Illustrasjon: Varsom.no

Stor snøskredfare i Salten på tirsdag og onsdag: –⁠ Det er en svært alvorlig situasjon

Tirsdag og onsdag denne uken er det meldt om at det er stor snøskredfare i Saltenområdet.


Det fremkommer i værvarslingstjenesten Varsom

De skriver blant annet at det er omfattende ustabile forhold og at det forventes mange store og noen svært store naturlig utløste skred. Og ber folk holde avstand fra utløsnings-og utløpsområder for snøskred.

Alvorlig

Vaktleder i snøskredvarslingen, Emma Julseth Barfod forteller at situasjonen er alvorlig.

– Det har kommet mye snø de siste dagene i kombinasjon med kraftig vind. Det har da bygd seg opp store fokksnøansamlinger i leheng. Det er også dype, vedvarende lag i snødekket på noen stedet, så når det tirsdag er meldt kraftig mildvær forventer vi at det vil gå mange, store naturlige skred. Fokksnøen vil løsne, og dersom det løsner også i de dypere lagene vil skredene bli store. 

– Hold god avstand

Hun kommer med en klar anbefalning til innboere i Salten, hold avstand.

– Hold god avstand til alle bratte sider, vi forventer store naturlige skred så det holder ikke å ikke gå i fjellsidene, man må holde god avstand til disse. 

Det er også mandag stor fare for skred, grunnet vinden og nysnøen, men tirsdag og onsdag vil mildværet bety at skredfaren blir vesentlig høyere. 

– Mildværet står på til onsdag formiddag, men så vil faren for disse våte skredene avta utover dagen. Etterhvert kommer det snøbyger, så faren for de tørre skredene vil vedvare. 

Avslutningsvis forteller Barfod at det er en svært alvorlig situasjon nå, og at snøskredfaren er så stor at man bør unngå å ferdes i utsatte områder. 

Ta hensyn

Dersom du velger å bevege deg inn i snøskredterreng kan du aldri være sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig, ifølge Varsom.no. 

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppen har sikkerhetsutstyr, at det virker, og at de kan bruke det.
  • Unngå ferdsel i, og ved terrengfeller
  • Gå aldri ut på skavler
  • Som en ekstra sikkerhet, gå alltid med avstand til hverandre. 
 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.