Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Sjekk røykvarsleren i dag - det kan redde liv

1.desember er den store røykvarslerdagen.

Bodø kommune minner alle på å sjekke røykvarsleren sin 1.desember

– Røykvarslere redder liv, sørg for å ha fungerende røykvarslere.

Mer branner i desember

1.desember er ikke en tilfeldig valgt dato. Desember er nemlig måneden med flest branner i Norge. Mer fyring, flere levende lys og mer alkohol er blant grunnene til at det oppstår så mange branner denne måneden.

Det skriver NTB. 

Samtidig har rundt 500.000 nordmenn brannvarslere som ikke virker, eller som er plassert slik at man ikke hører den når man sover, eller dersom dørene er lukket, opplyser kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i brann- og redningsetaten i Oslo kommune til NTB.

– Da gir du deg selv veldig dårlige odds, sier han.

Han viser til en kartlegging fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Norsk brannvernforening og Gjensidige.

Brannøvelse hjemme

Det anbefales derfor at alle benytter dagen til å sjekke og eventuelt bytte batteri i røykvarslerne.

Brann- og redningsetaten anbefaler også å gjennomføre brannøvelser hjemme. Da bør man finne rømningsveier og bli enige om en møteplass på utsiden av boligen dersom det oppstår brann.

Det er også lurt å kontrollere brannslokkeren – både hvor den er og hvordan den fungerer. Brannslokkingsapparater bør undersøkes hver tredje måned.

Sjekk at manometerpilen står på grønt felt, at sikkerhetssplinten sitter i, og at det ikke er sprekker i slangen.

Pulverapparater bør snus på hodet to-tre ganger for å sjekke at pulveret drysser ned i kolben. Husbrannslanger kan testes utendørs eller i badekaret/dusjen.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.