Mener utestedene må få servere alkohol igjen. Illustrasjonsfoto: Rick/Flickr

– Skjenkestoppen setter tusenvis av arbeidsplasser i fare

Skrevet av Sondre Skjelvik
19.01.2021 07:10 - OPPDATERT 20.01.2021 09:00

– Vi hadde håpet at regjeringen ville følge rådene til FHI, slik at alle våre nordnorske kommuner med liten eller ingen smitte, kunne drive mer som normalt. Nå vil ansatte og bedrifter måtte leve enda en stund på lånt tid, sier NHO-direktørene i nord.

Daniel Bjarmann-Simonsen, Regiondirektør NHO Nordland og Målfrid Baik, Regiondirektør NHO Arktis, skriver i en pressemelding at de anbefaler at regjeringen gir frislipp for utestedene til å servere alkohol igjen. 

Fortsatt skjenkestopp er katastrofalt for bedriftene som allerede har kniven på strupen

I sin anbefaling til regjeringen mener FHI at det vil være riktig å reversere forbudet mot skjenking av alkohol som ble innført 4. januar. FHI mener byrden for reiselivsbransjen er betydelig, samtidig som det er store lokalevariasjoner i smitte. De anbefaler derfor tidligere skjenkestopp, eventuelt kombinert med stans i innslipp klokken 22.00, fremfor fullstendig stenging av kranene. 

– Vi hadde håpet at regjeringa ville gå inn for å innføre regionale smittevernrestriksjoner – som i korte trekk betyr at kommuner med ingen eller lite smitte kan ha andre begrensninger enn kommuner med mange smittetilfeller, sier regiondirektør i NHO Arktis, Målfrid Baik.

Med en videreføring av skjenkestoppen øker konkursfaren i reiselivet og tusenvis av arbeidsplasser settes i fare. NHO i Nord-Norge mener nasjonal skjenkestopp er et uforholdsmessig inngripende tiltak for kommuner med lave smittetall – og de har vi mange av i nord.

– Med regionale smittevernrestriksjoner vil tiltakene stå mer i stil med den virkeligheten og situasjonen som de ulike delene av landet står i – og kan berge arbeidsplassene til mange og unngå enda flere konkurser, sier Baik. 

– Det bør være fullt mulig å dele landet inn i regioner med ulike smittevernklasser, og da også ulike restriksjoner, fortsetter Daniel Bjarmann-Simonsen, regiondirektør i NHO Nordland. Et trafikklyssystem for regionale restriksjoner og handlefrihet, om du vil. FHI har allerede utarbeidet risikonivåer for håndtering av Covid-19, som enkelt kan brukes regionalt og gjerne tilknyttet trafikklyssystemet.

Bedriftene trenger også forutsigbarhet nå, og det er positivt at det fra og med i dag er åpnet for søknader for kompensasjon og at pengene kommer til bedriftene raskt.

– En forlengelse av de fleste smitteverntiltakene gjør det enda viktigere med en fungerende kompensasjonsordning for næringslivet, sier Bjarmann-Simonsen. 

[annonse]
– Nå er det avgjørende at ordningen varer så lenge smitteverntiltakene hindrer bedriftene fra å drive som normalt, mener Baik.

– Vi er kort og godt kommet for langt til å gi oss nå. Målet er i sikte og arbeidsplasser står fortsatt til å reddes, presiserer Nordlandsdirektøren.

Fortsatt er det flere bedrifter som ikke er omfattet av kompensasjonsordningen – blant annet en del vekst- og gründerselskaper. Det må det gjøres noe med.

– Alle bedrifter som opplever omsetningstap på grunn av koronarestriksjoner, må få kompensasjon. I tillegg må flere nye, men faste. kostnader kompenseres for. Som for eksempel kostnader knyttet til smitteverntiltak og renhold, mener regiondirektørene i NHO.

Det er likevel lys i enden av tunellene, og dersom landet opplever mindre spredning den neste uka, åpner statsminister Erna Solberg for å kutte skjenkestoppen

– Det er vi takknemlige for, men det vil også være helt nødvendig, avslutter NHOs regiondirektører.

LES OGSÅ: 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.