Russlands nye kampfly skal kunne gå under den norske radaren. Fotograf:Alexander Zemlianichenko

Russlands nye kampfly kan gå under norsk radar: – Uttaler oss ikke om andre land

Skrevet av Espen Bless Stenberg, NTB
21.07.2021 09:06 - OPPDATERT 21.07.2021 10:01

Russland har avduket «Sjakkmatt», landets nye og mest avanserte kampfly, og håper det vil bringe inn milliardinntekter fra salg til utlandet.

Flyet ble avduket tirsdag på en messe utenfor Moskva. Sjakkmatt er femte generasjons radarusynlige fly og omtales av det russiske nyhetsbyrået Interfax som et «fundamentalt nytt militærfly». Det skal serieproduseres over de kommende årene.

Flyet er vanskeligere å spore på radarer og har høy flygedyktighet, uttalte president Vladimir Putin tirsdag.

Har registrert flyet

Ifølge eksperter er Sjakkmatt utviklet som en rimeligere utgave av det russiske kampflyet Su-57, noe som skal gjøre det enklere å selge det til utlandet.

Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH i Bodø sier at de har registrert at Russland har avduket en ny krigsmaskin. Samtidig ønsker de ikke uttale seg om flyet.

– Vi uttaler oss ikke om andre lands kapasiteter. Vi har selvfølgelig registrert at de har fått nytt fly. Utover det kan vi ikke kommentere noe, sier pressevakt Elisabeth Eikeland ved FOH.

Nytt missil

Tirsdag kunngjorde forsvarsdepartementet i Moskva at landet har gjennomført enda en vellykket test med det hypersoniske kryssermissilet Zircon. Zircon skal være i stand til å oppnå en hastighet på 8.500 kilometer i timen.

Under testen ble missilet skutt opp fra et skip i Kvitsjøen. Det traff et mål i Barentshavet 350 kilometer unna, og hastigheten var på nesten mach 7, altså sju ganger lydens hastighet, ifølge departementet.

Planen er å utstyre både krigsskip og ubåter med missilet.

Se flere bilder av flyet lenger ned i saken.

[annonse]

Bildeserie
Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.