– BLI MED, DA VEL!: Silje Guldberg (t.v.) og Helena Iversen trenger flere frivillige som vil bli med i Redd Barna Bodø Aktivitetsgruppe. – Vi kan garantere deg gåsehud og uforglemmelige opplevelser, sier de to

–⁠ Vi trenger deg
som vil spre glede

De brenner for å skape en bedre hverdag for alle de som faller utenfor. Nå trenger Silje Guldberg og Helena Iversen din hjelp.


– Vi ber ikke om mye, kun to-tre timer i måneden. Du trenger ikke stille opp hver måned heller.

DEN DYREBARE TIDEN

For tid er kanskje noe av det mest dyrebare du kan gi. Og for Redd Barna er dette en uvurderlig ressurs som skapes av alle de frivillige som stiller opp. Silje og Helena er en del av Redd Barna Bodø Aktivitetsgruppe.

Det handler om barn i Norge. Barn som ikke har den samme tilgangen på lek, fritid og opplevelser. Nettopp dette kan det være mange grunner til.

Saken fortsetter under bildet.

LITEN INNSATS- STOR FORSKJELL: – Hvis du er villig til å gi bort to-tre timer i løpet av en måned eller to, så er det alt som skal til for at barn og unge får oppleve noe de ellers aldri hadde fått sjansen til, sier regionrådgiver Nina Rantala Eriksen i Redd Barna.

DE SOM STÅR UTENFOR

– I dag er det rundt 115.000 barn som vokser opp i familier med vedvarende lave husholdningsinntekter.

I Bodø er tallet over 600, sier regionrådgiver Nina Rantala Eriksen i Redd Barna. Det betyr barn som blir stående utenfor aktiviteter som koster penger. Det kan være trening, turer, kino, bowling eller gaming. Dette er barn som mangler de rette klærne og det nødvendige utstyret. Barn i innvandrerfamilier kan også oppleve store utfordringer, både med språk og kultur.

Saken fortsetter under bildet.

DEN VIKTIGE LEKEN: Humor, fantasi og lek er helt avgjørende for barna når de vokser opp.

GIVENDE INNSATS

Det er her Redd Barna kommer inn og arrangerer gratis aktiviteter der alle er velkomne.

– For oss er det veldig givende å ta med en gruppe ut for eksempel i skogen, tenne bål og grille pølser. Det er mange som ikke vet «hvor» skogen er. Eller stranda, sier Silje.

Aktivitetene er varierte og kan være en kinotur, fisking, brettspill, tilgang til dataspill og mange andre muligheter. Det er bare fantasien som setter grenser for hva man kan finne på.

I TRYGGE HENDER

Og det er her Redd Barna i Bodø trenger din hjelp. Du som kan tenke deg å gi bort to-tre timer av tiden din. Du må være over 18 år og du må fremskaffe politiattest. I tillegg vil du få opplæring:

– Vi tar ansvaret vårt på alvor og det er et stort poeng for oss at foreldrene skal vite at barna deres er i trygge hender under våre arrangementer, sier Helena.

Saken fortsetter under bildet.

KREATIVE LØSNINGER: Da pandemien satte en stopper for fysiske treff, laget Redd Barna aktivitetsposer med innhold som kunne skape en litt koseligere hverdag.

MEDISIN MOT ENSOMHET

Under pandemien ble det tidvis umulig å arrangere fysiske treff, men da laget de frivillige i Redd Barna aktivitetsposer som de delte ut. Dette var poser med ulikt innhold; ingredienser til baking, ansiktsmaling og ulike spill. Arbeidet til Redd Barna blir satt umåtelig stor pris på for de som får dette tilbudet.

Som en av foreldrene på aktivitet formulerte det så presist:

– Dette er medisin mot vår ensomhet.

KULTURELL ISBRYTER

Redd Barna trenger frivillige med ulik bakgrunn, alder og erfaring:

– Da vi fikk med oss en 82-årig mann med bakgrunn i speiderbevegelsen kom det plutselig en lang rekke med innspill på ting vi kunne gjøre, forteller Silje.

Saken fortsetter under bildet.

GIVENDE OPPLEVELSER: – For oss er det veldig givende å ta med en gruppe ut for eksempel i skogen, tenne bål og grille pølser. Det er mange som ikke vet «hvor» skogen er. Eller stranda, sier Silje Guldberg.

For det er i møtene mellom folk at det kan utvikles magi. Bare det å lage mat sammen er en kulturell isbryter. Plutselig innser man at det er flere likhetspunkter enn forskjeller, uansett hvor du kommer fra. Uansett hvem de andre tror du er.

VIL GJØRE EN FORSKJELL

I et Norge hvor man kanskje tar velferden for gitt, er det fort å glemme de som blir stående på utsiden av døra. Du tar ikke inn over deg at det er mange barn som ikke får lov til å oppleve lek, hvile og fritid.

Både Silje og Helena meldte seg som frivillige hos Redd Barna fordi de hadde et ønske å om gjøre en forskjell.

– Vi klager jo alle over den evige tidsklemmen, men når du ser gleden som lyser ut fra øynene til barn som endelig får lov til å være med – da er det verdt hvert sekund.

Saken fortsetter under bildet.

I TRYGGE HENDER: – Vi tar ansvaret vårt på alvor og det er et stort poeng for oss at foreldrene skal vite at barna deres er i trygge hender under våre arrangementer, sier Helena Iversen.

GAMENITE

Det er nemlig brutalt å være den som ikke er med. Redd Barna har fått flere historier om barn som bruker Youtube til å se på filmer om gaming, slik at de kan late som om de også har datamaskin og tilgang til spill hjemme.

Nettopp derfor har Redd Barna region nord startet opp gratistilbudet «GAMENITE» på Fauske. Her setter de opp spille-maskiner, PlayStation 5, Nintendo Switch, VR-briller og et stadig voksende utvalg av spill. Her får barn og unge en trygg innføring i spill og kommunikasjonstjenesten Discord.

Igjen er de frivillige nøkkelen til det hele. Frivilliggruppa Redd Barna Fauske stiller med stor kunnskap om spill, spilldesign, medieproduksjon og teknologi, samt engasjement for å skape et relevant og inkluderende fritidstilbud til barn og unge i kommunen.

– Det handler om å bry seg, sier Silje og Helena.

Og sender oppfordringen videre til deg. Vil du bidra? Vil du kjenne på gåsehuden som kommer når barn og unge får blimed i et varmt og inkluderende fellesskap?

Da er det bare å ta kontakt her:

Påmelding

[email protected]

Følg oss på Facebook her.