Foto: Andreas Sandnes Olsen/Anette Tjemsland
Kommentar

«Spreng vekk faenskapet»


Dette er en kommentar som gir uttrykk for journalistens holdning.

Bodø har aldri vært kjent som noe arkitektonisk juvel. Ingen pompøse selvtitulerende hedersbetegnelser som «Nordens Paris» slik våre malplasserte naboer i Tromsø liker å smykke seg med. Det har ikke vært stort å skryte av, men de siste årene har sentrum og da særlig Nerbyen fått seg en markant ansiktsløftning. Men nå er det på tide med en nosejob i størrelsesordenen som ville fått Kris Jenners' plastikkirurg til å bli erigert av misunnelse.

Jeg snakker selvsagt om å utradere byens skam - den svette vorten som er Burøya.

Bodø skal ha ny flyplass, være kulturhovedstad og den indre havna skal utvikles og forskjønnes. Men de fleste jeg har snakket med som kommer utenbys stiller som regel det samme knusende spørsmålet - hvorfor ligger det masse stygge industribygg ved innseilingen til byen, som attpåtil blokkerer både midnattssolen og utsikten mot Landegode for hele sentrum? 

Det er jo også tiden for det, man kan si at det er hipt å sprenge vekk holmer for tiden. Jeg sikter da selvsagt til den fortsatt pågående debatten om Feøya i Fleinvær og andre småøyer langs kysten som sprenges ut for å produsere havets kylling.

Lukter penger for eierne i Bergen

«Det e lukta av pænga» ble vi minnet på når jeg vokste opp på 80 og 90-tallet og stanken satt seg i klærne. Jaha. For hvem? Jeg er ingen samfunnsøkonom, men jeg skjønner at det historisk sett har skapt både verdier og arbeidsplasser til byen. Men må det stå akkurat der? Både margarinfabrikken og teglverket ble i sin tid revet til fordel for byutvikling og havneutbygging. Jeg er sikker på at Pelagia AS har råd til å montere ned sakene sine og sette det opp en annen plass.

Saken fortsetter under bildet.

Her ser man innseilingen på en typisk europeisk småby. Legg merke til mangelen på tungindustri. (Foto: Halvard Alvik, NTB)

Tenk langsiktig

Spreng vekk Burøya og bygg et molokompleks ut til Nyholmen Skandse og få tungindustrien ut av innseilinga til byen. Forestill deg å sitte en mild junikveld i ei tresnekke i havna og se silhuetten av Landegode, mens Bodø skyline ligger badet i midnattsol. Her må man tenke stort og 20-30 år frem i tid. Gjøre byen attraktiv for høyteknologisk, grønn industri og økoturisme. Bodø er ikke noe fiskevær lengre.

Vi som har vokst opp i byen tenker kanskje ikke så ofte over det. Sildoljefabrikken har jo tross alt vært en del av bybildet siden 1904. Men det ville vel neppe blitt god stemning om et slikt anlegg skulle blitt ført opp i dag. Verken her eller i noen annen kystby langs vår naturskjønne kyst. Jeg mener det er verdt å ta opp.

Nå er det sikkert noen kritiske røster som ikke er enig med meg. Men jeg har planer om å leve i minst 25 år til. Da garanterer jeg for at industrien på Burøya er en saga blott. Og da skal det bli godt å søke opp denne artikkelen, lene meg tilbake i rullatoren med hendene foldet bak hodet å si - hva var det jeg sa?

 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.