Foto: NSB

Toget tok rundt 80 rein: - Den verste tragedien vi har hatt siden 80-tallet

Så mye som 80 rein kan være drept i et sammenstøt med NSBs dagtog til Trondheim.


NSB melder søndag ettermiddag om en reinpåkjørsel ved Trettnes i Saltdal. 

Mellom 30 og 50 dyr skal være truffet av toget sa de første meldingene. Senere har tallet blitt oppjustert til rundt 80 rein.

- Hvis det stemmer at det er så mange, så er det den største tragedien vi har opplevd siden starten av 80-tallet, sier Olof Anders Kuhmunen, i Saltfjellet reinbeitedistrikt som eier reinen. Ifølge han mistet de rundt 70 dyr den gang. Da Bodø Nu snakket med han klokken 15 hadde han akkurat fått informasjon om påkjørselen.

Dette er bare én av flere reinpåkjørsel de siste ukene. På tre dager mistet reineier Ole Henrik Kappfjell over 100 dyr på Nordlandsbanen i slutten av november.

Vanskelige forhold

Kuhmunen sier flere fra reinbeitedistriktet vil dra til Trettnes hvor ulykken har skjedd.

- Det verste er at vi ikke vet hvor mange som er skadet, og eventuelt har dratt til skogs. Det er jo mørkt i området så det blir vanskelig å finne dem, sier Kuhmunen.

I første omgang vil de reise opp for å avlive eventuelle dyr i umiddelbar nærhet av skinnegangen. For så å dra opp igjen når det blir lyst.

- Det er en så stor tragedie at det egentlig ikke helt har gått opp for meg, sier den erfarne reineieren. I tillegg til å være en trist betyr også en slik ulykke at eierne kan få mindre å leve for i fremtiden.

- Dettte gjør et dypt innhogg i flokken vår, og hvis det er mange simler vil vi lide for det også i fremtiden, sier Kuhmunen.

 

Mer enn 50 rein påkjørt på Saltfjellet

Lørdag skrev Saltenposten at Bane Nors egne tall viser at 50 rein var drept hittil i år på Saltfjellet. Nå har altså det tallet steget ytterligere.

Avisen skriver at to hendelser i oktober krevde 18 dyreliv noen kilometer nord for Bolna. I november har togene meid ned ytterligere 25 rein fordelt på fem påkjørsler. Dette har skjedd ved Russånes, og milene før Russånes i øvre Saltdal.

Søndagens påkjørsel er også på denne strekningen noen mil sør for Russånes..

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.