kan føre til vannplaning og betydelig lengre bremselengde.
 • Sørg for å ha riktig lufttrykk i dekkene. For lavt eller høyt lufttrykk kan føre til mer slitasje på dekk.
 • Lagre dekkene riktig og øk levetiden. Vask og tørk dekkene før lagring. Lagre flatt, tørt, mørkt og uten plast over. Bruk gjerne dekkhotell for sikker lagring.
 • Gamle og slitte felger bør byttes. Slitasje eller skjevheter på felgene kan forplante seg til dekk, foringer og hjullager.
 • Spar penger ved kjøp av nye dekk. Vær tidlig ute om du trenger nye dekk, da får du den beste prisen.

Har du piggdekk? Begynn gjerne med hjul- eller dekkskifte allerede rett over påske, for å sikre at dette blir gjort innen fristen. Andre tjenester som tilbys er gratis oljeskift ved kjøp av olje. De utfører i tillegg alt av små reparasjoner, samt diagnose/ nullstilling av feilkoder på bil. Timebestilling til dekk- eller hjulskift gjøres på tlf 755 22 726. Følg dem gjerne på Facebook. Se nettsiden for mer informasjon. Du finner Rensåsen Dekk og Servicesenter i Sivert Nielsens gate 82.

Rensåsen Dekk og Servicesenter har lang fartstid i Bodø. Foto: Rune Nilsen

 

FOREBYGG MOT RUST

Bodø Antirustsenter ble etablert i 2012 og behandler per i dag omtrent 1000 biler i året. De er spesialist på understellsbehandling av personbiler og varebiler. Store temperatursvingninger, fukt og utstrakt bruk av veisalt øker faren for rustangrep. Det er flere måter å forebygge mot rust på bilen og det viktigste er å antirustbehandle bilen så tidlig som mulig, slik unngår du store kostnader i forbindelse med rustskader. 

Bodø Antirustsenter tilbyr profesjonell understellsbehandling, sandblåsing, støydemping og gratis rustkontroll. De har en egen sandblåsehall der bilene med rust sandblåses før de behandles med Mercasol. Alle ansatte blir jevnlig kurset og har nylig vært kurs for antirustbehandling på el- og hybrid biler. Norsk Antirust tilbyr inntil 15 års garanti for de bilene som følger deres behandlingsprogram. 

For bestilling av time ta kontakt på tlf 94056678 eller send en e-mail til: [email protected] eller gå inn på nettsiden  for mer informasjon. Er du nysgjerrig på hvordan bilen din ser ut, TA KONTAKT FOR GRATIS RUSTKONTROLL.

Bodø Antirustsenter er spesialist på understellsbehandling av personbiler og varebiler.

 

IKKE UNDERVURDER FRONTRUTEN

Hurtigruta Carglass® Bodø er spesialist på reparasjon og skifte av bilglass. Ifølge Daglig leder Roy Marius Johansen undervurderer mange frontrutens funksjon i forbindelse med sikkerheten i nyere biler, og prioriterer derfor ikke skifte av bilglass eller reparasjon av steinsprut ved en skade. Klar og god sikt for sjåføren er avgjørende for sikkerheten i trafikken. Her kommer tre gode råd fra ekspertene hos Hurtigruta Carglass® Bodø:

 1. Hold avstand: Steinsprutskader oppstår når biler «kaster» småstein bakover. God avstand er effektiv forebygging.
 2. Still krav til kvalitet: Frontruten gir cirka 30 prosent støtte til biltaket. I en eventuell bilvelt kan den bidra til at biltaket ikke kollapser.
 3. Unngå varmt vann: Hvis ruten har mindre steinsprutskader, kan store temperatursvingninger medføre at ruten sprekker. Unngå derfor å fjerne is med varmtvann eller varmluft direkte på ruten.

Skulle uhellet være ute så har Hurtigruta Carglass® en «repair first» strategi. Det vil si at de alltid prøver å reparere steinsprutskaden før de eventuelt må skifte ruten. Ved å reparere skaden sparer du både tid, penger og ikke minst miljøet. Om det blir aktuelt å skifte ruten, garanterer de at glasset som benyttes er av samme kvalitet som bilfabrikantene bruker og at det blir montert i tråd med deres standarder.

