VALG:: Gjennom hele livet har Rita (51) og Tom Lars Jønsberg (51) tatt valg sammen. –Vi er russekjærester, smiler de.

- Vi kom til en erkjennelse og har kjøpt oss mer tid

For 26 år siden kjøpte de seg et verneverdig hus, totalrenoverte det og skapte et drømmehjem. Nå har Rita (51) og Tom Lars Jønsberg (51) bestemt seg for å selge – de flytter til Ramsalt.

– Jeg kjenner at det er trist å forlate drømmehuset i Bodinveien, hagen med plommetrær og alt vi har lagt enormt med arbeid i. Men vi har kommet til en erkjennelse. Vi er aktive folk, og vi behøver mer tid og frihet til å leve det livet vi ønsker, sier Rita Horsdal Jønsberg.

Vanskelig og spennende

Derfor tok de den vanskelige, men spennende avgjørelsen om å kjøpe leilighet i Ramsalt i Sjøgata, rett ved havet og kaia i Bodø sentrum.

–Ramsalt skilte seg ut og ikke minst ble jeg fascinert over utsikten vi får fra leiligheten. Det var tanken om å sitte på kjøkkenet å spise lunsj mens Hurtigruta seiler forbi som virkelig satt fart på avgjørelsen, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

SPENNENDE: For Rita (51) og Tom Lars Jønsberg (51) er det helt greit å bruke et par år på flytteprosessen til leiligheten i Ramsalt. Likevel følger de spent med på hva som skjer i tomta der de skal bo.

Frihet i hverdagen

Med et gammelt hus som stadig behøver en omsorgsfull hånd, en gammel hytte på Vatnvatnet med samme behov, hektiske jobber og en ellers svært aktiv hverdag, kjente Rita og ektemannen Tom Lars at tiden ikke strakk til.

– Vi ønsker oss mer frihet i hverdagen. Selv opplevde jeg i voksen alder at det var gøy å sykle i marka, og det ønsker jeg å bruke tiden min til. Og på sommerhalvåret bor vi nærmest på hytta vår, smiler Tom Lars.

Skrekkblandet fryd

Paret har laget seg en ”Ramsaltbok” på Facebook hvor de legger ut nyheter fra prosjektet, gangen i byggetrinn og plantegninger.

Saken fortsetter under bildet.

På første rad: Ramsalt kommer til å bli en utadvendt destinasjon med masse innhold, puls og topp moderne hjem på første rad mot både kultur og natur.

– Vi signerte på bursdagen min to år før vi skal flytte inn. Det var en skrekkblandet fryd og et stort valg i livet. Jeg er veldig spent og jeg gleder meg særlig over bassenget som kommer. Tenk å kunne starte dagen med en morgenbad, sier Rita.

Hun husker følelsen av å ta på seg VR-briller, da hun tok en virtuell tur inn dit hvor hun og Tom Lars skal bo, da hun så utsikten og kjente på romfølelsen.

– Panoramautsikten var slående, og det å flytte til en slik utsikt – fra å bo uten utsikt, det blir en ny verden, sier Rita.

Voksne barn

Å ta avgjørelsen om å flytte fra barndomshjemmet falt ikke i god smak da Rita og Tom Lars presentere det for sine to voksne barn.

Saken fortsetter under bildet.

VIL BRUKE NÆROMRÅDET: – Vi kommer garantert til å bruke både nærområdet Ramsalt og hele byen mer når vi flytter. Og det blir garantert mer liv i sentrum i årene som kommer, sier Tom Lars og Rita.

 – Likevel skjønte de etterhvert at livet går videre, og nå gleder de seg til å komme hjem på besøk til Ramsalt med alt som skjer i nærheten. Vi blir vel en populær plass for venner før de skal ut på livet i byen, smiler Tom Lars.

For Ramsalt kommer til å bli en ny destinasjon og møteplass i Bodø med kjente aktører innen restaurantnæringen, havnepromenade, kaianlegg og ikke minst utendørs oppvarmet svømmebasseng.

Mer liv i sentrum

– Vi kommer garantert til å bruke både nærområdet Ramsalt og hele byen mer når vi flytter. Og det blir garantert mer liv i sentrum i årene som kommer, sier Tom Lars.

Og det er det hele flytteprosessen handler om – å ha tid til å gjøre det de vil, være spontane.

– Vi har alltid hatt masse prosjekter sammen, og kommer fortsatt til å ha det. Men jeg verdsetter tiden på en annen måte nå enn før. Vi vil ikke eies av ting – da blir fort gleden borte, forklarer Rita.