Britt Skjelvan hos Iris Salten. Foto: Iris.

Skal sette ut 15.000 nye dunker: – Mange vil ha større dunker

Skrevet av Espen Bless Stenberg
07.04.2021 11:21 - OPPDATERT 07.04.2021 17:01

Iris-kunder får ny dunk til glass- og metallemballasje.

Den lille dunken på 40 liter for glass- og metallemballasje blir nå erstattet med en større dunk på 140 liter.

– Mange husholdninger vil ha større dunk til glass- og metallemballasje. Derfor bytter vi nå ut den lille på 40 liter med ny dunk på 140 liter, sier Britt Skjelvan som er leder for kundesenteret hos Iris, i en pressemelding.

Selskapet starter utdelinga av dunkene allerede i neste uke. 

– I første omgang får alle husholdninger i Bodø kommune og Valnesfjord til Røvika i Fauske kommune og noen abonnenter i Gildeskål ned til Kjøpstad ny dunk i år. I 2022 vil vi fortsette med tettbygde strøk i Fauske.

Lysegrønt lokk

– Når de øvrige områdene i Salten vil få større dunk for glass- og metallemballasje er ikke bestemt. Men om noen av våre abonnenter, som bor utenfor de området der dunkene nå blir skiftet ut, ønsker å bytte til en større dunk, er det bare å oppsøke miljøtorget og selv foreta bytte uten kostnader, sier Skjelvan.

Den nye dunken har fått lysegrønt lokk i samme farge som det nye symbolet avfallsbransjen og produsentene har tatt i bruk. Det gjør det enda enklere å sortere glass- og metallemballasje i den nye dunken.

Bra for kundene

Iris har fått tilbakemeldinger fra mange kunder som ønsker seg større dunk til glass- og metallemballasje.
– Spesielt i det året vi nå har lagt bak oss med mange på hjemmekontor og ferier i nærområdet, har det vist seg at dunken på 40 liter har vært for liten. En annet viktig grunn til at vi foretar bytte av dunk er å redusere belastningen for våre ansatte, som under tømming på ruter i byen må løfte og tømme på det meste rundt 1000 dunker i løpet av en dag.

– Dette har blitt en for stor belastning i lengden. Derfor ser vi nå fram til at den lille dunken blir erstattet med dunk på hjul som vil bli tømt med sidearm. Det er et enormt viktig HMS-tiltak hos oss, sier driftsleder Runar Horn i Iris Service.

Enklere tømming

Iris gjennomførte i fjor et prøveprosjekt med 140 liters glass- og metalldunk for 600 husstander på Tverlandet.
 – Tilbakemeldingen fra kundene var udelt positive. Det at de fikk større dunk som ikke ble overfylt, og at også kundene slipper å løfte dunken, men kan trille den ut i veien for tømming, ble veldig godt mottatt. Tømming med bil med sidearm fungerte også utmerket og gir mindre nedknusing, noe som er viktig når glassemballasjen skal gjenvinnes til nytt glass, sier Horn.

Kun stor dunk tømmes

[annonse]
Når kundene har fått den nye dunken, er det kun den som skal settes fram for tømming, og fra 1. juli vil det bli tømming hver åttende uke, og ikke hver fjerde som i dag.
 – Den lille dunken kan man beholde og bruke til for eksempel oppsamling innomhus, eller til andre ting. Ønsker man ikke lenger å ha den kan den leveres inn på et av våre miljøtorg, forteller Skjelvan.

 – De som deler dunker i dag vil også dele den nye glass- og metalldunken. Der det er flere husstander som deler dunk, vil vi ved behov sette ut flere. 

Kjerringøy vil bli det første området som får den nye dunken. Deretter følger husstandene nord for Bodø sentrum. 

– Målet er at alle skal ha fått den nye dunken innen utgangen av juni. Blir vi forsinket vil vi fortsette etter ferien. Vi ber om at alle er tålmodige og ikke tar kontakt med kundesenteret på forhånd. Vi vil legge ut utførlig informasjon på hjemmesiden når vi kjører ut dunkene i de ulike områdene, avslutter Skjelvan. 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.