Fra venstre: Stormen-sjef Rolf-Cato Raade, Therese Birkelund Ulvo i kunstnerisk leder Nordic Music Days, prosjektleder Eirik Raude, Jørgen Karlstrøm, styreleder Norsk Komponistforening Foto: Roar Wiik

Bodø har sikret seg "OL i kunstmusikk"

Nordic Music Days 2019 skal arrangeres i Stormen. SE PRESSEKONFERANSEN.


Norsk Komponistforening (NKF) er i 2019 vertskap for den internasjonale festivalen Nordic Music Days (NMD).

Styret i NKF har for første gang valgt å legge festivalen et annet sted i Norge enn i Oslo, og det til Stormen og Bodø. Komponist Therese Birkelund Ulvo er engasjert som kunstnerisk leder og musikeren Eirik Raude som prosjektleder.

– Etter å ha sett på flere alternative plasseringer i Europa for festivalen i 2019, var ikke styret i Norsk Komponistforening i tvil om at Bodø og Stormen var det beste valget. Måten vi har blitt møtt av kulturlivet i Bodø har vært overveldende, og nivået på utøverne og på kulturarenaene, både i Bodø og i regionen, er skyhøyt. Når vi i tillegg har fått med oss Therese Birkelund Ulvo og Eirik Raude til å lede festivalen tror vi dette blir en helt unik festivalopplevelse. De er begge profilerte kunstnere med internasjonale karrierer og har begge solid erfaring som festivalledere, henholdsvis i Hardanger Musikkfest og Risør Kammermusikkfest. Vi ser virkelig fram til denne begivenheten! – sier Jørgen Karlstrøm, styreleder i Norsk Komponistforening.

Nordic Music Days (NMD) ble grunnlagt i 1888, og eies og arrangeres de nordiske komponistforeningene. Festivalen arrangeres årlig i en ambulerende modell, hvor hvert lands komponistforening er vertskap for festivalen hvert sitt år. De fleste utgavene av festivalen har blitt arrangert i de nordiske hovedstedene, med flere internasjonale avleggere: Berlin 2002 i regi av Norsk Komponistforening, og en avstikker i Paris 2006 under Radio Frances Festival Présences. I 2017 arrangerte Föreningen svenska tonsättare NMD i London på Southbank Center med åpningskonsert i Royal Festival Hall. Nå kommer festivalen til Bodø!

– Det at Bodø er destinasjonen for Nordic Music Days 2019 var en svært motiverende faktor for å si ja til å være kunstnerisk leder. Bodø har blitt kjent for et suverent arbeid for publikumsutvikling i miljøet rundt Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, og det er veldig inspirerende å kunne få ta del i dette for en liten periode, sier Therese Birkelund Ulvo.I Norge, hvor vi har Ultimafestivalen som en stor og veldig synlig aktør, er det ekstra viktig å få vise frem noe mer enn Oslo til alle de tilreisende komponistene og musikerne. Det er nettopp en av styrkene ved Norge at vi har et rikt og velfungerende kulturliv over hele landet, sier hun.

Nordic Music Days er en av Europas eldste festivaler og eies av Nordisk Komponistråd, som er en samarbeidsorganisasjon for de nordiske komponistforeningene. President i Nordisk Komponistråd Antti Auvinen forteller:

– Nordic Music Days er sentral i det nordiske samarbeidet mellom komponister og musikere, og også mellom organisasjonene i Norden. Festivalen har i 130 år knyttet Norden sammen og bidratt til kunstneriske samarbeidsprosjekter som har løftet det kunstneriske nivået i møte med et internasjonalt publikum. Det nordiske samarbeidet har også kulturpolitiske effekter langt ut over festivalens varighet hvert år, og viser viktigheten av samspillet mellom de lokale, nasjonale og internasjonale aktørene.
– Antti Auvinen, president i Nordisk Komponistråd.

Festivalen vil vare i fire dager og ha stor bredde, med konserter, workshops, seminarer, minikonserter og andre presentasjoner. Festivalledelsen for NMD 2019 er allerede godt i gang med planleggingen.

– Responsen fra aktører i Bodø og omegn som ønsker å bidra er enestående. Jeg har tro på at vi kan få til en helt spesiell og minneverdig festival i 2019, og jeg gleder meg til å la det nordiske samtidsmusikkmiljøet bli bedre kjent med Bodø! Vi skal lage en festival i Bodø som kombinerer det sterke lokale kulturlivet i nord med de beste musikkkreftene i norden. Vi ønsker å ta i bruk hele byen, og det er viktig for meg å lage en festival som er i samspill med Bodø selv, og utnytter områdets særpreg. Det vil være stor aktivitet i alt fra flotte Stormen, til offentlige steder og mindre og mer intime arenaer,forteller en entusiastisk Therese Birkelund Ulvo. 

Nordiske Musikkdager (NMD) 2019 sammenfaller med Stormens 5-års jubileum.

– Dette er den største samlede internasjonale presentasjon av ny nordisk kunstmusikk i Europa og vi ser frem til å arrangere festivalen i Bodø. Tidspunktet er 13-17 november 2019, altså under Stormens 5-års jubileum.Vi ser nå på ulike muligheter for å markere denne begivenheten i eller rundt festivalen. Dette er en perfekt markering av Bodø på veien mot å bli Europeisk Kulturhovedstad i 2024, sier Rolf-Cato Raade, direktør for Stormen Konserthus i Bodø.

HER KAN DU SE PRESSEKONFERANSEN: 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.