DEN RAUSE BYEN: – Noe av det helt spesielle med Bodø er rausheten som råder her, vi vil hverandre vel, sier administrerende direktør Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling.

–Vi må skape en ny
Klondyke-stemning!

Skrevet for hundholmen byutvikling
11.03.2021 21:26

Spør du Morten Jakhelln om den største utfordringen Bodø kommer til å møte, svarer han med å beskrive den største muligheten.

Han har sagt det før og gjentar det mer enn gjerne:

– Bodø er den byen i Norge med størst utviklingspotensial.

Etter en kort kunstpause kommer noe av begrunnelsen:

– «Ny by – ny flyplass» er et banebrytende prosjekt. Når rullebanen flyttes blir det frigjort 3,4 kvadratkilometer. Det tilsvarer Bodø Sentrum pluss City Nord. Ingen andre norske byer har fått en slik gave, en som bare kan pakkes opp.

ULØSELIG KNYTTET TIL BODØ

Morten Jakhelln begynte sin karriere som motorjournalist og kjente på tanken om å dra hjem og ta roret i bilbutikken. Han hadde da ingen tanker om at det skulle bringe han til å bli en sentral aktør innen by- utvikling.

Samtidig er det slik at navnet Jakhelln forplikter. Med røtter tilbake til 1807 har familien alltid vært uløselig knyttet til byen Bodø. Med bakgrunn som bilmekaniker, maskintekniker og siviløkonom ble kursen satt hjemover i 1993.

Saken fortsetter under bildet.

MÅ BRY DEG: – Som leder må du rett og slett bry deg om de menneskene du har rundt deg. Og da på et ekte, medmenneskelig nivå. For skal bedriften din lykkes, må du samle et slagkraftig team, sier Morten Jakhelln.

– Sånn sett er sirkelen også sluttet når han i dag er administrerende direktør i Hundholmen Byutvikling, og sjette generasjon gründer. Jeg er veldig klar over at jeg står på skuldrene til generasjonene før meg. Så får du en verktøykasse og føler på et ansvar for å ta vare på den arven du er satt til å utvikle inn i en ny tid.

Navnet Hundholmen Byutvikling er heller ikke tilfeldig. For det var her, på Hundholmen, at Bodø ble født som by. Den gangen mye takket være et eventyrlig sildefiske.

VERDSETTENDE LEDELSE

Så er det sånn at når du stiger i gradene og til slutt sitter på toppen, så betyr det at du må finne din egen lederfilosofi. Jakhelln har deltatt hos Nordnorsk Lederutvikling og fikk med seg viktige impulser om verdibasert ledelse. Men han hadde ikke vært den han er i dag om han ikke fant det nødvendig å lage sin egen versjon:

– Jeg liker å tenke på det som verdsettende ledelse. Som leder må du rett og slett bry deg om de menneskene du har rundt deg. Og da på et ekte, medmenneskelig nivå. For skal bedriften din lykkes, må du samle et slagkraftig team.

– Som leder må du ta «et grunnkurs» i delegering, hvis ikke kan du lett bli en unødvendig flaskehals. Så må du kunne se folk i øynene, trygg på at du hele tiden har gjort ditt beste.

Saken fortsetter under bildet.

URBANE DRØMMER: Morten Jakhelln ser for seg at Bodø blir en mini-versjon av «Barcelona». – Den moderne effektive byen, med stort hjerte, og en flott og tilgjengelig natur rundt oss. Det er ingen som kommer til å stoppe oss. Alle mulighetene ligger her.

STILLER ALLTID OPP

Snakker du med folk som har jobbet tett på Morten Jakhelln beskriver de en mann som oppfattes som tydelig, bestemt, rettferdig og en som alltid stiller opp for både ansatte og venner.

Morten Jakhelln har stått overfor noen ramsalte utfordringer i gründer-karrieren, men han har aldri mistet nattesøvnen av den grunn:

– Nei, nei. Det er det ingen grunn til.

Det er mange år siden Morten Jakhelln bestemte seg for to ting:

– Jeg sluttet å bekymre meg. Det koker ned til selvkontroll. For meg blir det irrasjonelt å plages av noe som ennå ikke har skjedd.

– Det andre var at jeg bestemte meg for å være tilstede. Vår tilmålte tid her på jorda er så uendelig kort. Da er det jo bedre å elske det samtidige, ta vare på alle de små og store øyeblikkene.

Saken fortsetter under bildet.

DEN GYLNE BYEN: Morten Jakhelln mener Bodø er gull verdt og mener det må skapes en ny bølge med entusiasme og skaperkraft.

DEN RAUSE BYEN

For   på  etableringen av Jakhelln Brygge, Kulturkvartalet, Ramsalt, Bodø Innovation Gate, Bodøregionens Utviklingsselskap (BRUS) og den kommende Molobyen. Det siste et særdeles spennende prosjekt i samarbeid med Clements Eiendom og Løvold Solutions.

– Noe av det helt spesielle med Bodø er rausheten som råder her, sier Jakhelln.

– Her får du følelsen av at alle heier på alle, vi vil hverandre vel. Det er lite dolking i ryggen, for å si det slik.

Det er denne rausheten Jakhelln mener skal danne grunnlaget for en ny gullfeber. En Klondyke-stemning hvor stadig flere innser verdien av å bo og jobbe i en liten storby, hvor det er kort vei til alt. På linje med den feberen som herjet på slutten av 1800-tallet da havets sølv ble gull verdt og skapte grunnlag for en sterkt voksende by.

– Bare innen opplevelsesbasert reiseliv sitter vi på et stort, uforløst potensial. Bare ta de nye planene for Geitvågen. Jeg blir genuint glad når jeg møter folk som tør å tenke stort og dristig.

STERKERE MOTOR: – – Jeg tror det hadde vært perfekt å koble kommunens næringsavdeling sammen med privat næringsliv. Et offentlig-privat samarbeid her kunne skapt en motor med nok dreiemoment til å trekke de tunge lassene opp de bratte bakkene som byen vår blir nødt til å forsere når det skal skapes utvikling – Et BRUS 3.0.

MÅ HA STERK NOK MOTOR

Selv om han har sterke meninger om byens utvikling, så har Morten Jakhelln aldri vært fristet til å bli politiker, men tar gjerne en aktiv rolle i organisasjonslivet. Han klarer ikke å la være å komme med et aldri så lite innspill:

– Jeg tror det hadde vært perfekt å koble kommunens næringsavdeling sammen med privat næringsliv. Et offentlig-privat samarbeid her kunne skapt en motor med nok dreiemoment til å trekke de tunge lassene opp de bratte bakkene som byen vår blir nødt til å forsere når det skal skapes utvikling – Et BRUS 3.0.

Drømmen til Morten Jakhelln er et Bodø som blir en moderne smeltedigel hvor det blir attraktivt å flytte hjem. En pulserende by med et sterkt kulturmiljø og gode restauranter og kaféer.

– En mini-versjon av «Barcelona». Den moderne effektive byen, med stort hjerte, og en flott og tilgjengelig natur rundt oss. Det er ingen som kommer til å stoppe oss. Alle mulighetene ligger her.

– Vi har ingen unnskyldning for at det ikke skapes aktivitet. Men det er opp til oss alle. Toget går hver dag, det er bare å hoppe på det. Vil du være med eller foretrekker du å bli sittende igjen på perrongen? Valget er fritt.

Du kan leser mer om Hundholmen Byutvikling her.