Redaktør Markus André Jensen mener Nordlys snur saken om Tor Ingebrigtsen totalt på hodet. Foto: Rune Nilsen

Trusler og korstog i det høye nord

Skrevet av Markus André Jensen
10.02.2018 11:36 - OPPDATERT 10.02.2018 16:47

– Nordlys trår klampen i bånn lenge etter at de har kjørt av veien, skriver redaktør Markus André Jensen.

Det er nok nå, Nordlys.

Den regelrette kampanjen avisen har ledet for å stanse etableringen av et PCI-tilbud i Bodø – og dermed et likeverdig tilbud for pasientene i Nordlad – er én ting. 

Det kan unnskyldes med til en viss grad berettiget proteksjonisme overfor et sterkt fagmiljø ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, ispedd en dose patriotisk overmot.

Jo lenger debatten pågikk, jo flere argumenter som ble tilbakevist, jo lenger ned i søppelbøtta måtte en lete.

Men la gå, PCI-saken er overstått, beslutningen er tatt i et nær enstemmig styre - hvor eneste unntak var styremedlemmet som ikke evnet å lese møteinnkallingen i forkant av møtet.

LES OGSÅ:

En seier for det rasjonelle

Etter at det ble klart hvilken vei PCI-saken kom til å bikke, har Nordlys rettet sitt skyts mot Helse Nord-ledelsen. Avgangen til styreleder Marianne Telle og administrerende direktør Lars Vorland er for lengst blitt en selvsagt konsekvens i Tromsø-redaksjonen.

Så smalt bomben. Da styreleder Telle informerte sitt styre om trusler som var av så alvorlig karakter at hun vurderte politianmeldelse, under desember-møtet, var det altså UNN-direktør Tor Ingebrigtsens utsagn hun siktet til.

En direktør som finner det for godt å plukke opp telefonrøret og true Telle med at "Du vil bli knust" og "du vil ikke ha noen ting igjen", dersom hun og styret vedtok å etablere PCI i Bodø. 

Samme Ingebrigtsens oppførsel fikk også ordfører Ida Pinnerød til å reagere etter en tv-debatt. 

Direktøren måtte gå denne uken, som følge av sin adferd.

Så skulle en kanskje tro at Nordlys rettet fokuset mot nettopp det - adferden til en leder ved landsdelens regionale sykehus? Kanskje spesielt siden legeforeningen snakker om fryktkulturen som skal ha spredt seg ved UNN, under samme Ingebrigtsen.

Men neida; i bakvendtland, der kan alt gå an. På lederplass sikter Nordlys nok en gang kanonene inn mot Helse Nord. For et helseforetak som ikke godtar den type neandertalsk oppførsel som slike telefontrusler er, kan jo selvsagt ikke ha livets rett:

Helse Nord fremstår som et nordnorsk Helse-Sovjet, med utrenskninger av ledere som forsvarer sine fagmiljøer i Tromsø, heter det.

Og:

At konflikten mellom Tor Ingebrigtsen og Marianne Telle døpes «trussel-saken» i Nordlands-avisene er både komisk og trist.

Nei, Nordlys - det er ikke komisk og trist. 

Men det er skammelig at en avis bagatelliserer slik oppførsel og later som om saken handler om noe helt annet enn at slike trusler er totalt uakseptable.

Avisen fortsetter også sitt korstog ved å antyde at Telle snakker usant når hun refererer hva som ble sagt i samtalen. En kjent og kjær taktikk for regionavisen: Å så tvil om Telles egentlige motiver var også en sentral del av kampanjen mot PCI-etableringen i Bodø.

Avslutningsvis i Nordlys' leder leser vi dette:

Det nærmer seg raskt et punkt der skaden er uopprettelig. Sjansene for at Helse Nord overlever med sin nåværende organisering, fremstår som stadig mindre.

Én ting er i alle fall sikkert: Sjansen for at Helse Nord overlever er betydelig større med ledere som forstår et minimum av folkeskikk og anstendighet.

Sjansen hadde vært enda større med en regionavis som ikke fortsatte å trå klampen i bånn, lenge etter at den har fulgt kampanjesporet av veien og rett i grøfta.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.