Bestill time hos Hurtigruta Carglass® Bodø – uansett type skade – enten det er snakk om steinsprut, sprekk eller slitasje. Time bestiller du enkelt på nettsiden eller på tlf 09500 – de tar kontakt med ditt forsikringsselskap og ordner alt av nødvendige papirer. Du finner dem i Olav V gate 102. Følg dem gjerne på Facebook. Hurtigruta Carglass® har 79 avdelinger i hele i Norge, fra Alta i nord til Kr.Sand i sør.

First repair strategien innebærer at man alltid prøver reparere steinsprutskader før man skifter ruten.

 

REGELMESSIG VASK ER VIKTIG

Shell Stormyra og Shell Mørkved tilbyr både selvvask og maskinvask for bil. Ulike sesonger fører til forskjellige utfordringer. Butikksjef Lars Frantzen ved Shell Stormyra sier at regelmessig vask er uavhengig av tid på året, det beste tipset. Nedenfor følger noen flere gode råd når det gjelder maskinvask og selvvask av bil:

Maskinvask

 • Ordentlig vask av bilen er viktig for å unngå rust
 • Veisalt på vinteren gjør at regelmessig vask av understell og bremser er viktig
 • Bruk riktige vaskemidler i forhold til sesong

Selvvask

 • Bruk nok vann for et bedre resultat og for å unngå å lage riper i lakken. 
 • Bruk avfetting først. Spyl godt av før du bruker børste med shampo eller svamp
 • Spyl bilen helt ren for alle såperester og tilfør voks helt til slutt

Shell har et eget vaskekonsept som heter Norgesvask. Dette er ulike vaskeprogram med sesongtilpassede vaskemidler ut fra behov: Norgesvask XL, Norgesvask +, Norgesvask og Norgesvask Børsteløs. For mer informasjon se her. De har også et eget vaskeprogram med kun underspyling. All vask har forvask med børsteløs vask for å fjerne all løs skitt og smuss og unngå riper i lakken.

Selvvask og maskinvask kjøpes inne i butikken hos Shell Stormyra eller Shell Mørkved. I selvvasken kan man i tillegg bruke mynter. For kontakt med Shell i Bodø ring på tlf 755 15600, eller send en pm på deres facebooksider: Shell Stormyra eller Shell Mørkved. De er også på instagram: Shell Stormyra og Shell Mørkved. Du finner Shell Stormyra i Stormyrveien 1 og Shell Mørkved i Innstrandveien 1.

Shell Stormyra og Shell Mørkved tilbyr både selvvask og maskinvask.

 

BESKYTT DIN NYE BIL – ELLER GJØR DIN GAMLE BIL NY

Bodø Bilpleie har mer enn 30 års erfaring innen profesjonell bilpleie, bilvask og lakkbehandling, og er et sertifisert Ditec-senter. Bilen er ny bare en gang, men Bodø Bilpleie bistår med tjenester som kan få den til å se ny og fin ut i lang tid framover. Daglig leder Finn Hermansen sier at det å polere bilen kan forebygge mot lakkskader. Han har noen enkle råd til polering av bil:

 • Når man skal polere en bil må den være tørr og ren
 • Velg et passende produkt for polering 
 • Ikke poler bilen i sterkt sollys
 • Påfør poleringsmiddelet med sirkelbevegelser
 • Bruk rette bevegelser når du skal polere av
 • Skift klut ofte

Bodø Bilpleie tilbyr lakkrens og polering i luksusklassen, avsluttet med Ditec i tre alternativer med 3, 6 eller 9 års garanti. Kvalitet og service er i fokus. Sjekk ut «Bilpleiepakkene» som inkluderer alt fra innvendig og utvendig vask, til polering og lakkbeskyttelse. Pris fra kun 2.490,-. For mer info om dette og andre tjenester se nettsiden. Følg dem gjerne på Facebook.  For direkte kontakt ring på tlf 755 08744 eller send en e-mail: [email protected].

Bodø Bilpleie er sertifisert Ditec-senter og er eksperter på blant annet lakkbehandling og polering.