Du kan opprette digitale lommebøker på de aller fleste digitale enheter, som smarttelefon, nettbrett, smartklokke og aktivitetsarmbånd.

Velg kredittkort som støtter digitale lommebøker

Skrevet for Leading Web Solutions
09.02.2021 16:53

Kredittkort gir økt forbrukerbeskyttelse. Hvilket kredittkort du bør velge påvirkes av flere faktorer.

Et kredittkort gir i utgangspunktet bedre sikkerhet og forbrukerbeskyttelse enn vanlige bankkort. Dette skyldes flere forhold som vi skal se nærmere på i denne artikkelen. Samtidig blir det nå enda viktigere å velge rett kredittkort fordi stadig flere oppdager fordelen med å ha en digital lommebok. Det er ikke alle norske kredittkort som er kompatible med de vanligste lommebøkene. Skal du ha alle praktiske og sikkerhetsmessige fordeler må du velge riktig løsning.

Forskjellen på kredittkort og debetkort

I korte trekk ligger den økte forbrukerbeskyttelsen du har med kredittkort i det faktum at du ikke bruker dine egne penger. I henhold til Finansavtalelovens § 54b kan kredittselskapet bli holdt ansvarlig for at du får den varen eller tjenesten du betaler for. Denne økte beskyttelsen har du ikke når du betaler med bankkort, overførsler eller kontanter.

Typiske situasjoner hvor kredittkort anbefales av forbrukerøkonomer:

 • Alle typer netthandel.
 • Handel på reise i utlandet.
 • Kjøp av reisebilletter.
 • Kjøp av varer som koster mye.

Sikkerhet ved tyveri og svindel

Både kredittkort og bankkort kan stjeles og misbrukes, men også ved svindel er det som regel bedre at det går ut over kredittkortet. For det første er det lavere sjanse for at du selv må dekke tapet. For det andre risikerer du ikke å få din egen konto tømt, og derav miste likviditet.

Heldigvis er det sjelden folk utsettes for svindel i forbindelse med bankkort og kredittkort. Dette skyldes både økt sikkerhet fra bankenes side, og bedre kunnskap fra forbrukernes side. Inntoget av digitale lommebøker bidrar således til den økte sikkerheten, i tillegg til at mobile løsninger gir en rekke praktiske fordeler.

Slik virker en digital lommebok

Du kan opprette digitale lommebøker på de aller fleste digitale enheter, som smarttelefon, nettbrett, smartklokke og aktivitetsarmbånd. Bruker du flere enheter, for eksempel PC og smarttelefon, kan du ha samme lommeboka synkronisert på begge. Nummeret på betalingskortet legges inn i appen som styrer lommeboka, og dermed kan den mobile enheten brukes til å betale med.

Noen fordeler:

 • Du har alltid alle betalingskortene tilgjengelige på samme tid.
 • Du trenger ikke ha med deg det fysiske kortet.
 • Du har oversikt over alle transaksjoner og alle saldoer på samme enhet.
 • Du kan kategorisere transaksjonene slik at du enkelt ser hvor pengene tar veien.
 • Du kan opprette push-varsel for alle transaksjoner (økt sikkerhet og bedre oversikt).
 • Sikkerheten din er betydelig bedre enn ved manuell bruk av fysiske betalingskort.
 • Du kan sperre alle betalingskortene dine på én gang, og de kan sperres umiddelbart.

Ulike navn og løsninger

Det kan virke litt uoversiktlig med alle de ulike navnene og lommebøkene som finnes på markedet. Noen av de meste kjente er Apple Pay, Google Pay, Amazon Pay, Alipay, Fitbit Pay og Garmin Pay. I tillegg tilbyr de fleste sparebankene egne digitale lommebøker for kundene sine, for eksempel Nordea Wallet og DNB Mobilbank. Digitale lommebøker fra sparebankene er som regel kompatible med både Apple Pay og Google Pay.

I korte trekk velger du lommebok i forhold til hvilken mobil enhet du skal ha den digitale lommeboka på. Har du iPhone eller iWatch betyr det at Apple Pay er løsningen du trenger, mens Google Pay er for enheter som har Android som operativsystem. De fleste andre løsningene, for eksempel Alipay og Amazon Pay, kan brukes av både iOS og Android-brukere. Garmin Pay og Fitbit Pay passer for de som vil ha med seg betalingsmidler på klokker og aktivitetsarmbånd fra disse merkene.

Kompatible kredittkort

Det er fortsatt noen kredittkort som ikke er kompatible med de vanligste digitale lommebøkene. Dette bør du ha i tankene når du skal velge nytt kort. Noen av kortene er heller ikke klargjorte for alle de mest vanlige lommebøkene. For eksempel er de tre kredittkortene fra Santander kompatible med Apple Pay, men foreløpig ikke med Google Pay. Andre kort, for eksempel Komplett Bank MasterCard er kompatibel med begge.

Før du velger nytt kredittkort bør du også sette deg inn i andre forhold med kortene, blant annet disse:

 • Hvilke rabatter får du?
 • Får du rabatter på produkter og tjenester du faktisk har behov for?
 • Gir kortet Cashback?
 • Får du gratis reiseforsikring eller andre forsikringer?
 • Hva er kredittrammen i kortet?
 • Er kortet gebyrfritt?
 • Har kortet årsavgift?
 • Hva er rentebetingelsene i kortet?

Inne på sammenligningstjenesten Kredittkortinfo.no ser du en oversikt over hvilke rabatter, fordeler og cashback som finnes på de ulike kortene.

Eksempel kredittkort: Eff.rente 17,1%, kr 15.000,- over 12 mnd, kostnad: kr 1.323,- . Totalt: kr 16.323,-

Nytt av året – Sterk Kundeautentisering

Fra og med 1. januar 2021 er det innført nye regler for betaling med kort innenfor EU og EØS. Dette vil bidra til at det blir enda tryggere å betale med bankkort og kredittkort, og spesielt ved nettbasert betaling.

Prinsippet bak Sterk Kundeautentisering er at alle transaksjoner skal oppfylle tre krav:

 • Noe bare du vet – For eksempel passord eller PIN-kode.
 • Noe bare du har – For eksempel kredittkortet eller betalingskortet, eller den mobile enheten der du har kortnummeret i en digital lommebok.
 • Noe bare du er – For eksempel gjenkjenning av fingeravtrykk eller ansikt på smarttelefonen.

I praksis vil dette medføre at innenfor EU og EØS vil du ikke kunne betale for varer eller tjenester dersom alle tre punktene ikke kan oppfylles. Det betyr bedre sikkerhet for deg, men også at du har betalingsmidlene i orden. Med andre ord må du ha en noenlunde moderne telefon, nettbrett eller PC, og et kompatibelt kredittkort eller bankkort.