Administrerende direktør i SMB Norge, Olaf Thommessen.

Slår alarm: – Vi kan miste en hel generasjon av gründere

Skrevet av Pressemelding
24.03.2020 11:21

Frykter korona-konsekvensene.

– Hvis vi ikke handler med en gang så står vi i fare for å miste en hel generasjon av gründere. Vi ser at hele økosystem av innovasjonsbedrifter nå står i fare for å forsvinne. Dette er bedrifter som er ekstra sårbare i utgangspunktet, men som nå er i en helt kritisk situasjon på grunn av coronakrisen, sier administrerende direktør i SMB Norge, Olaf Thommessen.


TØRKET UT

Siden teknologifallet rundt år 2000, har slagkraftige innovasjonsmiljøer sakte men sikkert bygget seg opp over hele landet. Dette har skjedd paralelt med en stadig større tilgang til risikokapital. Innovasjonsmiljøene sier nå at denne tiltangen nå har tørket helt ut. Dette er svært beklagelig, konstaterer Thommessen.

– Vi er særlig bekymret for bedrifter som har kommet et stykke på vei, men er avhengige av mer kapital for å komme i mål. Mange gründere i denne fasen har investert alt de eier og har for å hjelpe bedriften over den siste kneiken. Nå risikerer de å miste alt, sier Thommessen.

– Vi har klart å etablere et fantastisk økosystem av forskjellige statlige og private inkubatormiljøer som omfatter flere tusen bedrifter. Nå står vi i fare for at alt dette blir fullstendig utryddet, legger han til.


UMIDDELBART

SMB Norge sendte i helgen et forslag til en omfattende tiltakspakke for gründer- og innovasjonsbedrifter til både regjeringen og til Stortinget. Thommessen har store forventninger til å få gjennomslag for forslagene. 

– Vi har store forventninger til at regjeringen kommer disse bedriftene i møte, men det må skje umiddelbart og tiltakene må la seg gjennomføre uten for mye byråkrati. Vi vet at ikke alle kommer til å overleve denne krisen, men nå handler det om å redde så mange som mulig. Vi tror og håper at vi blir lyttet til også denne gangen, konstaterer SMB Norge-sjefen.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.