Pressekonferansen blir sendt direkte fra Rådhuset.

SE OPPTAK: – Det er feil at vi gjør for lite tester!

Skrevet av Sondre Skjelvik
23.03.2020 11:57 - OPPDATERT 23.03.2020 12:19

Den daglige pressekonferansen var nok en gang positive tilbakemeldinger.

På lørdag fikk vi et nytt smittetilfeller i Bodø. Vi har testet 416 i den perioden som ligger bak oss, begynte Tord Berthinussen. Deretter ga han ordet til Tor Claudie som fortalte hva dette betyr. 

– Det er fantastisk at vi bare har et nytt tilfelle den siste uken. Og det er det eneste tilfelle vi ikke vet hvor kommer fra. Det er fordi Bodøs befolkning har vært gode til å følge de rådene som er gjort. 

Deretter kom han med en aldri så liten pekefinger til de som kritiserer myndighetene for å gjøre for lite tester. 

– Det er feil. Vi er det landet i verden som tester nest flest. Vi tester dobbelt så mange som i Italia. Men det er en kapasitet som gjør at vi ikke kan teste mer. Etterhvert vil det bli endring der også. Vi kan være godt fornøyd med det Høie sa i morrest. Antall nye positive i Norge er ganske stabilt. Det vi så i Italia med eksponensiell vekst har vi ikke sett i Norge. 

– Tolkningen er at tiltakene fungerer, understreket han. 

– Hvordan ligger vi ann fasemessig til sammenligning med østlandet? 

– Nord-Norge ligger lavt i antall smittede. Nordland er det fylket med færreste tilfeller. Det er veldig gode nyheter. 

Kai Brynjar Hagen var også tilstede for å snakke med pressen. Han ble også stilt spørsmål av Tord. 

– Hva er det viktigste vi kan gjøre for å bryte denne smittekjelden? 

[annonse]
– Det er å fortsette de gode tiltakene vi har begynt med. Holde avstand. Social. Det har stor betydning for smittespredningen. Vi skal være nøyaktig når vi vasker hender. Det er et poeng å utføre håndhygiene på en riktig måte, og det ligger videoer på YouTube om hvordan dette gjøres på en riktig måte. Du må også bruke sprit på riktig måte, ellers blir det alkoholmisbruk. Det var en spøk, sa han med et lite smil om munnen. 

– Det er andre tiltak som er viktige. Beholde iniativet og ikke bli defensive på noen måte. Fortsette å bruke den innovasjonskraften som dukker opp overalt. 

– Dette med avstand? Det er fortsatt en meter som gjelder? 

– La oss si en og en halv meter, sa Hagen før han fortsatte: 

– Det gjelder overalt. I butikken for eksempel. Enkelte steder er det kreative løsninger som viser hva som er riktig avstand. Etterhvert kommer vi til å lære dette. Vi er sosiale mennesker og er vant til å være sammen, og det går helt på automatikk. Alt som er innlært kan avlæres. Det er som å spille piano hvis man aldri har gjort det. Til slutt går det bra. 

– Er det andre ting vi skal legge til i dag? 

– Vi har lyst til å rose befolkningen for den gode jobben de gjør, og de gode tiltakene som gjøres for å bryte smittekejden. Holde avstand. Nyse og hoste albuen, sa ordfører Ida Pinnerød. SE OPPTAK HER: 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.