Stormen kommer sigende inn mot Nordland og Bodø natt til fredag. Kart: Yr.no

Varsler vindkast på opp til 40 sekundmeter i Bodø og Salten

Skrevet av Markus André Jensen
10.01.2019 13:31 - OPPDATERT 10.01.2019 15:29

Det blir full storm i området i kveld.

Ifølge meteorologene brygger det nå opp til full storm flere steder i Nordland.

Det er torsdag kveld og formiddag at det er ventet full storm enkelte steder i fylket.

I Bodø meldes det vindkast på opptil 35 sekundmeter i kveld, opplyser Yr.no.

Meteorologene har sendt ut nytt farevarsel på oransje nivå for Salten og Nordland om svært kraftig vind torsdag kveld og fredag morgen.

– For Nordland har vi nå oppgradert varselet fra et gult farevarsel på kraftige vindkast til et oransje varsel om svært kraftige vindkast på 35-40 m/s. Den sterkeste vinden ser nå torsdag formiddag ut til å komme natt til fredag i områdene Salten og Lofoten, skriver Meteorologisk institutt på sine nettsider i en oppdatering torsdag formiddag. 

Se værvarselet for Bodø på yr.no her. 

– FEST LØSE GJENSTANDER!

Oransje farevarsel betyr stor fare. 

Les mer om farenivåene på yr.no her.  

Meteorologene anbefaler å feste alle løse gjenstander, samt å unngå unødvendig ferdsel utsatte steder.

Om mulig konsekvenser står det følgende:
– Gjenstander med store vindfang kan blåse over ende. Broer kan stenges, og det er fare for skade på bygninger og infrastruktur. Sterk vind kan føre til kansellerte avganger med båt, fly og annen transport.

STOR SNØSKREDFARE

Det varsles også om stor snøskredfare - farenivå 4 -  for Salten og flere steder i Nordland torsdag og fredag. Farenivå 4 er det nest høyeste farenivået. 

– Kraftig vind, snøbyger, mildvær og regn vil føre til stor ekstrabelastning på snødekket. Naturlig utløste skred sannsynlig. Unngå alt skredterreng, skriver varsom.no i snøskredvarselet for Salten. 

– Det er ventet kraftig vind i Nord-Norge, hvor det er Nordland som blir sterkest rammet. Her blir det opp mot full storm utsatte steder. Det er et stort synoptisk lavtrykk som nå dannes vest for Grønland, og som etter hvert beveger seg østover, sier statsmeteorolog Rannveig Eikill til NRK.

– I tillegg til sterk vind er det også sendt ut et varsel om gult nivå på vindkast. Her kan det på utsatte steder bli kraftige lokale vindkast mellom 30–35 m/s.

Det er først på lørdag at det hele roer seg. Meterologene advarer mot det som garantert blir vanskelige kjøreforhold og råder til å la bilen stå når det herjer som verst.

Debatt
Bodø NU oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.