Kommunestyret i Sørfold ga ordføreren fullmakt til å gå opp til 18 måneders etterlønn for å avslutte arbeidsforholdet med tidligere rådmann Ørjan Higraff. Foto: Tarjei Abelsen

– Sørfold kommune lider av alvorlig rådmannsgalskap

Av Markus André Jensen
03.01.2018 20:21 - OPPDATERT 22.01.2018 21:43

Og kuren er absolutt ikke hemmelighold om råflotte sluttavtaler, skriver redaktør Markus André Jensen.

KOMMENTAR.

14 måneders etterlønn. 

Godt over én million kroner. 

Det er prisen ordfører Lars Kristian Evjenth og Sørfold kommune til slutt forhandlet seg frem til for å bli kvitt tidligere rådmann Ørjan Higraff. 

LES OGSÅ:

Her er rådmannens lukrative sluttpakke: Får én million kroner

En uskikk

Vi får i alle fall formode at de ønsket å kvitte seg med sin tidligere administrasjonssjef, all den tid Evjenth hadde fått kommunestyrets fullmakt til å tilby opptil 18 - atten - måneders etterlønn for å bringe hans arbeidsforhold til veis ende.

Det er knapt så jeg tror det når jeg skriver det.

I enhver kommune er det en uskikk å betale store, fete etterlønninger til ledere med betydelige ansvarsområder. I en kommune som Sørfold, som nettopp har vært gjennom en smertefull budsjettprosess, fremstår det direkte hodeløst.

En rådmann lever på kommunestyrets nåde. Dersom politikerne i Sørfold mente at Higraff gjorde en så elendig jobb, burde det være mulig å grunngi dette nok til å gi en gyldig oppsigelse.

Hvilken annen offentlig posisjon er det lettere å stille målbare krav til enn en rådmann? Krav som, hvis de ikke oppfylles, vil tilsi at vedkommende ikke har utført jobben sin godt nok?

Men problemet i Sørfold er jo dette: Vi vet ikke hva det var som gjorde at kommunestyret sett utenfra ville gå over ild og vann for å fjerne Higraff. For det nekter de å svare på, og gjemmer seg så bak taushetsklausulen i avtalen de selv har forhandlet frem med den nå bemidlede eks-rådmann.

Pinlig resultat

Akkurat som de gjemte seg bak eventyret om at Higraff - født i 1956 - skulle ta et års "studiepermisjon" som rådmann da nyheten ble kjent i en pressemelding. Kanskje ble det for pinlig å si ordet "sluttavtale". 

Resultatet er uansett desto pinligere, når sannheten - selvsagt - kommer for en dag.

En klausul som definitivt burde være med i en sluttavtale som denne, men ikke er det, handler om avkorting. 

Utbetalingen av etterlønnen til Higraff skulle selvsagt stoppet i det han fikk en ny jobb. Noe han har fått. For studere, det skal han slett ikke.

Slik det fremstår nå, kan det se ut som om politikerne rett og slett har bestemt seg for at han ikke var en mann de ville samarbeide med. Og at de samme folkevalgte var villig til å betale nesten hva som helst for å slippe det.

 

Sørfold kommune lider rett og slett av et alvorlig tilfelle av rådmannsgalskap.

Og hestekuren som skal til for å bli frisk handler om alt annet enn å skrape rundt i kommunekassa for så å lyve om det for offentligheten.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.