Samiske veivisere er fire ungdommer mellom 18-25 år som reiser rundt og holder foredrag om samer på skoler i Norge. Foto: Samiske veivisere

Jobber hardt for å redde språket sitt: –⁠ I dag snakker ingen pitesamisk

– Denne uken er jeg på hjemmebane, da Nordland er mitt hjemfylke. Jeg gleder meg veldig til å lære mine mednordlendinger om det samiske.


Det sier en av de fire veiviserne, Nathaniel Holan Larsen (21) i en pressemelding om at de samiske veiviserne denne uken skal besøke skoler i Salten i Nordland fylke.

Besøker Fauske og Meløy denne uken

Skolene som får besøk denne uken er Fauske videregående skole, i tillegg til Meløy videregående skole i både Ørnes og Inndyr.

Veiviserne skal også forelese på en barne – og ungdomsskole; Enga skole, som også ligger i Meløy kommune. Fra Saltfjorden i nord, til Ranfjorden i sør, finner vi det pitesamiske området, som kommune Meløy og Fauske begge befinner seg i. 

– Det blir spennende å få holde foredrag i pitesamiske områder. Flere av områdene er svært fornorsket, så jeg tror det blir ekstra viktig å synliggjøre og fortelle om den pitesamiske kulturen som finnes her, sier Ida Emilie Marakatt Lindseth (19).

Truet språk

Videre sier de at ifølge UNESCOs liste over truede språk er pitesamisk språk i dag klassifisert som svært alvorlig truet, eller nesten forsvunnet.

– I dag snakker ingen pitesamisk til daglig i Norge, med man har starten en revitaliseringsprosess for språket i dag hvor man blant annet har fått lagd pitesamiske ordbøker, og samlet inn over 200 samiske kulturminner fra områdene hvor det pitesamiske lenge har vært skjult, skrives det i pressemeldingen.

Kulturhovedstaden Bodø

Nordland er fylke til både nord-, lule-, pite-, ume-, og sørsamiske områder.

Et stort og mangfoldig område med flere kulturer og med sin største by Bodø, som også har blitt kåret til Europas kulturhovedstad for 2024.

To kommuner i Nordland fylke; Hábmer/Hamarøy og Aarborte/Hattfjelldal, ligger under samiske språkforvaltningsområder hvor det samiske og norske er likestilt.

– Det samiske står sterkt i fylket med flere samiske barnehager som Jentoftsletta barnehage i Bodø og Vuonak Mánájåroj på Drag, samt samisk språksentere som Árran på Drag, Várdobáiki i Evenes og Stormen sáme guovdásj i Bodø. Flere stedsnavn i fylket er også skiltet på både samisk og norsk, og hvor det samiske og norske er likestilt. 

Dette er det 18. kullet veivisere i år 

Samiske veivisere er fire ungdommer mellom 18-25 år som reiser rundt og holder foredrag om samer på skoler i Norge.

Veiviserordningen er et samarbeid mellom Kommunal – og distriktsdepartementet og Samisk høgskole, og er en populær ordning blant skoler. Veiviserne studerer samisk kultur – og samfunnskunnskap ved Samisk høgskole som en del av arbeidet som veivisere, skriver de og informerer om at skolebesøkene er gratis, og kan bestilles på samiske veivisere sin hjemmeside.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.