Konsekvensen av forslaget, slik FAU Bodøsjøen vurderer det, er følgende:
Trygg skolevei blir ikke prioritert
Avstanden fra Bodøsjøen borettslag til Bankgata skole er 3,6 km og det tar ca 45-50 minutter å gå én vei for en voksen person. Det er langt selv for en voksen, og de færreste voksne velger å gå på jobb med den avstanden. Elevene skal i tillegg bære på en tung skolesekk begge veier. Konsekvensen vil kunne være både trøtte, slitne og ukonsentrerte elever allerede før skolehverdagen engang har begynt. På vinteren er det imidlertid værhardt og fortauene inn mot byen er veldig ofte ikke brøytet godt nok, eller ikke brøytet i det hele tatt. Selv foreldre som sykler på jobb vinterstid føler seg utrygg langs veiene inne i sentrum. Slik vi vurderer det vil dette medføre at mange elever blir kjørt til skolen av sine foreldre eller de tar bussen. Elever uten foreldre som kan kjøre, eller som ikke har råd til bussen, vil måtte gå den lange veien.Kollektivtilbudet er for dårlig
Mange av foreldrene som i dag har barn ved Bodøsjøen ungdomsskole har også barn som har vært, eller er elever ved Bodø videregående skole. Erfaringen deres er at det er problematisk å komme seg til skolen fordi kollektivtilbudet er upålitelig. Det er per i dag heller ingen relevante bussruter som har stopp i nærheten av Bankgata skole.Trafikkfarlig løsning
Som nevnt over vil løsningen med å flytte ungdomstrinnet ved Bodøsjøen til Bankgata skole gjøre at mange foresatte kjører sine barn på morgenen. Det vil genere mer trafikk gjennom Bankgata, som allerede er en tungt trafikkert gate i morgentimene.Det er videre ikke tilrettelagt med en av/påstigningssone foran Bankgata skole. Tvert imot er all stopp forbudt, og det gis bøter hvis man blir tatt i å sette av/hente langs skolen. I sum mener vi forslaget vil generere trafikkfarlige situasjoner.
Løsningen forsterker forskjeller mellom ressurssterke og -svake
Løsningen som foreslås favoriserer ressurssterke familier som enten kan kjøre sine barn, eller har økonomi til å betale for bussbillettene eller investere i en sykkel med piggdekk som duger på vinterforhold. For familier med dårlig råd vil barna måtte gå de 50 minuttene det tar hver vei. Om de stilte svakt fra før, så forsterkes det gjennom en slitsom skolevei.Mer utrygt skolemiljø
Hensynet til helse og miljø er fraværende
Flytting av ungdomstrinnet ved Bodøsjøen til Bankgata vil gi som resultat at mange ungdommer blir kjørt, eller tar buss fremfor å gå. Det er negativt for folkehelsen og i strid med FN sitt bærekraftmål nummer 3 God helse og livskvalitet. Økt trafikk vil i tillegg være negativt for å nå bærekraftmål nr 11 Bærekraftige byer og lokalsamfunn og nummer 13 Stoppe klimaendringene pga økt biltrafikk/trafikkfarlige situasjoner.Vårt forslag til løsning:
Grønnåsen, Alstad og Bodøsjøen må ha ungdomstrinn med plass til alle For å realisere kommunens egen målsetting om trygg skolevei, FN sine bærekraftmål om redusert forurensing og god folkehelse, og elevenes behov for et trygt og oversiktlig skolemiljø, så må skolekretsen Innstranda sikres tilstrekkelig kapasitet til å kunne ta imot alle elever som bor i kretsen, både på barnetrinnet og ungdomstrinnet.I den sammenheng utgjør Grønnåsen, Alstad og Bodøsjøen en naturlig geografisk halvdel av Innstranda skolekrets pga avstandene. Området er i tillegg i kraftig vekst som følge av mange planlagte utbygginger. Slik vi ser det må denne delen av skolekretsen ha en ungdomsskole med plass til alle, både de som bor her i dag og fremtidige tilflyttere. Bodøsjøen eller Alstad, ikke Bankgata Vi ønsker selvsagt aller helst at kommunen bygger ut Bodøsjøen skole som lovet og planlagt. Hvis det av økonomiske hensyn ikke er mulig å opprettholde to ungdomsskoler i området, så må én av disse bygges ut, slik det er tilstrekkelig kapasitet til alle ungdoms-skoleelevene på en skole i dette nærområdet.
Forutsetninger dersom flytting til Bankgata vedtas Skulle kommunen mot vårt ønske vedta å flytte ungdomstrinnet ved Bodøsjøen til Bankgata, så MÅ følgende ivaretas:
- De som går i 9.trinn når flytting evt. trer i kraft må få fullføre sin grunnskole ved Bodøsjøen, da de allerede har startet forberedelsene avsluttende eksamener på 10. trinn etter «Bodøsjøen-modell».
- Et eventuelt bytte av skole må varsles i så god tid i forveien at de som ønsker det rekker å søke seg til alternative skoler. Frist er 1.12 i året før skolestart. Dette forslaget kan etter dette ikke gjennomføres for skoleåret 22/23.
- Kommunen må tilby skolebuss med gunstige betingelser for å utjevne forskjeller, for eksempel klippekort med rabattert pris, søskenrabatt, behovsprøving og fri skyss for de med dårligst økonomi.
- Det må kjøres en god prosess med dagens lærere ved Bodøsjøen ungdomstrinn, og de som ønsker det må få følge med på flyttelasset.
- Kommunen må dedikere flere fagarbeidere og økt kapasitet hos helsesykesøster ved Bankgata som en konsekvens av økt elevtall.
- Uavhengig av beslutning om ungdomstrinnet så må kommunen snarest sørge for utbedring av uteområdet på Bodøsjøen skole, som ble fjernet som følge av et dårlig planlagt første trinn i en utvidelse av skolen i fjor.