Foto: Privat

Slår tilbake mot Bodø Nu-kommentar: –  Jobbet mot denne typen problemstillinger

13. mai skrev Bodø Nu-journalist Vegard Løknes kommentaren: «Du er ikke god nok, vi blir aldri god nok, og det er en god ting».

Der skriver han blant annet 

«Du ser det overalt. Folk skriver innlegg i avisen om det. Mental Helse lager dikt om det. Det er til og med arrangert en «God Nok»-festival. Problemet er bare at det ikke er sant».

Uenige

På vegne av God Nok-Festivalen, argumenterer leder Torunn Baade Aalstad for at de har, gjennom arbeidet med festivalen, og psykisk helse, sett litt av hvordan den typen meninger kan gjøre ubotelig skade for enkeltpersoner og i enkeltpersoners liv.

– God Nok-festivalen ble startet opp som en motvekt til selvmord blant ungdom i lokalmiljøet i perioden før 2015. Vi har utarbeidet et formål for festivalen der vi legger grunnlaget for hvordan vi mener vi kan berede grunnen for å sikre at flest mulig har det best mulig. Vi har sett prestasjonssamfunnet utvikle seg, og har jobbet målrettet for å rette fokus på blant annet denne typen problemstillinger gjennom de programpunktene vi har presentert gjennom de arrangementene vi har gjennomført siden 2016, skriver hun til Bodø Nu.

De er ikke uenige i Løknes sin framstilling i at det for noen av oss trengs et spark bak, etter pandemien ser vi også noen utfordringer med at Netflix og sofa antagelig fremstår som viktigere enn å snakke med hverandre, noe de bak festivalen bekymrer seg for.

– Det vi prøver å gjøre, er å skape møteplasser der vi kan møtes, kan snakke om både dagligdagse og dypere ting, og legger rammene til rette for at dette kan skje på en trygg måte. Vi ser av erfaring at den tematikken vi jobber med kan påvirke publikummet vårt, og vi har en beredskap i tilfelle noen gjør valg som ikke er bra. Vi har personell med «snakk med meg»-vester, vi går nattevakt, og vi har helsepersonell i staben som kan bistå når behovet kommer. Noen av oss har bruk for et spark bak for å komme seg framover i livet – men sparket må ikke være så hardt at man havner i grøfta på andre siden, sier hun og fortsetter:

– Vi er, heldigvis, alle forskjellige individer, og vi trenger antagelig forskjellig grad av spark bak. For noen kan et spark være forløsende i et dilemma, mens for andre kan det samme sparket gjøre at de havner utfor kanten. Hvem som tåler hva er rett og slett vanskelig å se på forhånd, i hvert fall uten både en grunnleggende utdannelse og god forståelse for den enkeltes situasjon.  

– Lurt å være fornøyd

Men Aalstad er uenig i at for de fleste av oss er det usunt å være tilfreds med den man er

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
– Vi har mer tro på at det er lurt å være fornøyd, at man faktisk er god nok selv om man ikke alltid står seg mot det nivået man måler seg mot på Instagram elle andre sosiale mediene. Vi mener det er greit at man kanskje ikke alltid sorterer søppel riktig, at man ikke gir nok penger til veldedighet, er nok hjemme, eller er litt selvopptatt innimellom. Det er antagelig heller ikke sikkert at det nivået faktisk reflekterer den virkeligheten vi opplever å leve i – men det er en helt annen del av diskusjonen – som vi også har belyst gjennom våre fagsesjoner på God Nok-festivalen, og som antagelig hadde vært greit å ha med i bakgrunnssjekken for journalisten før denne kronikken ble skrevet.  

God Nok-festivalen ønsker lage møteplasser. Møteplassene skal være en hyllest til det enkle liv, med nærhet til natur, kultur og hverandre, forklarer Aalstad.

– Gjennom arbeidet med festivalen fremstår det som tydelig at utfordringene vi sliter med i samfunnet nok ikke kommer av at man får for lite spark i baken – men at den typen mening som fremkommer i kronikken nok er med på å sparke litt vel hardt i ganske mange sammenhenger.

«Du er god nok som du er»

Videre mener hun at vi påvirkes av en virkelighet som ikke alltid er helt sann, måles mot idealer som er glansbilder av hverdagen.

– Og da mener vi det er helt på sin plass å kunne stå opp og si høyt sammen med Anne Grete Preus; Du er God Nok som du er!

– God Nok Festivalen ønsker alle velkommen til årets festival, der vi setter søkelyset på å ta vare på hverandre. Velkommen til Steigen, Engeløya på God Nok stranda i sommer, sier hun.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.