Nå kan reglene strammes inn. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Strammer inn røykeloven –⁠ kan bli ulovlig å røyke i bilen

Regjeringen legger frem ny røykelov. Går inn for totalt røykeforbud på flere plasser.


Dersom helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) får det som hun vil, kan det bli røykeforbud på lekeplasser, idrettsanlegg, holdeplasser og i privatbiler med barn. 

I den nye Folkehelsemeldingen skriver regjeringen at de vil legge frem forslag om en  strengere røykelov her til lands. 

Utvidelse av røykeforbudene fikk i hovedsak stor støtte da de var på høring i 2021.

Ikke fornøyd med dagens røykelov

– Den var jo omstridt i sin tid. Fra 2004 har det vært totalt røykeforbud på alle serveringsstedene. Der var Norge blant de første landene som innførte det. Men vi ser jo at uterestauranter og uteserveringer fortsatt har røyking ved bordene. Det har andre land strammet inn på, som Sverige, sier Kjerkol til VG

Kjerkol fastholder til avisen at dagens røykelov ikke er streng nok og ønsker at røyking i bil skal kontrolleres på lik linje med bruk av bilbelte.

Det trekkes frem at det hvert år fortsatt dør om lag 5000 mennesker for tidlig som følge av røyking, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

– Det er viktig å få med Stortinget, slik at dette blir tiltak med sterk legitimitet både hos de folkevalgte og blant folk flest, akkurat som ved innføringen av røykeloven. Den fikk raskt en overraskende sterk legitimitet og støtte, uttalte Kjerkol til VG.

Røykeforbudet som legges frem skal gjelde:

  • I private biler der barn er passasjer.
  • Utendørs lekeplasser.
  • Utendørs idrettsområder.
  • Utendørs holdeplasser.
  • Fellesarealer i leilighetskomplekser.

Flere forbud

Regjeringen ønsker også forbud mot nettsalg av tobakksvarer og e-sigaretter, innføre standardisert innpakning og et forbud mot smakstilsetninger i e-sigaretter. De ønsker også å innføre et nasjonalt røykeslutt-program med tilbud om veiledning og gratis legemidler.

Videre vil regjeringen også vurdere røykeforbud på uteserveringer, festivalområder, offentlige strender og parker. I tillegg er det ønskelig å se nærmere på hvilket tiltak som kan gjøres for å begrense røyking inne i leilighetskomplekser for å ta hensyn til naboer. 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.