Været i Salten har vært forrykende dårlig. Det skal det fortsette med, sier meteorologene. Foto: Tipser

UVÆRET: Full storm og haglbyger på tur

Glatt føre, stort snøfall og sterk vind har ført til kaotiske tilstander i Salten. Både til lands og til vanns. Fredag sendte meteorologene ut OBS-varsel for hele Nord-Norge, og søndag er det atter ventet sterk vind opp til stiv kuling over Saltfjellet.

På enkelte fjelloverganger har det vært så mye snø og vind at vegvesenets overvåkningskameraer har snødd ned. Blant annet på Beiarfjellet.

LES MER: Klatrer i trøbbel i Rønvika.

Full storm og haglbyger

Vinden ser ut til å ha tatt en liten pustepause lørdag ettermiddag. Det kommer ikke til å vare, skal vi tro meteorologene.

– I morgen søndag venter vi ganske mye vind. Det øker på til sørvestlig sterk kuling på kysten av Salten i natt. Det blir mildere, og kommer inn regnbyger i lavere strøk i løpet av natta, mens i fjellet kommer det som snø, sier vakthavende meteorolog Trond Lien ved Vervarslinga i Nord-Norge til Bodø Nu.

Han har ingen gode værnyheter å meddele det nærmeste døgnet.

– Vinden vil dreie fra sørvest til vest, og det vil bli perioder med liten og full storm i deler av Salten i morgen søndag. Med den kommer det regn- og haglbyger. Så det blir ganske dårlig vær en periode i morgen, før det minker til liten og stiv kuling.

Både biler og båter

Hos NAF Bilberging har det vært fullt trøkk natt og dag.

– Vi har mye å gjøre. Det går i ett. Mye starthjelp, mye fastkjøring og båter som har slitt seg, sier Jan Robert Want i NAF Bodø til Bodø Nu.

I følge Want er det ikke bare på veiene at folk sliter i det dårlige været, og ikke bare i Bodø.

– Det er i hele Salten. Vi har hatt berging av vogntog i Sørfold, og flere båter i havna i Bodø som har slitt seg. Spesielt gjør det glatte føret at folk får problemer.

Så langt har været stort sett bare forårsaket skader på ting.

– Det er heldigvis lite skader på både folk og materiell.

LES MER: Skal du på tur i Nordland? Da bør du skynde deg.

Innstilte ferger

I Vestfjorden er fergene innstilt på grunn av sterk vind opp til storm styrke. Både BF Landego og BF Værøy har måttet kansellere flere avganger de siste dagene. BF Landego har lørdag morgen kansellert avgangen fra Moskenes, mens BF Værøy fortsatt ligger til kai i Bodø. Det betyr at øysamfunnene ytterst i Vestfjorden har vært uten fergeforbindelse i tre døgn.

Hos politiet bekrefter man at det har vært dårlig vær, men få hendelser som har medført personskader.

– Vi har hatt noen stengte fjelloverganger på Graddis og Saltfjellet, og det har vært bilberginger flere steder. Det er svært glatt på indre strøk, men ingenting som har medført noen politioppdrag, sier operasjonsleder John Inge Moen ved Nordland politidistrikt til Bodø Nu.

– Vi ber folk om å kjøre etter forholdene.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.