Til lærerne som bryr seg: – Dere er uerstattelige

Skrevet av Sondre Skjelvik
11.08.2019 13:28 - OPPDATERT 12.08.2019 09:47

I morgen går lærerne tilbake på jobb. Med grunnskolelærerutdanning i bagasjen, og noen få års erfaring, vet jeg hvordan følelsen kan være. Eller følelsene.

Glede over å endelig få komme tilbake etter en lang sommer. Nervøse tanker om hva som møter deg i det nye skoleåret. Sorg over å være ferdig med den deilige, lange, velfortjente ferien. Og nettopp ferien, er utgangspunktet for at jeg har lyst å skrive en liten hyllest til alle de som går tilbake på jobb i morgen.

 

DE FLOTTE UNGENE

Da jeg begynte på lærerskolen i 2011 gledet jeg meg stort. Gledet meg til å få lov til å bli en viktig voksenperson for mange elever. Selv hadde jeg mange lærere som jeg enda husker, beundrer og burde hyllet. Motivasjonen lå altså i å være der for mange,

samt ha det gøy på veien. Jeg så for meg hvordan jeg skulle ha morsomme undervisningstimer preget av god planlegging, tilrettelegging og tilpasning. Jeg ville bli den læreren som ser alle, tilpasser godt og blir likt av elevene. Unger er morsomme, søte og kule. Jeg så derimot ikke for meg alt det andre. Det som gjør at jeg ikke klarte å være lærer.

Fire år på lærerskolen gikk fort. Praksis var selvfølgelig et høydepunkt, der jeg fikk undervise og være med elever. I tillegg arbeidet jeg på Trosterud ungdomsklubb, et viktig samlingspunkt for mange ungdommer på Oslos østkant. Jeg ler fortsatt når jeg tenker på ting ungene sa til meg. Husker med glede da en gutt med tyrkiske foreldre spurte meg: 

«Hvor er du fra egentlig? Er du fra Sverige eller?»

Unger er fantastiske.

Sommeren 2015 flyttet jeg hjem til Bodø. Motivert og klar. Søndagen før skolestart hadde jeg de samme følelsene som jeg beskrev ovenfor. Lite visste jeg hva som ventet.

[annonse]
 

ET KALL

I dag regner jeg med at det er mange lærere der ute som føler på det samme som jeg gjorde. I løpet av noen uker fremover skal de få møte og bli kjent med nye elever. På godt og vondt.

Alle forstår at det er morsomt å være lærer når ungene har det bra. De koser seg, lærer og gjør dagene til en lek. For meg kom utfordringene da ungene ikke har det bra. I løpet av de tre årene jeg arbeidet som lærer fikk jeg møte unger i mange forskjellige situasjoner. Både de som har det bra, og de som ikke har det bra. Jeg møtte kunnskapsrike, morsomme, trygge elever. De som har foreldre og medelever på sitt parti. Samtidig møtte jeg de som ikke har det bra. De som mistrives på skolen, og hjemme. De elevene som av ulike årsaker ikke har det bra.
De elevene som virkelig gjør at det er viktig at lærerne bryr seg.

Jeg skal ikke gå inn på en lang forklaring om hverken det ene eller det andre knyttet til omstendighetene rundt mine opplevelser som lærer. Lang historie kort. Etter tre år i læreryrket var jeg utslitt. Jeg fikk ikke sove om natten fordi jeg var så bekymret for enkelte elever.

«Hvordan har hun det i kveld?»

«Kommer han på skolen i morgen? Og vil de andre elevene la han være i fred?»

«Får hun gjort leksene sine i kveld, slik at hun kan delta i undervisningen i morgen?»

Nå drar jeg ikke frem de vanskeligste situasjonene her, men poenget er:

Skal du være en god lærer, må du bry deg. Du må bry deg om hver enkelt elev. Alle.
Jeg brydde meg om alle, men jeg hadde det ikke i meg til å stå i det. Det krever noe helt særegent for å være en god lærer over tid. Og alle gode lærere fortjener all skryt i verden. Det er et kall å være lærer.  

 

DEN VELFORTJENTE FERIEN

Nå er den lange ferien snart over. Jeg har selv fått den kommentaren alle lærere får hver sommer:

«Dere har så lang ferie! Herregud altså! Også kaller dere det avspasering. Dere jobber jo 8 til 16 hver dag. Hvorfor skal dere ha så lang ferie?»

Til alle dere som tenker at lærere ikke fortjener lang ferie.

Hold kjeft!

I dag jobber jeg betraktelig mye mer enn jeg gjorde som lærer. Eller jeg er mer på jobb. Men da jeg jobbet som lærer var jeg på «jobb» 24 timer i døgnet. De lærerne som bryr seg om alle er det. 

Til alle lærerne som nettopp har hatt en lang, og velfortjent ferie:

Jeg håper dere har fått ladet batteriene. Gjort dere klare til å møte de fantastiske elevene, gi god undervisning og ha det gøy! Samtidig håper jeg dere har fått ladet batteriene så mye at dere er klare til å bry dere nok en gang. Være der for de som ikke har det bra. Og rett og slett gjøre en forskjell.

Lykke til med det nye året. Dere er viktige. Dere er uerstattelige.

[annonse]