Denne fritidsboligen fikk en stein på fem kubikkmeter gjennom veggen i et steinras. Foto: Skjermdump

Stein smadret hytte - nå vil kommunen forby bygging i området

Høsten 2021 ble en hytte på Eidet på Kjerringøy gjort om til pinneved etter at en stein på rundt fem kubikkmeter raste nedover fjellsiden og gjennom hytta. Nå vil kommunen forby bygging i området.


Høsten 2021 ble en hytte på Eidet på Kjerringøy gjort om til pinneved etter at en stein på rundt fem kubikkmeter raste nedover fjellsiden og gjennom hytta. Nå vil kommunen forby bygging i området.

Det er antatt at under skredet var det mellom 20 og 50 kubikkmeter med masser i bevegelse. Hendelsen skal ha inntruffet et sted mellom 31. oktober og 13. november ifølge hytteeieren. 

Årsaken til skredet er sannsynligvis store nedbørsmengder over tid og at det har bygget seg opp vanntrykk i sprekker. Over flere år har vann og vann som fryser på vinteren utvidet sprekker og dermed gjort området mer ustabilt.

Saken fortsetter under bildet.

Slik så hytta ut etter skredet på Eidet Foto: Skjermdump

Hytten ble totalt ødelagt som følge av skredet og det er ikke tilrådelig å gjenoppbygge hytta. Som en direkte konsekvens av skredet bestilte Byutvikling en geoteknisk rapport fra området. 

Rapporten konkluderer at det er en fare for ytterligere ras og det er antatt at det kan forekomme ras én til to ganger hvert hundre år som kan nå hytta. Kommunen skal derfor vurdere å ta grep ved å forby bygging i området.

Dette kommer frem i Plan- og Miljøutvalget der kommunen skal behandle en mindre endring av kommuneplanens arealdel. 

Kommunedirektør Kjell Hugvik. viser til at planendringen ivaretar hensynet til liv og helse, og materielle verdier. Han anbefaler dermed at det etableres en hensynsone der det blir forbudt med nye byggetiltak.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.