Toalettpapir koster kloden 29000 trær om dagen.

«Toalettpapir er idiotisk og bør skattlegges»


Dette er en kommentar og gir kun uttrykk for journalistens meninger.

Pandemien er over. Tiden er kommet for å lene seg tilbake og analysere hva som gikk galt. Noe som stikker seg ut for min del var når folk trodde apokalypsen var kommet. Hva var det som ble tømt først i butikkhyllene? Snurring på boks? Ammunisjon og drivstoff? Nei, det var toalettpapir.

Toalettpapir er kanskje den tåpeligste oppfinnelsen som har blitt påtenkt siden den moderne toalettrullen slik vi kjenner den i dag ble patentert i 1883.

»For det første er det ekstremt lite hygienisk. Om du får avføring smurt utover hånden, ville du da være tilfreds med å tørke det bort med papir - eller ville du brukt såpe og vann? I tillegg er de fleste rektale områder det som rimelig må kunne betegnes som kupert terreng. Avføringspartikler vil bli liggende igjen og bli presset gjennom tynne bomullsklær (som er designet for å være luftig) og kontaminere alt fra kinoseter, buss-skur og øvrige offentlige sitteplasser. Mangt et pink-eye kunne vært unngått. Faktisk er metoden en hund bruker ved å slikke seg i anus mer hygienisk.

For det andre er det særdeles lite miljøvennlig. Selve papiret komposterer riktignok relativt fort, men jeg har selv drevet med dykking i mange år, og flere ganger kommet over endeløse undersjøiske fjell med toalettpapir og tamponger. Da jeg var liten lekte vi ofte rundt Osen på Bertnes, og på den tiden gikk det meste av kloakk rett ut i fjæra. Det fløt elver med bind, tamponger og toalettpapir like ved hvor vi satt å lekte med bøtte og spade i fjæra.

Jeg har venner som blir latterliggjort fordi de har kun 2-lags First Price-toalettpapir hjemme på badet. Det skal være 4 eller 6-lags klorbleket papir, helst med bilde av et ekorn eller et lam på pakken. Som for å illustrere at papiret som har kostet livet til et halvt bjørketre har samme komforten som å tørke seg nedentil med et ekorn. Folk som bruker 4-lags toalettpapir er et samfunnsproblem.

På verdensbasis konsumerer bruk av toalettpapir 27,000 trær om dagen. Millioner av trær høstes i Nord- og Sør-Amerika og skaper unødig bekymringer for et massivt økologisk fotavtrykk. Jeg synes det er verdt å snakke om. Da er det i tillegg rystende at debatten går på hvilken retning toalettrullen skal henge. Det blir som å debattere hvilken side en trell skal piskes på. Bare at her er det jorda som er trellen, og vestens kollektive rævhull som er pisken. Idrettslag bruker horder av mindreårige for å pushe denne syke fetisjen vi har for dasspapir og selger det som kubikk-vare til naive tanter og onkler over Facebook. 

Allerede under renessansen visste de privilegerte om bidetets fortreffelighet hva angår underlivshygiene.  Foto: Wikipedia Commons

Jeg vokste opp på Mørkved på 80-tallet. Da var det faktisk vanlig med bidet i de fleste hus. Men selv da ble de ofte ledd av, og folk brukte de i skam. For de uinnvidde; et bidet er en liten, lav vaskeservant som spruter vann mot endetarmsåpningen. Det kan også brukes til å vaske kjønnsorganer, for eksempel før eller etter sex. Japanerne fant opp toalett med innebygd bidet allerede sent på 70-tallet, og nå får man kjøpt slike toalettringer med integrert spyler for en billig penge på nettbutikker. Selv på 1800-tallet, hvor folk fortsatt vasket koppene noen meter nedstrøms der hvor gruvearbeidere satt og avførte, brukte aristokratiet bidet. Her har altså utviklingen gått gal vei. Tilbake under Nazi-tyskland var toalettpapir kramt og ubehagelig å bruke. I nyere tid har det blitt om til en behagelig ubehagelighet. Det skal ikke være noen fornøyelse å bruke dopapir. Tvert imot skal det lugge og gjøre vondt. I stedet for bilder av søte ekorn på forseglingen burde det vært bilde av sagflis og einebærbusker, og en stor advarsel lik de vi har på sigarettpakker.

«Bruk av dette toalettpapiret er avhengighetsskapende, ekstremt uhygienisk og forårsaker avskoging.»

 
 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

Bodødebatt