KRINGSATT AV MAGISK NATUR: Bodø er en vibrerende by, kringsatt av magisk natur. Er det rart vi blir forelsket i byen vår?

– Uansett hvem som vinner valget, vil jeg være en utrolig stolt bodøværing

Skrevet av Rune Nilsen
08.09.2019 20:27 - OPPDATERT 09.09.2019 19:03

Hvis du virkelig bryr deg om byen vår, så møter du opp og gir din stemme under årets valg.

– Dere har fått det til, der oppe.

Ordene kom fra en godt over snittet vellykket næringslivsleder på Helgeland. En mann med suksess, overskudd og nye markeder.

FRA BLODIGLE TIL FORBILDE

Der oppe. Han mente Bodø. En by som i nesten alle år har vært et skjellsord på Mo. Slik det har vært i Sandnessjøen, Mosjøen og Brønnøysund. Bodø. Blodigla som stakk av med alle pengene. Arbeidsplassene. De kompetente folkene.

Slik er det ikke i dag. Du kan dra til Hemnesberget, Solfjellsjøen eller Melbu. Og jeg har vært der. Snakket med folk. Noe har skjedd. Der Bodø før ble oppfattet som en småarrogant og storkjeftet fylkeshovedstad, blir vi nå mer og mer beundret for hva vi

har fått til. Joda, vi er fortsatt han litt bedrevitende storebroren, men respekten har krøpet inn.

MÅTTE FINNE SEG SELV

Jeg ankom Bodø i desember 1993. De neste årene var det tøffe tak. Byen visste ikke helt hvor den ville. Usikkert virrende gjennom sentrumsgatene - på jakt etter seg selv. 

Men det var her det begynte. Med en visjon om å skape en ny by innen 2020. Glasshuset var det første steget. Omstridt som bare det, hvilket all endring er. Så går det slag i slag, Norsk Luftfartsmuseum, Luftfartstilsynet, Nordlandshallen, City Nord som bare ble større og større, fortetting i sentrum, Stormen, Scandic Havet og Bypakke Bodø.

[annonse]
Nå står andre prosjekter i kø. Ramsalt, Stordalen-hotellet, The Storm. Listen er lang. Kulturlivet blomstrer, Parken har blitt en institusjon, Musikkfestuka høster lovord verden rundt og senest i helga var det stinn brakke på Chili-festivalen. 

Og ja, vi har fått verdens kuleste rådhus!

TVERRPOLITISK SUKSESS

Nei, det blir umulig å ramse opp alt. Men det viktigste er at mentaliteten har endret seg radikalt. Og det her er valget kommer inn. For alle partier har bidratt de siste årene. På hver sin måte.

Høyre gikk i spissen for å transformere en nedlagt hovedflystasjon til en spektakulær, urban visjon. Arbeiderpartiet har vist vilje til å satse på skoler og lærlinger. Til og med utskjelte Rødt spilte en sentral rolle da de fikk fokus på hvordan eiendomsskatten slo uheldig ut.

MDG har styrket miljøet, Venstre har jobbet for små og mellomstore bedrifter. KrF har aldri mistet familiens verdier av synes. SV kjemper utrettelig for utjevning av sosiale forskjeller. Frp er den uforutsigbare urokråka som sørger for at ingen kan hvile på laurbærene. Og Senterpartiet, som i år ligger an til et brakvalg, har frontet misnøyen mellom sentrum og periferi.

DEMOKRATIET FORPLIKTER

Som sagt, alle partiene har vært nødvendige for at Bodø har blitt en by som andre har lyst til å lære av. En by stadig flere turister ønsker å besøke. Og dette har skjedd på ganske kort tid. 

Det er derfor du bør møte opp og gi din stemme. Det spiller ingen rolle hvem du støtter, det er støtten som betyr noe. Den viser at du bryr deg. For meg har valgdagen alltid vært innhyllet i en kappe av høytid og alvor. Det å bo i et demokrati forplikter, ikke sant?

I utgangspunktet skulle jeg bare bo fire år i Bodø, før jeg tok veien videre. Slik ble det ikke.

Nå har Bodø blitt min by.

Førr evig!