Kai Brynjar Hagen svarer på et kritisk spørsmål rundt massevaksinasjon. Foto: Sondre Skjelvik

Hagen fikk spørsmål om sammenheng mellom massevaksinasjon og økt smitte: – Det er et godt spørsmål

Skrevet av Maria Edvardsen
25.07.2021 10:00 - OPPDATERT 26.07.2021 11:34

Bodømann og italiener Renato Panebianco stiller et kritisk spørsmål til massevaksineringen. Smittevernoverlegen mener han stiller et godt spørsmål.

– Kan man spørre de lokale helsemyndighetene gjennom deres aviser med hvilke kriterier man fortsetter å vaksinere befolkningen? 

Renato Panebianco stiller spørsmålet gjennom en e-post til de lokale mediene i Bodø etter først å ha prøvd å få svar hos nasjonale helsemyndigheter. 

Han viser til saken  Neste uke får alle tilbud om vaksine.

Årsaken til at han tar opp spørsmålet, er at WHO (Verdens helseorganisasjon) selv sier følgende om massevaksinasjon:

«Unngå massevaksinasjon-kampanjer til Covid-19-situasjonen løser seg». Dette er hentet fra WHOs veileder til rutinemessige vaksineringstjenester.

Mener massevaksinasjon kan gi mutasjoner

– I lys av de eksisterende restriksjonene, blant annet på reiser, antas det at både helsemyndigheter og regjeringen anser pandemien som pågående, uttaler Panebianco.

– Hvorfor skulle man ikke massevaksinere nå? Vi vil jo bli kvitt pandemien?

– Det er kjent at det å vaksinere under pågående pandemi, kan vise seg å være en katalysator for mutasjoner, som kan gi opprinnelse til en ny variant. Det kan gjøre at en vaksine vil fungere mindre.

Panebianco mener den nåværende situasjonen i Storbritannia og Israel er tydelige eksempler på det. 

[annonse]
– Her gjelder ikke saken pro eller mot vaksiner, men bare å finne et svar på et enkelt spørsmål: Hvorfor gjør man det motsatte av hva WHO sier? spør han.

– Han har rett i at viruset vil endre seg

Smittevernlege Kai Brynjar Hagen forteller at vaksinasjonen i Bodø foregår et høyt tempo med rundt 1200 stikk daglig. Neste uke økes tempoet og de mottar rundt 6.000 doser.
– Det vil sannsynligvis åpnes for at alle over 18 som ikke har fått vaksine, de kan registrere seg og påregne å få time i løpet av uka. Det avgjøres mandag, vi ligger i hvert fall godt an. 

– Stemmer det som hevdes over her, at et virus kan mutere ved massevaksinasjon?
– Jo, man vet at det kan det. Virus muterer uansett fortløpende, og noen faktorer kan påvirke mutasjonshastigheten. Blant annet massevaksinasjon. Dette er en faglig debatt som er komplisert, og jeg skal prøve å svare med få ord:

– Det er klart at når vi forandrer omgivelsene for eksempel ved å vaksinere vil også viruset svare igjen ved å endre seg. 

Gjennomgår en evolusjon

Han viser til at vi ser det samme skjer med bakterier og antibiotikaresistens. 

– Så han har helt rett i at viruset vil endre seg i respons på vaksinen. Men her er det en balansegang, fordi hvis vi raskt får vaksinert opp en befolkning vil det være viktig for å få bukt med koronaviruset.

At viruset nå sprer seg raskt i Israel tross i at de har kommet langt i vaksineringen, slik som Panebianco peker på, er noe man ifølge Hagen til en viss grad kan forklare med mutasjoner. Men det er ikke hele forklaringen.

– Det er helt riktig tenkt - man forandrer det økologiske landskapet for viruset, og viruset som formerer seg ganske raskt, får flere generasjoner ganske fort. Her kommer evolusjonen inn, og viruset kan bringes videre.

To tanker i hodet samtidig

– Hvorfor massevaksinasjon hvis det kan gi mutasjoner?
– Jeg tenker at det kommer helt an på hvordan massevaksinasjon gjennomføres og hvilke andre tiltak som samtidig gjøres. Hvis man bare vaksinerer, uten andre tiltak kan det hende han har rett i at det kan ha en betydning. 

Hagen syns spørsmålet fra Panebianco er viktig.
– Det er et godt poeng han kommer med. Det er på grunn av dette man må gjøre flere ting samtidig. Vi må vaksinere, men samtidig passe på noen smittevernregler.

Han forstår at folk lengter etter klemming og være sosiale igjen.

–  Denne åpningen og stengingen har vært utmattende for folk, og det er ikke rart at det har bygd seg opp et voldsomt behov for å være sosialt igjen.  Men for å fortsette ha kontrollen, er det viktig at vi er forsiktig fortsatt.