Terje Nilsen er død

Skrevet av geir are jensen
20.03.2019 11:24 - OPPDATERT 22.03.2019 10:49

Bodøs store visesanger og poet, Terje Nilsen, er død.

Terje Nilsen ble 67 år gammel.

De siste årene kunne han glede seg over et stort og mektig comeback.

Albumet Nye låta gikk til topps på de norske salgslistene og Nilsen spilte for utsolgte konserthus.

Kronen på verket ble konserten med Kringkastingsorkesteret og arrangøren Rob Mounsey i Oslo konserthus, som senere ble vist på NRK, sammen med dokumentaren om Nilsen, Alt e såre vel.

I dokumentaren sier Nilsen:

Å spørre meg om mitt forhold til musikk, er som å spørre fisken hva han synes om havet. Det er ikke noe han synes noe om. Det er over alt.

Siden sangen Mjelle tok Norge med storm i 1974 har trubaduren Terje Nilsens djupe røst vært selve lyden av Bodø.

Utover Mjelle står Nilsen bak en perlerad av klassiske viser, som Blå ballade, Sommernatt, Sånn, Jorda og Far sin Hatt – sanger som har sikret seg ham en spesiell plass i norsk musikkhistorie. Sanger som har berørt og beveget et stort publikum, særlig i Salten, Nordland og Nord-Norge.

Halvdan Sivertsen har sagt om Terjes poesi:

Den er kanskje aller sterkest når han lengter. For det er mye lengsel i Terjes tekster. Ikke bare til Mjelle, men også til nostalgiske sommernetter. Til stjernehimmelen i januar, til fars hatt og vår tapte barndom. Og aller mest til kjærligheta. Den vidunderlige, svimlende, vanskelige, ja helvetes kjærligheta.

Tidligere kulturredaktør i Dagbladet, Fredrik Wandrup, har sagt:

Nilsen er mer i slekt med Leonard Cohen eller tidlig Tom Waits enn med den gjengse, norske visesanger. Han er ikke redd for mørket; han ser rett inn i det. Og han synger så det svir.

I den siste tiden var Terje Nilsen i gang med å snekre sammen nye låter, og hadde tatt kontakt med sine vante medmusikanter om disse. Han så for seg en ny plate med tid og stunder.

Slik gikk det ikke.

En stor kunstner er gått bort, og hele musikk-Norge vil sørge over Terje Nilsen bortgang.

LES MER OM TERJE NILSEN:

Les også:

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.