Foto: Rune Nilsen Foto: Rune Nilsen

– Solidariteten med de svakeste blant oss har avgått med døden

Av Torgeir Grubstad
04.12.2017 21:30 - OPPDATERT 22.01.2018 22:58

MENING: Er det kun vår egen samvittighet vi begunstiger i denne gavmilde tid før jul? Det spør Torgeir Grubstad seg.

Jeg bør vel ta den gamle salmedikter, H. A. Brorson på ordet. Han ligger der et sted inne i hjernen, og blafrer med Nogle Jule-Psalmer hvert år ved dette leite. Vi sang ikke mange bordvers over barndommens voksduker, men småskolens salmevers har jeg slepet med meg som et sakralt repertoar.

Hvordan gikk den nu? Jo. I denne søte juletid, bør man sig rett fornøie. Stadig flere tar gamlingen på ordet. 

Desember er en merkelig måned. Det siger over oss et slags velvære i form av halv skatt og en grenseløs omtanke for våre medmennesker. Denne velviljens rus som ikke er påtrengende manifestert resten av året. Vi entrer en moralsk opphøyet dimensjon, og får et tilbakefall til fjorårets hårdnakkede filantropi som ikke slapp taket før utpå nyåret.

Vårherres og hans fødselsdag i alle sine avskygninger blir også svært sentral. Både i husholdningsbudsjettet og i sammenstimlinger til kirker og gudshus. Vi blir så empatiske at vi står opp klokka fem for å få kvasireligiøst påfyll på Lucia. Kirken blir plutselig en veldig sentral del i våre liv.

Og i denne måned åpnes de offentlige og private gavepakker. Ut drysser avlaten. De som i sin årlig tilbakevendende velvillighet drysser mest, er sparebankene. Vår ”egen”, Sparebanken Nord-Norge (SNN), gikk med overskudd per 3. kvartal i år på 1254 millioner. Dessverre før skatt. Men dog. Og noe av denne gull, røkelse og myrra blir årlig fordelt til verdige trengende og - formål.

Sparebankene i dette land har en interessant historie. Norges første sådanne, Christiania Sparebank, åpnet sine hvelv høsten 1822 og da var allerede statuttene for deres virksomhet lagt. De skulle være et middel i kampen mot fattigdommen: ”saa at den mindre Formuende kan have Noget at tage til ved at begynde en Næringsvei, Indtræde i Ægteskap, paa Nødens Dag eller i den besværelige Alderdom".

Paa Nødens Dag kunne altså sparebanken, og fremdeles ifølge statuttene, stikke til en arm stakkar en tusing eller to, og skulle ens pengelenshet vedvare til den besværelige Alderdom, så ble det nok ei råd. Jeg beklager å måtte meddele at kartet ikke stemmer med terrenget. Og her kommer forklaringen. De samme herrer som noen år etter Kieltraktatens underskrivelse satte ned disse vakre ord, tok i god gammel kremmerånd med en liten passus om sparebankenes utlånsvirksomhet. 

Og her ligger hunden begravd. For, som de sier, bankene: "udlaaner saasnart som mulig Sparebankens Midler, men Stedse med Hensyn paa den største Sikkerhed og den høiste lovlige Vinding, som muligen kan erholdes!". Og den som intet haver til sikkerhet, han får stedse avslag på resirkulert papir.

Men jeg disser ikke SNN. Siden 2006 har de gitt over 700 millioner til alle tenkelige og utenkelige formål. Til stort og smått, og måtte de fortsette med det.

Vi selv da? Skal ikke vi slå pengebøkene på vidt gap og gi til det svir? Tja, vi prøver så godt vi kan. Men kronene går i gale lommer. I dem som er godt fylt fra før. 

Hele denne plutselige førjulsempatien byr meg sterkt i mot. Ungdomsklubber, foreninger og idrettslag bør sikres sunn økonomi fra offentlige budsjetter. Det er utgifter som gir uttelling i rikt monn når sosialbudsjettene kneler under vekten av mangelfulle satsinger og gale politiske prioriteringer.

De enslige og de familier som lever på grensen til det nedverdigende bør få en trygd eller stønad som de kan leve på. Shirleys tilstedeværelse i Glasshuset har vært en daglig, og pinlig, påminnelse om at solidariteten med de svakeste blant oss har avgått med døden. Intet regjeringsskifte forandrer på dette faktum.

Ei heller våre snille førjulsfjes og halvreligiøse anfall nu mot jul.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.