Foto: Matt Dunham/NTB

Store endringer I karantenereglene

Fra og med tirsdag klokken 00:00 endres karantenereglene, også anbefalingen om innreisekarantene avvikles.

Det melder helsedirektoratet i en pressemelding. 

Smittekarantene på ti døgn kan fra og med midnatt, natt til 26.januar erstattes med daglig testing for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære, det gjelder uavhengig av vaksinestatus. 

– Svært mange blir nå sittende i karantene. Smittesituasjonen har ført til et kritisk behov for å iverksette justeringer av både prioriteringer og regler for teststrategi, karantenebestemmelser og bruk av PCR-kapasiteten. Det haster å gå over til et testregime som erstatning for karantene, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. 

Fra og med midnatt, natt til 26.januar gjelder følgende regler: 

  • Daglig testing i 5 døgn etter siste nærkontakt for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære. 
  • Husstandsmedlemmer og tilsvarende nære som ikke kan holde avstand til den smittede i isolasjonsperioden kan erstatte smittekarantene med daglig testing i elleve døgn (6 døgn i den smittede isolasjonsperiode, i tillegg til fem døgn etter dette). Det gjelder også barn. 
  • I tillegg til testregime anbefales det å bruke munnbind innendørs på offentlig sted og å unngå store sammenkomster og arrangementer i 10 døgn etter nærkontakten. Anbefalingen om å bruke munnbind gjelder ikke barn under 12 år, skolebarn over 12 år når de er på skolen og de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind. 
  • Følg med på eventuelle symptomer under hele perioden.
  • Ved symptomer skal man holde seg hjemme og teste seg. 
Personer som ikke følger testregimet må være i karantene i ti døgn, med eventuell testing ut av karantene ved negativ test tatt tidligst syv døgn etter siste nærkontakt. 

Personer som har gjennomgått covid-19 de siste tre månedene er unntatt fra smittekarantene. I tillegg videreføres de særskilte unntakene som gjelder for personell i kritiske samfunnsfunksjoner. 

Krav om innreisekarantene avvikles

I tillegg til endringene i karantenereglene avvikles nå kravet om innreisekarantene, etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet. Grunnen til det er at det ikke lenger anses som nødvendig med tanke på smittevern. Dette kravet avvikles samtidig som karantenereglene endres. 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.