Fra Nils Agas begravelse i Bodø domkirke. Foto: Geir Are Jensen

– Du utgjorde en forskjell for utrolig mange mennesker i krise.

Av Geir Are Jensen
14.07.2017 16:03 - OPPDATERT 22.01.2018 17:26

Familie, venner og kolleger tok i dag farvel med Nils Aga i Bodø domkirke.

Preludium var musikk fra filmen Orions belte, fremført av organist Gro Bergrabb og trompetist Øystein Felberg. En referanse til Svalbard, hvor Nils Aga og hans kone, Tordis, tilbragte ett år i alene i ei fangsthytte.

Prest, og tidligere biskop, Tor B. Jørgensen, sa i sin tale:

– Det er ikke tvil om at Nils så for seg en lang og spennende tilværelse som pensjonist. Men han kjempet med alvorlig sykdom, som til slutt ikke lot seg stanse, og døde hjemme, med alle sine nærmeste rundt seg, tirsdag 4. juli.

Aga skulle fylt 71 år senere denne måneden, på olsokdagen, 29. juli.Jørgensen fremholdt Aga som en kjempe i rettsalen – med et glødende hjerte for sine klienter. Presten refererte til en kilde bak fengselsmurene.

– Han sa: Det var alltid godt for oss som fikk Nils Aga som forsvarsadvokat. Han så oss. Med hans faglige tyngde og styrke var vi i de beste hender.

Jørgensen fremhevet Agas humor, hans spisse replikk, hans fryktløshet, arbeidskapasitet og arbeidsglede. En konstant og tidvis døgnkontinuerlig kamp for de klientene han skulle forsvare og verdiene han trodde på.

Presten tillot seg en spøk:

– Dersom Nils Aga hadde vært forsvarer for Jesus, så tror jeg nok han hadde bedt Pontius Pilatus om å ta seg sammen.

Nils Aga etterlater seg kona Tordis, tre barn og fem barnebarn:

– Som han var så glad i, så stolt av, og så frem til å tilbringe pensjonisttilværelsen med.

De tre barna, Kristin, Marian og Lasse, holdt hver sine minnetaler. Åpne, sterke og gripende taler.

Fortellinger om turer til sjøs og i villmarka, til storbyer og hytta. Fortellinger om gode samtaler og faglige diskusjoner. Om vilkårsløs kjærlighet som hadde gitt dem trygt feste for resten av livet.

Om en lun sans for humor:

– Jenny spurte sin bestefar hva han jobbet som, sa eldstebarnet Kristin, med karriere i politiet, i sin tale.

– Advokat, svarte pappa. Men det ga ikke så mye mening for en unge. Da sa han: Når ho mamma sætt tyvan i fengsel, så kommer han bestefar og slæpp dem ut.

Barna fortalte om en far med kompromissløs evne og vilje til å se hele mennesket. En far som hadde grunnfestet forståelse og toleranse for at mennesker og menneskeskjebner kan bli så forskjellige.

– Du utgjorde en forskjell for utrolig mange mennesker i krise, sa Kristin Aga, og mintes en julaften i bilen utenfor fengselet, ventende på faren som skulle sørge for at klienten fikk tv på cella.

Solist Kristian Krokslett sang My Way etter minneordene og Ave Maria før jordfestelsen.

Ved jordfestelsen sang menigheten Deilig er jorden.

 
Les også:

NILS AGA OM SYKDOMMEN: – Jeg er glad om jeg lever til jul.

PORTERTTINTERVJU MED AGA: Djevelens advokat

 

 

 

 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.