Badeplassen i Rølia har blitt et enda mer yndet friluftsområde takket være Trond Danielsens snekkerferdigheter. Alle foto: Hedda Hiller

Trond snekrer benker til spottpris: – Det fineste jeg vet er når det jeg lager blir brukt av mange

Skrevet av Hedda Hiller
11.09.2022 12:30

Da en arbeidsskade satte Trond Danielsen ut av spill, vendte han tilbake til lærdommen fra sin farfar. – Sunnere enn Netflix, konstaterer den blide snekkeren.

(Rana No):Platten utenfor huset til Trond Danielsen i Utskarpen er badet i solskinn, og det er ikke bare uteplassen som er formet av hans arbeidssomme hender. Hvert eneste møbel, hver eneste blomsterkasse, hver eneste prydgjenstand er Tronds verk.

– Vi kjøpte huset usett, og det har vi aldri angret på. Jeg elsker å bo landlig til, å kunne gjøre hva jeg vil på min egen tomt, sier Trond, og byr på nykvernet kaffe i den friske høstluften. 

Saken fortsetter under bildet.

Trond Danielsen er i barnehagen i Utskarpen kjent som "Snekker Anderesen", et tilnavn barna har gitt ham fordi han stadig kommer med nye møbler og lekeapparat til dem. Og det er ikke bare ungene som har nytte av Tronds snekkerier. Også grunneierlaget har for lenge siden trykket den ivrige snekkeren til sitt bryst, og overalt i Utskarpen finner du spor av Tronds snekkerglede. 

– Det er sunnere enn Netflix, sier Trond ydmykt.

Jobber dugnad

Det hele startet da han i 2018 pådro seg er arbeidsskade, som førte til at han ble ufør. Men det er ikke for Trond å sitte stille. Hele livet har han vært driftig, og han forsto snart at han kom til å gå på veggen om han ikke fant på noe å gjøre. Det var da han hentet frem barnelærdommen. 

– Jeg har snekret hele livet. Farfar var båtbygger, og jeg tuslet i ræva på ham hele dagen. Der var det ingen nåde. Det skulle være ordentlig. Det var ikke bare å sage seg ei fjøl og ei til fjøl, og leke med dem, nei, sier Trond og ler. 

Saken fortsetter under bildet.

 I dag gjør han alt av snekkerarbeid. Han bygger platt, møbler og restaurerer også gamle møbler. Han er også hyret inn av boligbyggerlag i Rana for å snekre til uteområdene deres. Og det kan de trygt gjøre. Trond skal ikke ha betalt for mer enn materialet og slitasje på verktøyet sitt.

– Poenget har aldri vært å tjene penger på dette. Jeg vil bare ikke ha utlegg, så er jeg fornøyd. Jeg skulle gjerne jobbet gratis, men jeg må nesten ha for det jeg kjøper inn. Jeg synes det er artig å gjøre noe for folk. Jeg har alltid vært full av skapekraft og skaperglede.

– Jeg synes det er trist å se at dugnadsånden får stadig trangere kår i Norge. Jeg liker aller best å snekre når det jeg lager blir brukt av mange. Det føles godt å kunne utrette noe for lokalsamfunnet, sier Trond. 

Fra bonde til asylmottak

Det aller morsomste han vet er når han blir utfordret på å skape noe helt nytt, hvor han må tenke ut løsninger selv, helt i fra bunn.

– Frie tøyler er det beste som finnes! Jeg har vel laget cirka 100 piknik-bord nå, og det er etter hvert ganske gørrkjedelig, om jeg skal være ærlig, sier Trond og ler. 

Saken fortsetter under bildet.

Trond er født i Steigen, og vokste opp på Sleneset. Han ble etter hvert utdannet SNC-teknikker, og hadde en godt betalt jobb hvor han var med å skapte industriroboter. Det var allikevel ikke noe for Trond.

– Da vi fikk barna våre, Tord, Pernille og Arn, ville jeg jo se dem vokse opp. Jeg ba om en dag mindre jobb i uka, men fikk isteden tilbud om mer lønn. Da sa jeg opp, og kjøpte gård på Storseløy. 

Det var nettopp her han i sin tid traff kona Karen-Margrethe, da han jobbet som dreng og hun jobbet som lærer på øya. 

– Jeg trivdes utrolig godt som bonde, men landbruket har endret seg. Du må investere mye i det moderne landbruket, og det har gått fra å være et gårdsbruk til å være en fabrikk. Den galeien var jeg ikke villig til å være med på, og det var da vi valgte å kjøpe hus i Utskarpen.

Dette sammenfalt også med at deres eldste sønn Tord skulle begynne på skolen. Tord har autisme, og det var ingen bomuligheter for ham i sentrum. 

– Det var lange ventelister, så det å forlate Storseløy var den eneste løsningen, forklarer Trond.

Ønsker seg ny sag

Han begynte i en ny jobb på asylmottaket, og trivdes utrolig godt der.

– Det var så givende. Barna var blitt så store at jeg hadde en pose med omsorg som ikke ble brukt, som jeg kunne øse ut her. Det var også en stor fordel med grått hår og pondus. Jeg satte meg fort respekt, sier Trond.

Han skulle gjerne vært i arbeidslivet ennå, men skaden han fikk endret livet hans fullstendig.

– Jeg er veldig glad jeg har snekringen, men jeg kunne aldri ha lagd en business ut av det. Jeg kan aldri lage noe med leveransedato. Jeg kan plutselig bli veldig dårlig, gå flere netter uten søvn og ikke få gjort noe på ei uke. Heldigvis har de jeg snekrer for forståelse for det.

Saken fortsetter under bildet.

– Og så er jeg beriket med ei utrolig snill kjerring. Vi har vært i lag i over 30 år, og vi ler fortsatt samme hver dag. Jeg er utrolig takknemlig for henne, sier Trond.

Han har på ingen måte tenkt å gi seg med å skape, men akkurat nå er det en ting som stikker kjepper i hjulene for ham.

– Gjærsaga mi har blitt utrolig dårlig, og jeg har veldig lyst på ei ny. Jeg sikler etter ei til 12.000 kroner, og har begynt å spare, men det går veldig sakte. Nå har jeg heldigvis frekkhetens nådegave, så når jeg allikevel har avisa her kan jeg annonsere at om det er ei bedrift som kjøper ei ny gjærsag til meg, skal jeg pepre dem med nysnekra benker! sier Trond Danielsen og ler. 

Abonner på Bodø Nu for å få tilgang til hele saken, og mye mer!

Få full tilgang til Bodøs lokalavis. Vi satser hardt på de beste nyhetene fra ditt nærmiljø, sterke reportasjer, videoer og meninger.
Vårt mål er å gi deg de beste historiene om Bodø og bodøværinger.

Nå kan du få Bodø Nu for kun 49 kroner for første måned. 
Etter 1 mnd er pris kun 149 kr/mnd – abonnementet fornyes automatisk – ingen bindingstid

Har du hatt abonnement tidligere, logg inn med brukeren din og forny
abonnementet via "Min side"

Er du bedrift og ønsker bedriftsabonnement, kan du sende
en e-post til [email protected]

OBS: Når du tegner abonnement med Vipps, se til at du ikke
surfer i privat modus i nettleseren din.

Kontoregistrering

Velg Betalingsmetode

Kort
Vipps

Velg abonnement