Jacob Fjelberg, Andreas Kristiansen og Fredrik Dalheim deltar i dag under NM for ungdomsbedrifter i Lillestrøm. Foto: Sindre Kolberg.

Nå skal Bodøs beste ungdomsbedrift bli best i hele landet

– De har en fantastisk idé, skryter Smart City-sjefen. SE VIDEO av produktet inne i saken.

I dag går den første av totalt to dager med NM for ungdomsbedrifter av stabelen i Lillestrøm. Der deltar, blant mange andre, Bodø-bedriften Trash Sensor UB, som vant fylkesmessa tidligere i vinter.

Bedriften består av VG3-elevene Jacob Fjelberg, Andreas Kristiansen og Fredrik Dalheim, alle fra Bodø videregående. Deres idé er å installere en boks i søppelbokser som står plassert ute i distriktene, og som på den måten kan gi beskjed til søppelbiler om hvor vidt en trenger tømming. Dermed vil man spare både tid og penger når en slipper en bomtur til, for eksempel, Saltstraumen.

JOBBET HARDT

– Vi gleder oss veldig, og begynner for alvor å bli klare. Vi har jobbet

frem en scenepresentasjon som skal fremføres foran folk, forteller Jacob.

Dermed skal de forsøke å overbevise juryen om at de har landets aller beste salgsidé blant de unge gründerne som stiller på startstreken torsdag.

– Vi har prøvd å bruke tiden godt. Først og fremst har det handlet om å kunne presentere produktet på en best mulig måte, og å finne ut åssen vi skal fremstå underveis. Der har vi, blant annet, vært i dialog med Ungt Entrepenørskap. Men vi har også endret noe på kodingen og prøvd å optimalisere boksen under bruk, sier Fredrik.

Trioen forteller at responsen i etterkant av seieren har vært god. Allerede har Bodø Kommune ytret at de vil teste Trash Sensor i Rensåsparken. I tillegg har både Iris og Nordkontakt vist interesse.

– Det er vi veldig glade for. Da vil vi få en pekepinn på hva som funker og ikke funker. Det gir oss alle muligheter til å utvikle idéen vår videre, og det er vi veldig glade for, sier de.

[annonse]
– Men dere går siste året på videregående, er snart russ, og har jo nok av ting som skjer ellers. Får dere tid til å jobbe med Trash Sensor?

– Vi har jo tre timer på skolen i uka hvor vi får jobbe rent praktisk. I tillegg har vi også to timer teori. Men ja, det blir en god del jobb på ettermiddagene, sier de.

Se hvordan Trash Sensor beskriver sitt eget produkt:

 

 UNIKT

Det var etter et besøk fra Marianne Bahr Simonsen og Smart Bodø på skolen at frøet til bedriften ble sådd.

– Det gjorde at vi begynte å tenke på hvordan vi kunne løse et problem i nærområdet. Den første tanken som slo oss var hvordan vi kunne gjøre renovasjon inne i byen mer effektivt, men så fikk vi tilbakemeldinger om at det var større behov for det ute i distriktene, sier Fredrik.

Simonsen selv forteller at hun er henrykt over det gutta har fått til.

– Skal vi utvikle byen vår fremover, så trenger vi unge, kloke hoder som ser muligheter og ønsker å utnytte dem. Derfor er vi utrolig imponerte over det disse gutta har fått til. Produktet deres finnes ikke noe annet sted per i dag, og at det i tillegg er såpass miljøvennlig gjør ting enda bedre. De har en fantastisk idé, forteller hun.

Og mener potensialet er større enn bare inne i Bodø.

– Hvis vi prosessen fremover går bra, så er det muligheter for å rulle det ut både nasjonalt og globalt. Det finnes nesten ingen grenser. Jeg har virkelig stor tro på dem i tiden som kommer.

Også Faglig leder i Ungt Entreprenørskap Nordland, Torun Hansen, er stolt over guttas innsats til nå.

– Det som er unikt med dem, er hvordan de har gått igjennom hele løpet selv. De har gjort markedsundersøkelser, programmert alt, lagd prototype og funnet ut hvordan de skal synliggjøre seg selv. Hele pakka, rett og slett.

– Er det den beste ungdomsbedriften Bodø har sett de siste årene?

– Vi har bedrifter hvert eneste år som utmerker seg. Men disse har utvilsomt gjort en imponerende innsats, og det blir veldig spennende å se hvordan de gjør det i NM!

Marianne Bahr Simonsen er strålende fornøyd med Trash Sensor-gjengen. Foto: Sindre Kolberg

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.