Rådhuset står stødig, men har ikke åpnet for offentligheten på grunn av koronaviruset. Foto: Sondre Skjelvik

– For tredje dag på rad er det null nye smittetilfeller i Bodø

Skrevet av Sondre Skjelvik
06.04.2020 10:04 - OPPDATERT 06.04.2020 12:17

Bodø kommune kom med siste nytt om situasjonen i Bodø.

– Totalt er 21 personer smittet i Bodø. Hva sier dette oss om situasjonen? Altså ingen nye smittede, spurte Tord Berthinussen. 

– Det er fortsatt veldig gunstig. Det er også bra at det har stabilisert seg på landsbasis. Dette betyr ikke at vi skal slappe av med tanke på de tiltakene vi har gjort, svarte Kai Brynjar Hagen. 

– Hvorfor har vi mindre smitte i Bodø? 

– Det kan være mange forklaringer på det. Men det aller viktigste er at folk har vært flinke til å følge opp med å holde avstand. I tillegg har man tatt hensyn til de reguleringen som er gjort med tanke på virksomheter. 

– Kan vi slippe opp på tiltakene nå? 

– Nei. Dette må vi fortsette med. Vi må ikke risikere at dette skal blusse opp igjen. Nå må vi stå dette løpet ut - og det vil vi få en gevinst for. 

Deretter tok Ida Pinnerød over. 

– For det første er det som Kai Brynjar sier veldig viktig å understreke at folk i Bodø har vært flinke. Men vi må ikke hvile nå - vi må fortsette med den gode jobben fremover. 

Ordføreren fortsatte med å gi flere beskjeder til befolkningen. 

[annonse]
– I helgen opplevde vi flere steder at brøytebilen ikke kom frem fordi flere hadde parkert ulovlig. Hvis du står langs veiene må du sjekke at det er lov, og i tillegg stille deg slik at brøytebiler og andre utrykningskjøretøy kommer forbi. Det er veldig viktig. Vi vil oppfordre folk som har mulighet til å ta skiene på skuldra til å gjøre det foran å kjøre bil for å parkere. 

– Vi skal forsøke å få opp bedre informasjon om hvor det er mulig å parkere, men det er litt vanskelig å finne kapasitet. 

Det vil være mange muligheter for å gå på ski i fine løyper i påska. 

– Det er også en beskjed fra idrett og teknisk avdeling hos oss. De vil preparere løyper gjennom hele påsken hvis det er mulig rent værmessig. På skisporet.no kan du til en hver tid se hvor det er kjørt opp løyper. 

Til slutt trakk hun frem at Røde Kors har gjort en viktig jobb. 

– Bodø Røde Kors har vært ute og sjekket isen flere steder. De ber oss være oppmerksomme på at det er mye slush. Vær obs på islagte vann og vassdrag hvis det blir mildvær. 

Tord Berthinussen tok over igjen og stilte flere spørsmål til Kai Brynjar Hagen. 

– Hvor er viruset? 

– Det er ingen som vet hvor det er. Sannsynligvis i luftveiene.

– Er det en meter eller to meter? 

– Det er satt noen minimumsmål. Det viktige er at man ikke blir påvirket av dråper som kommer ut av munnen. Det kommer når du hoster, nyser eller prater. Inne bør det være minimum to meter avstand. Ute når man passerer hverandre og det er kortere tider det er snakk om kan man si en meter, eller en og en halv meter. Men det viktigste er å holde så god og forsvarlig avstand som mulig. 

– Ordføreren sa en skistavs avstand. Er det passende? 

– Ja, og da har du en pigg i tillegg, sa han før han fortsatte: 

– Viruset har en tendens til å feste seg på hud. Da er det viktig med såpe, fortalte smittevernoverlege før ordføreren meldte seg på igjen. 

– Det er viktig å vaske lenge nok. Minst 20 sekunder. Det er mange fine vaskesanger som ungene synger. 

– Kan du synge en? kom det fra Kai Brynjar Hagen. 

– Kan jeg få lov til å øve til i morgen? 

Deretter avsluttet Tord Berthinussen dagens pressekonferanse og de er tilbake igjen i morgen klokken 12:00. 

SE DIREKTE HER FRA KLOKKEN 12:00: 

[annonse]