Skjenkestoppen oppheves natt til fredag!

Skrevet av Roar Wiik
19.01.2021 19:19 - OPPDATERT 19.01.2021 20:05

Nå kan det bli åpnet opp for skjenking lokalt.

I ettermiddag ble det kjent at Stortinget gikk i mot regjeringens vedtak om å fortsette skjenkestoppen til neste uke før de gjør en ny vurdering. 

Tidligere i dag, la Siv Jensen frem et forslag for Stortinget, på vegne av Fremskrittspartiet, at steder med lavt smittetrykk kunne åpne opp for skjenking ved matservering. Forslaget fikk flertall i Stortinget, og nå har regjeringen bekreftet at de blir å følge det de har bestemt.

Dette betyr at det kan bli åpnet  opp for alkoholservering når man spiser ute, allerede

på fredag i Bodø. 

Kommunikasjonsjef i Bodø Kommune, Tord Bertinussen, forteller de blir å diskutere vedtaket fremover. 

– Regjeringen må fortelle oss hvordan ordningen blir før vi kan gjøre noe lokalt, men vi blir å diskutere dette når vi får svar fra regjeringen, sier han til Bodø Nu

Bodø Kommune sendte et brev 13 januar til statsministeren, aktuelle departementer, Stortinget, Helsedirektoratet og FHI, om skjenkestoppen. Bodø Nu har omtalt brevet tidligere. 

Der etterspurte kommunen rom for å gjøre lokale tilpasninger, og påpekte at smittesituasjonen i Bodø har vært oversiktlig, og skjenkestoppen dermed oppleves som unødig streng. 

Nå har de blitt hørt!

[annonse]
Det er fremdeles tidlig å si om det blir åpnet opp for skjenking i Bodø, men nå har regjeringen åpnet opp for å oppheve skjenkestoppen på steder med lavt smittetrykk.

Smittevernsoverlege Kaj Brynjar Hagen forteller til NRK at dette er en god nyhet.

– At kommunene får større innflytelse over egne smitteverntiltak, og kan avpasse etter hvordan situasjonen til enhver tid er, er et steg i riktig retning, sier han til NRK.

– Jeg har ikke sett behov for at vi her i kommunen skulle ha så strenge tiltak overfor utelivet her. Så dette er et riktig skritt i retning normalisering.

Han forteller videre det har vært små oppblussinger av smitte, men at kommunen har god oversikt og kontroll. 

Rådmannen i Bodø, Rolf Kåre Jensen, melder til NRK at nå kan det bli åpnet opp for skjenking. 

– I prinsippet har vi ikke noe motforestilling. Alt tyder på vi vil tillate skjenking fra fredag, sier han. 

Det vil bli avholdt et møte imorgen tidlig der dette blir bestemt. 

Helse- og omsorgsminister, Bent Høie melder til NRK at de blir å følge stortingsvedtaket og blir dermed å oppheve skjenkestoppen på steder med lavt smittetrykk ved midnatt, natt til Fredag. Samtidig påpeker han at han mener det er for tidlig.

– Jeg mener at forslaget om å oppheve skjenkestoppen kommer for tidlig.

Smittesituasjonen er ustabil, og dette øker risikoen for smittespredning. Men vi vil likevel følge opp stortingsflertallets vedtak, skriver helse- og omsorgsminister i en pressemelding. 

Til NRK forteller han det er for tidlig å oppheve skjenkestoppen nasjonalt. 

– Det er for tidlig å åpne nasjonalt for skjenking. Vi er fortsatt i en usikker situasjon. Erfaring internasjonalt og er dårlig på dette området. 

Han forteller videre det er Stortinget som nå bærer ansvaret. 

– Stortinget har ansvar når de overprøver regjeringen sine vedtak og råd på dette området, men regjeringen skal selvfølgelig følge opp de vedtakene stortinget har gjort, sier Høie til NRK. 

Siv Jensen som fremmet forslaget for Fremskrittspartiet, sier til NRK at det er forskjell på kommuner med lavt og høyt smittetrykk. 

– Hva høyt smittetrykk innebærer klarer kommunene vurdere selv, sier hun. 

– Hvis du kan sette deg på en restaurant eller kafe og få en kjøttkaketallerken, må du også kunne få en øl eller et glass vin. Det endrer ikke på smittefaktoren. Puber og barer er noe ganske annet, og det har vi heller ikke tatt initativ til, påpeker Jensen.

Flertallet som står bak vedtaket er AP, SV, MDG, Senterpartiet, Rødt og FRP, skriver NTB. 

– Jeg tror det først og fremst er en gledelig nyhet for serveringssteder rundt i landet som sliter med tanken på kroken på døra, sier Jensen til NRK. 

[annonse]
– Nå må regjeringen følge opp Stortingets vedtak umiddelbart. Det er ingen grunn til at ikke kommuner med lavt smittetrykk ikke skal få anledning til å servere alkohol i forbindelse med matservering etter dette vedtaket, sier Jensen.